Cyprus Theatre Organisation

Εδουάρδος Γεωργίου

Σπουδές: παράλληλα με τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ δουλεύει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για διάφορες παραγωγές (ήδη από το 1983 δουλεύει ως βοηθός σκηνογράφος). Μετά από τις μεταπτυχιακές σπουδές σκηνογραφίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Clermont-Ferrand ζει και εργάζεται στην Γαλλία (1994-2002).

Για δύο χρόνια ήταν ο σκηνογράφος του θιάσου L’arbre à Nomades στο Παρίσι. Από το 2002 ζει στην Ελλάδα και έχει σκηνογραφήσει πάνω από 60 έργα. Ανάμεσα σε άλλα, έχει σκηνογραφήσει για τo Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, την ΕΘΑΛ και τον ΘΟΚ στην Κύπρο με σκηνοθέτες, ανάμεσα σε άλλους, τον Χρ. Σιοπαχά, τον Π. Ζηβανό, τον Β. Νικολαΐδη, τον Στ. Κοτσίκο, τη Μ. Ζήρα, τον Μ. Τίγκιλη, τη Λ. Μαλένη, τον Π. Λάρκου, τον Α. Φλωρίδη και τον Τ. Τζαμαργιά. Έχει σκηνογραφήσει, μεταξύ άλλων, έργα των Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μαριβώ, Νόελ Κάουαρντ, Χάρολντ Πίντερ, Άλαν Έηκμπορν, Αζίζ Νεσίν, Πόλα Βόγκελ, Χανόχ Λεβίν, Μάρτιν Μακ Ντόνα, Λούλας Αναγνωστάκη, Άλκης Ζέη, Στίβεν Κίνγκ και Κάρλο Γκολντόνι. Ήταν ο σκηνογράφος του Θιάσου Παντούμ όπου δούλεψε κυρίως για παραστάσεις πειραματικού θεάτρου και θεάματα δρόμου (2002-2009). Για το σινεμά σκηνογράφησε τις ταινίες «Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου (2010) και «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (2021). Έχει σχεδιάσει και σκηνογραφήσει για εκθέσεις και μουσειακούς χώρους. Συνέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκηνογραφία και Ενδυματολογία» (2016) και για το οποίο είναι ο διδάσκων ως σήμερα.

Συμμετείχε τρείς φορές στην Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Quatrennale της Πράγας (κυπριακή εθνική αποστολή). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνογράφων Ενδυματολόγων Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών Ελλάδας.

Τιμήθηκε με το Κυπριακό κρατικό βραβείο θεάτρου για τη σκηνογραφία του στο έργο του Πίντερ «Γυρισμός» (2008, ΕΘΑΛ).

Από το 2018 διδάσκει το μάθημα της Σκηνογραφίας στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης-Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργος Αρμένης.

Συμμετοχές στον ΘΟΚ