Cyprus Theatre Organisation

Αννίτα Σαντοριναίου

 

Σπουδές: Απόφοιτος του Τοσίτσειου Αρσάκειου, το 1971 μπαίνει στη «Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν», όπου μετά την αποφοίτησή της εργάζεται ως βασικό στέλεχος, παίρνοντας μέρος σε δεκάδες έργα, τόσο στις χειμερινές σκηνές του Θεάτρου Τέχνης, όσο και στις φεστιβαλικές παραστάσεις των δύο μεγάλων φεστιβάλ, του Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο) καθώς και του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο.

Το 1982 έρχεται στην Κύπρο, εντάσσεται στη δύναμη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και συνεχίζει το οδοιπορικό της στο θέατρο, ερμηνεύοντας δεκάδες ρόλους του κλασσικού και σύγχρονου  ρεπερτορίου, καθώς επίσης και του Αρχαίου Δράματος.

«Φαύστα», «Γέρμα», «Φαίδρα», «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι», «Μήδεια» του Μποστ, «Λαίδη Μάκμπεθ», «Έντα Γκάμπλερ», «Δεσποινίς Μαργαρίτα», «Γυναίκα του Λωτ», «Χαρτοπαίχτρα», «Σαμία», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη», «Εκάβη», «Λυσιστράτη», «Πραξαγόρα», «Πλούτος», «Έρωτες της Κας Μαγκουάϊαρ», «Μπουφάν της Χάρλεϋ», «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου», «Μαμά πού πας», «Τρίτο Στεφάνι», «Αύγουστος», «Τρεις Ψηλές Γυναίκες», «Καρέκλες», «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», είναι μερικοί μόνο σημαντικοί σταθμοί (ρόλοι και έργα) στην καριέρα της.

Από το 1993 διδάσκει αρχαίο δράμα στη Δραματική Σχολή του Σατιρικού Θεάτρου «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης».

Τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη» από το ΑΚΕΛ για την συνολική προσφορά της στο θέατρο και πήρε δύο βραβεία ερμηνείας (Βραβεία ΘΟΚ) για την Μαντάμ Αρκάντινα στον Γλάρο του Τσέχωφ και την Λεονώρα στον Κύριο Αμιλκάρ του Υβ Ζαμιάκ. Βραβεύτηκε επίσης από το Madame Figaro (Γυναίκα Ηθοποιός της χρονιάς 2012), από τον Δήμο Έγκωμης, από την Πολιτιστική Κίνηση Αγλαντζιάς και επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου, από την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο. Πρόσφατα (2019) βραβεύτηκε, επίσης για τη συνολική της προσφορά στο θέατρο, με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ.

Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος και ξανά, μετά από χρόνια, με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν στην Επίδαυρο.

Συμμετοχές στον ΘΟΚ