Cyprus Theatre Organisation

Ελένη Αναστασίου

 

Σπουδές: Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Απόφοιτη του ίδιου τμήματος (κατεύθυνση Δραματολογία - Παραστασιολογία) και του μεταπτυχιακού προγράμματός του με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». Έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους μαθημάτων του Σχολείου Σκηνοθεσίας που διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (Σεπτέμβριος 2020, Σεπτέμβριος 2021, Ιούλιος 2022).

Έχει σκηνοθετήσει: «Ολόκληρη η Βίβλος σε μια ώρα» (Θέατρο Αντίλογος, 2024), «Νoel - Ένα σπίτι Χριστούγεννα» (2023-24), «Βιομαγεία» (Flea Theater 2022 - Rialto 2023), «Νανουρίσματα του κόσμου» [(Μουσική παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, 2021). Τα «Νανουρίσματα του κόσμου», ταξίδεψαν επίσης σε μια εκδοχή βαλίτσα στο Λονδίνο το 2022 μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αγγλία και στην Αθήνα (Σπίτι της Κύπρου)], «Οι απόγονοι» (Θεατρικό αναλόγιο στο «Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας», ΚΘΒΕ, 2014).

Έχει γράψει και σκηνοθετήσει: «30΄ Ορέστης Ισμήνη» (4ο Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, 2015), «Θέλω να πω ήμουν απλά ένα παιδί» (TheYardResidency19, ΜΙΤΟΣ 2019), «Under/pants part1» (2020-2023).

Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την παραγωγή και την σκηνοθεσία των θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και νέους με την ομάδα θέατρου βαλίτσα ΙΝTRA PORTAS που έχει ιδρύσει στην Κύπρο: «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου, «#Το δωμάτιο του Γιώργου» του Τάσου Αγγελόπουλου, «Let me tell you about a myth», «Δεν είμαι Bro» του Τάσου Αγγελόπουλου, «Παράξενα πλάσματα οι καρχαρίες» της Μάριαν Κυπριανού, «Στη Χώρα του Πάντα γίνε ένα panda που μπορεί να κάνει τα πάντα για πάντα» (Mουσική ταινία μικρού μήκους).

Ως ερευνήτρια έχει εργαστεί στο Τμήμα Ερευνών ΑΠΘ ενώ μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της για το κυπριακό θέατρο σε συνέδρια των ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Frederick University κ.ά. Aπό το 2022 διδάσκει το μάθημα της Δραματολογίας στη Δραματική Σχολή του Σατιρικού Θέατρου (Κύπρος).

Συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια: Αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα - Assitej Cyprus (2021-), Mέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (2022-).