Cyprus Theatre Organisation

Σπύρος Σταυρινίδης

 

Σπουδές: Σχολή Θεάτρου Εύη Γαβριηλίδη και Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Θέατρο ΡΙΚ, στον ΘΟΚ κ.ά.

Ερμήνευσε με επιτυχία αναρίθμητους ρόλους σε έργα του ελληνικού, κυπριακού και διεθνούς δραματολογίου, σύγχρονου, κλασσικού και αρχαίου δράματος.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Διαγόρα Χρονόπουλο, Χρήστο Σιοπαχά, Στέφανο Κοτσίκο, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Νίκο Χαραλάμπους κ.ά.

Έλαβε μέρος, μεταξύ άλλων, στις παραστάσεις του ΘΟΚ «Μήδεια», «Σαμία», «Ο καπετάν Γιακουμής», «Ειρήνη», «Άτταλος ΙΙΙ», «Όθελλος», «Οιδίπους Τύραννος», «Στης Κύπρου το Βασίλειο», «Ο δρόμος για την Μέκκα», «Ικέτιδες», «Πλούτος», «Ηλέκτρα», «Δύσκολος», «Ορέστης», «Βάτραχοι», «Φοίνισσες», «Λυσιστράτη», «Ειρήνη», «Του κάτω κόσμου τα καμώματα», «Μήδεια», «Μυρμιδόνες, Νηρηΐδες, Φρύγες», «Η αγάπη της Μαρικκούς», «Αγαμέμνων», «Έξη πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Η λοκαντιέρα», «Με το ίδιο μέτρο», «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ».

Στον κινηματογράφο έλαβε μέρος στις ταινίες μεγάλου μήκους «Kalabush» (Α. Φλωρίδης και Θ. Νικολαΐδης), «Η Νοσταλγός» (Ελ. Αλεξανδράκη), «Εργένης και Delivery» (Ν. Παναγιωτόπουλος), «Αιώνιος Φοιτητής» (Β. Σεϊτανίδης), «Μάτια από Νύχτα» (Π. Χούρσογλου) κ.ά.

Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου, με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, σε τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αιώνιος Φοιτητής» το 2001 (στα πλαίσια του 42 ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2021 για την ενεργή και δραστήρια πορεία του στο θέατρο της Κύπρου.

Συμμετοχές στον ΘΟΚ