Ειδήσεις
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.
ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη
17/09/2008

Με την ανταλλαγή δύο παραγωγών αρχίζει και η πρακτική υλοποίηση της συμφωνίας πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παραγωγή των Βακχών από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου θα δώσει παραστάσεις στην Κύπρο στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, σε μια συνδιοργάνωση ΘΟΚ-Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τα Κύπρια». Αντίστοιχα, η παραγωγή της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ Οι έρωτες της Κας Μαγκουάιαρ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει πέντε παραστάσεις (17-21 Σεπτεμβρίου) στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παράσταση των Βακχών ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνοθετική επιμέλεια Νικήτα Τσακίρογλου, σκηνικά-κοστούμια Ευαγγελίας Κιρκινέ, μουσική Κώστα Βόμβολου, επιμέλεια κίνησης Κώστα Γεράρδου. Τον ρόλο του Διόνυσου ερμηνεύει ο Στράτος Τζώρτζογλου, Αγαύη η Ιωάννα Παγιατάκη, Πενθέας ο Χρήστος Σουγάρης, Τειρεσίας ο Κώστας Σαντάς, Κάδμος ο Βασίλης Βασιλάκης ενώ συμμετέχει πολυμελής χορός.

Πρόκειται για μια παράσταση που αποπειράται να «δέσει» τις Βάκχες του Ευριπίδη με τα εναπομείναντα σπαράγματα της διονυσιακής λατρείας, όπως αυτά αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, σε ένα φανταστικό χωριό της Θράκης.

Οι Βάκχες του Ευριπίδη
Ο Ευριπίδης γράφει την τελευταία του τραγωδία, Βάκχες, στη Μακεδονία, επηρεασμένος από την επαφή του με μία πρωτόγνωρη γι’ αυτόν επιτόπια μορφή Διονυσιακής λατρείας. Οι Βάκχες έχουν ως θέμα ένα ιστορικό γεγονός, την εισαγωγή μιας νέας θρησκείας στην Ελλάδα. Η ιστορία του Πενθέα και της Αγαύης, μέρος μιας σειράς θρησκευτικών θρύλων που περιγράφουν την τιμωρία των παράτολμων εκείνων θνητών που αρνούνται να παραδεχτούν τη θρησκεία του Διονύσου, αποτελεί έμπνευση για τη συγγραφή μιας από τις αρτιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη. Την άνοιξη του 408, ο αρχαίος τραγικός εγκαταλείπει την Αθήνα και φιλοξενείται από τον Αρχέλαο, βασιλιά των Μακεδόνων, που φιλοδοξούσε να κάνει την αυλή του κέντρο παιδείας και τεχνών. Οι Βάκχες βρέθηκαν μετά το θάνατο του Ευριπίδη και παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα από τον γιο (ή ανιψιό) του ποιητή, τον Ευριπίδη τον νεότερο, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Η Γιορτή του Διόνυσου
Οι κάτοικοι ενός χωριού της Θράκης συγκεντρώνονται κάθε τρία χρόνια σε ένα συγκεκριμένο μέρος και αναπαριστούν τον μύθο των Βακχών. Με τα απλά μέσα που διαθέτουν και με ό,τι ο χρόνος έχει μεταφέρει από την παράδοση της διονυσιακής λατρείας, στήνουν μια παράσταση. Ο καθένας τους έχει τον ρόλο του στην τελετή, στο έργο, και όλοι μαζί αποτελούν ένα χορό ενεργών συμμετεχόντων σε αυτή την ιστορία της σύγκρουσης ανάμεσα στον θεό Διόνυσο και τον νεαρό αρνητή της γιορτής, βασιλιά Πενθέα. Με τη συντροφιά του κρασιού και της ζωντανής μουσικής, μέσα από στοιχεία λαϊκών δρώμενων, την ένωση σε κυκλικούς χορούς, σε συμπόσια και, φυσικά, την ένδυση ενός ρόλου, ο θίασος του χωριού συναντιέται, εορτάζει και κοινωνεί τον Διόνυσο, συμμετέχοντας σε μια συλλογική εμπειρία μύησης, έκστασης και μετάβασης.

Στη χαρά της γιορτής, την ευδαιμονία του γλεντιού, την κάθαρση της θεατρικής πράξης καταλαγιάζουν οι αντίρροπες δυνάμεις της ζωής που τους κρατούν δέσμιους σε μια περιορισμένη, από κάθε άποψη, καθημερινότητα. Παύει η αγωνία, η ηθική οπτική, τα γήινα συναισθήματα, και το «είμαι ζωντανός» αποκτά την ολοκληρωμένη του διάσταση· και τότε, έστω προσωρινά, λύνεται το αίνιγμα της ζωής. Οι μύστες ενώνονται με το θείο και βιώνουν την πληρότητα.

Η ελάχιστη γεύση που όλοι εμείς, οι αμύητοι, παίρνουμε μέσα από το κρασί, τον έρωτα και την τέχνη του θεάτρου, δώρα όλα του θεού Διονύσου, φώτα στα σκοτάδια της ψυχής μας.

Τάσος Ράτζος

Συντελεστές:
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΖΟΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Σκηνικά-κοστούμια: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΙΡΚΙΝΕ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ
Επιμέλεια κίνησης: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
Βοηθοί σκηνοθέτη: ΚΟΡΙΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ, ΣΑΒΑΣ ΚΑΤΙΡΤΖΙΔΗΣ
Βοηθός σκηνογράφου: ΕΥΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Βοηθός χορογράφου: ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΥΡΑ
Σύμβουλος δραματουργίας: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΤΑ
Διδασκαλία παραδοσιακού χορού: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
Οργάνωση παραγωγής: ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θίασος Θρακιωτών:
ΑΡΕΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΪΒΑΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ (Κάδμος), ΑΝΝΑ ΓΙΑΓΚΙΩΖΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ (Δούλος), ΠΑΟΛΑ ΜΥΛΩΝΑ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ (Αγαύη), ΦΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΡΑΤΩ ΠΙΣΣΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΝΤΑΣ (Τειρεσίας), ΘΑΛΕΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΕΥΑ ΣΩΦΡΟΝΙΔΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ (Πενθέας), ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Β’ Άγγελος), ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ (Διόνυσος), ΑΝΝΥ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗΣ (Α’ Άγγελος)

Μουσικοί:
ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ (δαυλός)
ΗΛΙΑΣ ΚΡΟΜΙΔΑΣ (ακορντεόν)
ΣΑΚΗΣ ΛΑΪΟΣ (κλαρίνο)

Παραστάσεις
Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία
Παρασκευή 19
& Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ.
(στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τα Κύπρια»)

Εισιτήρια: € 22, € 15

Προπώληση εισιτηρίων: Κέντρο Πώλησης Εισιτηρίων ΘΟΚ, τηλ. 77772717

Γενικές πληροφορίες: 25878744, 22800933

 

Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Επίσημος Αερομεταφορέας:
Κυπριακές Αερογραμμές
 

© 2003 Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας παραπέμπει στη αποδοχή των όρων χρήσεως.
Εστία  |  Επικοινωνία  |  Περιεχόμενα

Ανάπτυξη και συντήρηση ιστοσελίδας από CMP Polymedia Ltd.