Cyprus Theatre Organisation

Θοδωρής Οικονόμου

 

Σπουδές: Πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Αλίκη Βατικιώτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Irina Zaritskaja.

Στο θέατρο συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Piccolo Teatro , τον ΘΟΚ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λαμίας, Κέρκυρας, Καβάλας, κ.ά.

Έχει γράψει τη μουσική για πάνω από εκατόν πενήντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων οι Robert Wilson, Γιάννης Χουβαρδάς, Γιαννης Μόσχας, Σωτήρης Τζαφούλιας, Κώστας Σιλβέστρος, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Μπέζος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ,Μαρία Μαγκανάρη, Γιάννης Καλαβριανός, Αμάλια Μπένετ, Ιω Βουλγαράκη.

Στον κινηματογράφο έχει γράψει τη μουσική για τις ταινίες «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2004), «Επαφή» του Τώνη Λυκούρεση (2017), «Triumph» των Christina Grozeva και Petar Valchanov (2023) και για την σειρά «Έτερος εγώ» (2023), καθώς και για ταινίες μικρού μήκους, ενώ έχει υπάρξει συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μετά από ανάθεση της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ΕCA2.

Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στην Κύπρο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική και Πεκίνο και έχει πραγματοποιήσει solo improvisation concerts στην Ελλάδα (Αθήνα / Φεστιβάλ Αθηνών 2019 / Μουσείο Ακρόπολης - Documenta 17, Ευρωπαϊκή νύχτα μουσείων 2017 / ΜΜΑ 2018 / Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσός / Θέατρο Κεφαλληνίας), Ιταλία (Μιλάνο, Παβία, Κρεμόνα) και Ινδία (Ελληνική προεδρία ΕΕ 2014).

Το 2023 απέσπασε το βραβείο Μουσικής σύνθεσης και ηχητικού σχεδιασμού της Ελληνικής Ένωσης κριτικών θεάτρου, ενώ το 2011 βραβεύτηκε με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Θεατρικό Μουσείο της Ελλάδας καθώς επίσης έχει βραβευτεί για την σύνθεση πρωτότυπης μουσικής στα βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα (2010 - 2022- 2023).

Διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.