Cyprus Theatre Organisation

19.9.2022

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες: συνεχίζουν το ταξίδι τους

Παραστάσεις σε Πάφο και Λάρνακα, δήμους και κοινότητες

Νέα

«Όλοι οι συντελεστές στο σύνολό τους στήνουν μια σύγχρονη και φρέσκια παράσταση, αναγκάζοντάς μας να αφήσουμε πίσω την ασπρόμαυρη ταινία και να δούμε με καθαρή ματιά μια νέα, πολύχρωμη και φανταχτερή εκδοχή του έργου. Σε μια ευτυχή συγκυρία όπου μετά από 2 χρόνια κοινωνικής απομόνωσης μπορέσαμε για πρώτη φορά να πετάξουμε τις μάσκες και να δείξουμε και πάλι το πρόσωπό μας, η παραγωγή του ΘΟΚ μας φέρνει κοντά, καταργεί τις αποστάσεις και μας αναγκάζει να φορέσουμε και πάλι το χαμόγελό μας.»
Μαρία Χαμάλη, Πολίτης, 26/6/2022

«Η παράσταση που έφτιαξε ο Λάρκου […] δημιούργησε μια δροσερή, βιμπράτη παράσταση, η οποία πετυχαίνει τον στόχο της, να κάνει τον θεατή να γελάσει και γιατί όχι να καταλάβει πως το γινάτι βγάζει μάτι και πως καμιά φορά και ο Τύπος βάζει φωτιές. Σημαντικό εν γένει στοιχείο της σκηνοθεσίας του Παναγιώτη Λάρκου είναι ο ρυθμός που καταφέρνει να έχει στις δουλειές του, ένας ρυθμός που δημιουργεί στον θεατή μια ανεπαίσθητη δόνηση και δεν τον αφήνει να παρασυρθεί από εξωθεατρικούς παράγοντες.»
Απόστολος Κουρουπάκης, Καθημερινή, 18/6/2022

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τις παραστάσεις στη Λευκωσία, η αξεπέραστη κωμωδία του φετινού καλοκαιριού Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, περιοδεύει στην Πάφο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου (Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο) και στη Λάρνακα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος) και παράλληλα αρχίζει το ταξίδι της σε δήμους και κοινότητες.  

Μια παλιά οικογενειακή βεντέτα στοιχειώνει τις ζωές δύο απλών ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους: του Θωμά Μακρυκώστα και του Στέλιου Κοντογιώργη. Το μίσος αναζωπυρώνεται και οι δύο ήρωες δέχονται οικογενειακές πιέσεις για να αναλάβουν το χρέος της αντεκδίκησης. Διασταυρώνονται κατά τύχη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, κι έτσι η αόρατη διαμάχη γίνεται ορατή. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτό το ξέφρενο αλληλοκυνηγητό και να γράψουν στο χιόνι την παλιά έχθρα;

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, έχοντας ως σύμμαχό τους τις απίθανες καταστάσεις, το σπαρταριστό διάλογο και τον καταιγιστικό ρυθμό του έργου, ζωντανεύουν σκηνικά τις συνέπειες ενός αδικαιολόγητου εθίμου, προσφέροντας γέλιο και σατιρίζοντας ανθρώπινους τύπους και συμπεριφορές.

Η κωμωδία Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, γραμμένη το 1959, γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά της, ο απόηχος της οποίας είναι έντονος ακόμα και σήμερα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική σύνθεση-διασκευές: Δημήτρης Σπύρου
Χορογραφία-Κίνηση: Άννη Χούρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Ελένη Ιωάννου

Παίζουν: Πέτρος Γιωρκάτζης, Μιχάλης Καζάκας, Ηλιάνα Κάκκουρα, Νάγια Τ. Καρακώστα, Παναγιώτης Λάρκου, Μιχάλης Μουστάκας, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

►Παραστάσεις
Πάφος: 
Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, 20:30

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, 20:30

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονική Αγορά ΕΔΩ
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

►Οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες

Καπέδες: Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00

Πεδουλάς: Αίθουσα Γυμνασίου
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00

Ευρύχου: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου και Λυκείου
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, 18:30

Λευκωσία:
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, 20:30

Θέατρο Τμήματος Κεντρικών Φυλακών Κύπρου
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 202210:00 και 12:15

Α´ Δημοτικό Σχολείο Γερίου, Αίθουσα Χρυσογεργιώτισσα
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 202220:00