Ειδήσεις
Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ
Στέργιου Μαυρίκη, Δημήτρη Ζαβρού
ΣΩΜΑ ΞΕΒΑΜΜΕΝΟ ΜΠΛΕ
ένα σύγχρονο μιούζικαλ
27/10/2010

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ροδοσθένους

«Σώμα, σώμα ξεβαμμένο μπλε
Σώμα αριθμημένο
Σφραγίδες, πιστοποιητικά
Όνομα, επίθετο, το γένος κι η γενιά
Και ένα σώμα, ξεβαμμένο μπλε
Σώμα αριθμημένο»

Με ένα νέο σύγχρονο μιούζικαλ και με μια δυναμική πρωτότυπη προσέγγιση πάνω σε ένα δύσκολο ζήτημα ταμπού, η Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει το Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Ροδοσθένους, κείμενο και στίχους του Στέργιου Μαυρίκη και μουσική του Δημήτρη Ζαβρού, δίνοντας την επίσημη πρώτη παράσταση την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010 στο Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα.

Για το έργο
Φόβος μπροστά στην απιστία. Για τον άπιστο; Για την ίδια την απιστία; Ή πάλι για τη δική μας «συμμετοχή» στου άλλου το παραστράτημα; Η ζήλεια είναι ο έσχατος προορισμός και στόχος του έρωτα. Η προδοσία εμπεριέχει την αλήθεια του. Πάλι όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Την αλήθεια στον έρωτα τη αντιλαμβανόμαστε από το τέλος του προς την αρχή του, από τη στιγμή που ο άλλος έχει γίνει ήδη παρελθόν.

Όταν δεν μπορείς να έχεις αυτό που επιθυμείς πιο πολύ.
Όταν η αθανασία αποτελεί αντικείμενο του έρωτα.
Όταν το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως είναι αδύναμη...

Η Χαρά το γνωρίζει αυτό καλά όταν αφήνεται στην αγκαλιά ενός τρίτου προσώπου, που υπόσχεται να της χαρίσει αυτό που πάντα επιθυμούσε. Ένα «τέλειο» ζευγάρι µέσα σε ένα ανισοσκελές ερωτικό τρίγωνο. Πιστοποιητικά γεννήσεως, τεστ πατρότητας, βιολογικός και «νόμιμος» πατέρας χωρίζουν τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν ζήσει την ηδονή και σε αυτούς που δεν την έχουν γνωρίσει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση θριαμβεύει η ζωή. Η «µη-σολομώντεια» καθαρτική λύση λύνει το γόρδιο δεσμό ανάμεσα στους δύο άνδρες -αυτή τη φορά- διεκδικητές.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που έχουν ζήσει την ηδονή και σε αυτούς που δεν την έχουν γνωρίσει ποτέ...

Λίγα λόγια από τους συντελεστές
Ο συγγραφέας Στέργιος Μαυρίκης γράφει: «Αντλώντας στοιχεία από την καθημερινή ζωή, τις ασφυκτικές κοινωνικές δομές, τις πολλά υποσχόμενες έγγαμες ζωές και τις ανένταχτες φωνές των ορκισμένων εργένηδων, το Σώμα ξεβαμμένο μπλε πειραματίζεται επιχειρώντας μια ακτινογραφία της θηλυκής και αρσενικής μας φύσης. Πιστοποιητικά γεννήσεως, τεστ πατρότητας, βιολογικός και «νόμιμος» πατέρας υπακούουν στους νόμους του αίματος. «Τα πιστοποιητικά γεννήσεως δεν λένε απολύτως τίποτα για το ποιος στ’ αλήθεια είσαι... Αυτά τα ξεβαμμένα μπλε χαρτιά που για μια ζωή μας τα ζητάνε για να αποδείξουμε πως υπάρχουμε.... πως υπάρχει το σώμα μας...» Και η επιλογή; Που βρίσκεται η επιλογή; Η ατεκνία, αποτέλεσμα σωματικής ανεπάρκειας, είναι μονόδρομος. Η μη τεκνοποιία όμως από επιλογή μέσα σε μια «εγκυμονούσα» κοινωνία μπορεί να είναι και μια μορφή επανάστασης. Και όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις που ενοχλούν την καθεστηκυία τάξη, τους άρχοντες και τις πατροπαράδοτες αντιλήψεις, καταπνίγεται βίαια στο αίμα της... εμμήνου ρύσεως.»

Ο Δημήτρης Ζαβρός, συνθέτης, σημειώνει: «Ένα πρωτότυπο Κυπριακό μιούζικαλ. Ένα πείραμαž γιατί η προσέγγιση ενός σοβαρού κοινωνικού θέματος μέσα από την μουσικοθεατρική φόρμα του μιούζικαλ, εξ’ ορισμού σχεδόν, αποτελεί πείραμα. Μια συνεργασία που ξεκίνησε από την αρχή με πολλή αγάπη και όρεξη για δημιουργία. Μια ομάδα ανθρώπων πραγματικά χαρισματικών που δόθηκαν στο έργο με τη ψυχή τους. Μια διαδικασία απόλυτα συλλογική αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική για κάθε έναν από τους συντελεστές.»

Ο Γιώργος Ροδοσθένους, σκηνοθέτης της παράστασης, στο δικό του σημείωμά αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Ένα ερωτικό τρίγωνο + Έντεκα σώματα = Ένα νέο μιούζικαλ. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το μιούζικαλ δεν είναι το κατεξοχήν είδος που ωθεί τους θεατές σε προβληματισμό και ενδοσκόπηση, το Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα πρότυπα του ανάλαφρου μουσικοχορευτικού θεάματος. Αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με σκοπό να αγγίξουμε, ταλαντευόμενοι μέσα από μία εσωτερική πάλη και η αμφιθυμία, ένα θέμα καθημερινό, αλλά και πολύ δύσκολο. Να παρουσιάσουμε ένα νέο πρωτότυπο έργο που θα μιλήσει στον καθένα μας με έναν ιδιόμορφο, καινοφανή τρόπο. […] Στα μιούζικαλ, όταν τα λόγια δεν είναι αρκετά, το ταξίδι στο όνειρο (dream sequence) – σαν από μηχανής Θεός – απαλύνει τον πόνο. Στο Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε τα σώματα τραγουδούν, “χορεύουν”, “πεθαίνουν”, ξαναγεννιούνται. Κι ας γράφουν αυτά τα ξεβαμμένα μπλε χαρτιά – τα πιστοποιητικά γεννήσεως – ό, τι θέλουν. Το σώμα, σε τελική ανάλυση, θα μείνει εδώ και θα μας θυμίζει ότι “κορμί γυαλί, κάτω απ’ το κρέας κρύβεται η ψυχή”.»

Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε
των Στέργιου Μαυρίκη και Δημήτρη Ζαβρού

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Ροδοσθένους
Κείμενο και στίχοι τραγουδιών:
Στέργιος Μαυρίκης
Μουσική:
Δημήτρης Ζαβρός
Σκηνικά-Κοστούμια:
Barney George
Χορογραφία:
Lucy Loader
Σχεδιασμός Φωτισμών:
Γιώργος Λάζογλου

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Άννα Γιαγκιώζη, Έλενα Ευσταθίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μυρτώ Κουγιάλη, Ζωή Κυπριανού, Μάρα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούρα, Σταύρος Λούρας, Πάνος Μακρής, Αννίτα Σαντοριναίου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα
Επίσημη πρώτη:
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου
Τακτικές παραστάσεις:
κάθε Τρίτη & Τετάρτη

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου

Παραλίμνι: Αμφιθέατρο Xenion High School, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίουυ

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8.30μ.μ.

 

Η παράσταση του έργου στις 23 Νοεμβρίου δεν θα δοθεί λόγω περιοδείας του έργου
«Κορώνα-Γράμματα» στο Young Europe Festival στο Στρασβούργο.

 

Σημεία Προπώλησης

Λευκωσία
Κέντρο Πώλησης Εισιτηρίων ΘΟΚ, τηλ. 77772717

Ταμείο Θεάτρου Αγοράς Αγίου Ανδρέα, τηλ. 22773571
(από τις 6.15 το βράδυ των παραστάσεων)

Λεμεσός
Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745
(Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-2.00μ.μ., 4.30μ.μ.-6.30μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.)

Λάρνακα
Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 24665795
(Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-1.00μ.μ., 3.30μ.μ.-6.30μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.)

Πάφος
Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Πάφου, τηλ. 26932014
(Δευτέρα-Παρασκευή 7.30π.μ.-2.30μ.μ.)

Παραλίμνι
Από το ταμείο του Αμφιθεάτρου Xenion High School το βράδυ της παράστασης

 

Τιμές εισιτηρίων: € 12 / € 6 (συνταξιούχοι, φοιτητές, στρατιώτες, μαθητές)

 

Στέργιος Μαυρίκης (συγγραφέας)
Ο Στέργιος Μαυρίκης σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ, δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και δούλεψε ως δημοσιογράφος στην Αθήνα για τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μετά το διατμηματικό μεταπτυχιακό του στον τομέα Media Psychology στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Eπικοινωνίας, Μέσων και πολιτισμού και Τμήμα Ψυχολογίας), ολοκληρώνει το διδακτορικό του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Institute of Communications Studies) με θέμα την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και τα Νέα Μέσα. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εργάστηκε ως βοηθός ερευνητής και διδασκαλίας. Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Europe in my eyes του Jean Monnet European Centre of Excellence (University of Leeds) είχε την ιδέα και την παραγωγή του docudrama Do it like a European? (2009) το οποίο διακρίθηκε με το τέταρτο βραβείο στο International Winton Film Contest για νέους δημιουργούς. Ως δημοσιογράφος εργάστηκε - μεταξύ άλλων - και για το θεατρικό περιοδικό Φουαγιέ ως κριτικός θεάτρου, στέλνοντας ανταποκρίσεις και για το θεατρικό περιοδικό Επί Σκηνής (Κύπρος). Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα, Dramatis Personae (2000), Το sex ημών το επιούσιον (2003), Camera Obscura (2007), τα οποία έλαβαν μέρος σε διάφορους θεατρικούς διαγωνισμούς. Πέρα και πάνω από όλα τον αντιπροσωπεύουν οι φράσεις «Αιωνίως θητεύω στο κάλλος» (Ευριπίδη, Βάκχες) και «Μετά το μεσονύκτιο πέφτει διπλή ταρίφα ο χρόνος στο ρολόγι» (Κική Δημουλά, Ενός λεπτού μαζί).

Δημήτρης Ζαβρός (συνθέτης)
Ο Δημήτρης Ζαβρός είναι κάτοχος διδακτορικού στο μουσικό θέατρο/performance (Πανεπιστήμιο του Λιντς). Έχει επίσης τελειώσει με άριστα το Μ.Α στη Σύνθεση Μουσικής για Κινηματογράφο, Τηλεόραση και Θέατρο (Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ), και τα πτυχία της Μουσικής (σύνθεσης) και Μαζικής Ενημέρωσης (Κρατικό Πανεπιστήμιο Λουιζιάνας). Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: Ευτυχισμένες Μέρες (Nowy Teatr, Πόζναν, Πολωνία, 2010), Η Γλωσσοκοπάνα (ΕΘΑΛ, 2010), Η Νόσος (ανεξάρτητη παραγωγή, 2010), Η Πτώση του Ίκαρου (Altitude North, Κολωνία, 2009), Η Πάχνη (Φεστιβάλ Φιλλοίπων, Καβάλα, και Θέατρο Πορεία, Αθήνα, 2009), Η Δεύτερη Ευκαιρία (ΚΘΒΕ, 2009), Φτωχοί και Άγιοι (ΕΘΑΛ, 2008), Μέλα (West Yorkshire Playhouse, Λιντς, 2008), Καυτός Πάγος (ΘΟΚ, 2008), On/Off (ΘΟΚ, 2007), Αίας (Altitude North, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, 2007), Tender Dearly (West Yorkshire Playhouse, 2007). Έχει γράψει επίσης μουσική για χορό και κινηματογράφο που περιλαμβάνει: Ιndeependdance (Τελετή για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου), Blah, blah…Black out («Αμφίδρομο Χοροθέατρο» για την 10
η Πλατφόρμα Χορού, Κύπρος, 2010), Spun (Riccardo Meneghini, «The Place», Λονδίνο και Βρεττανική περιοδεία), Carry on Tripping (Riccardo Meneghini για το «Resolutions» στο ‘Robin Howard Theatre’, Spring Hills Pree, Λονδίνο, 2008, Φεστιβάλ Latitude, 2008, και Φεστιβάλ Blank Canvas, Λιτς, 2008), Ένας Λύκος Μετράει Τα Αστρα («Αμφίδρομο Χοροθέατρο» για την 3η Πλατφόρμα Χορού, Κύπρος, 2003), Lifetime («Αμφίδρομο Χοροθέατρο» για την 2η Πλατφόρμα Χορού, Κύπρος, 2002), Euphoria (2002) Ιωάννης Παπαλοίζου (Βραβείο για καλύτερο Κύπριο νεοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη); Love’s Labour’s Won (Μπρίστολ, 2002).

Γιώργος Ροδοσθένους (σκηνοθέτης)
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1973. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Μουσικό Θέατρο από το Πανεπιστήμιο του Leeds (υποτροφία Stanley Burton).
Από το 2002, ο Γιώργος Ροδοσθένους είναι Λέκτορας στο Μουσικό Θέατρο στο Τμήμα Performance and Cultural Industries του Πανεπιστημίου του Leeds. Υπήρξε Διευθυντής προγραμμάτων “Μουσικού Θεάτρου” και “Θεάτρου & Ερμηνείας” για 7 χρόνια και τώρα είναι Director of Enterprise and Knowledge Transfer.
Ο Γιώργος Ροδοσθένους είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Θεατρικής Ομάδας Altitude North. Ως σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει δουλειές του στην Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο. Μέχρι τώρα έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ιππόλυτος, Η Γυναίκα του Ηρακλή, Τρίαθλον, Η Πτώση του Ίκαρου, Ελένη της Τροίας, Αίας, Το Συμπόσιο, The Speculator, Μια Εποχή στην Κόλαση, «Aggression, Schizophrenia, Sensitivity», Άλκηστις, Η θυσία, Wasted Bodies και Αγαμέμνονας. Για το 2011, ετοιμάζει τον Ορέστη (Leeds) και Othello's Revenge (Γερμανία).
Έχει γράψει μουσική για πάνω από 40 θεατρικές παραγωγές. Με τον ΘΟΚ έχει συνεργαστεί ως συνθέτης στο παρελθόν στις παραγωγές Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού, Η Ποντικοπαγίδα, Ο δολοφόνος του Λαΐου και τα κοράκια, Ο ‘Έμπορος της Βενετίας και ON/OFF. Η μουσική του για το Ατσάλι πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής για την Θεατρική Περίοδο 2003-2005.

© 2003 Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας παραπέμπει στη αποδοχή των όρων χρήσεως.
Εστία  |  Επικοινωνία  |  Περιεχόμενα

Ανάπτυξη και συντήρηση ιστοσελίδας από CMP Polymedia Ltd.