Cyprus Theatre Organisation

12.1.2023

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ Έτους 2022

Γνωρίστε τον ΘΟΚ / Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει με μεγάλη χαρά τα ονόματα των βραβευθέντων/εισών  δημιουργών, των οποίων οι καλλιτεχνικές εργασίες ξεχώρισαν κατά το έτος 2022, αναγνωρίζοντας το ταλέντο και την ιδιαίτερη προσφορά τους στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου.

Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ

Απονέμεται στη σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, θεατρική παραγωγό, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Φίλεργη δημιουργός, φύση αεικίνητη και ανήσυχη, ακούραστο, επίμονο, τολμηρό πνεύμα, που εδώ και τριάντα έτη διαγράφει με συνέπεια μια πολύπλευρη πορεία στη θεατρική ζωή της Κύπρου, από την εστία του Θεάτρου Ένα έως τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της θεατρικής της ομάδας Σόλο για Τρεις. Μια δημιουργός που συνεχίζει να καταπιάνεται με σοβαρότητα, ταπεινότητα και ξεκάθαρο όραμα με το σύγχρονο ρεπερτόριο, αλλά και να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσήλωση στην εγχώρια δραματουργική παραγωγή, δίνοντας βήμα, φωνή και δύναμη στους/ις νέους/ες δημιουργούς του τόπου μας.

Κατά την υπό κρίση περίοδο ήταν ιδιαίτερα αισθητό το στίγμα της στις σκηνοθεσίες των έργων της ομάδας Σόλο για Τρεις «Φωτεινή» της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα και «Λογιστικός έλεγχος (ή Ισλανδία, Ένας μοντέρνος μύθος)» του Άντριου Γουέστερσαϊντ και των Proto-type Theater.

* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς

Απονέμεται στον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Εδουάρδο Γεωργίου, ο οποίος ξεχώρισε κατά το έτος 2022 με τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές δημιουργίες του στα έργα «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου (ΘΟΚ) και «Χορεύοντας στη Λουνάσα» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη (Θεατρική ομάδα Persona).

Τα καλλιτεχνικά αποτελέσματα που παρουσίασε ανέδειξαν με δημιουργικό, ευρηματικό και λειτουργικό τρόπο τα θεατρικά έργα και συμβάδισαν αρμονικά αλλά και συμπληρωματικά με τις σκηνοθετικές απαιτήσεις της κάθε παράστασης.

Συγκεκριμένα, στην παραγωγή «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» κατόρθωσε με μεθοδικότητα και μια ιδιαίτερα παιγνιώδη αισθητική να δημιουργήσει εικόνες που ανάβλυζαν χαρά, πρωτοτυπία και μια πηγαία θεατρικότητα.

Στην παράσταση «Χορεύοντας στη Λουνάσα» εστίασε στην αληθοφάνεια, συνθέτοντας με ρεαλισμό και εξαιρετική ακρίβεια ένα περιβάλλον που αναδείκνυε τα πρόσωπα και την ιστορία ενώ ταυτόχρονα ενέτασσε τους θεατές σ’ αυτήν.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/ις δημιουργούς:
Άννα Γιαγκιώζη, Ηθοποιό
Πάνο Μακρή, Ηθοποιό
Φώτη Νικολάου, Χορογράφο/Κινησιολόγο

* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς

Απονέμεται στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα. Για το υπό κρίση έτος, ο Αντρέας Κουτσόφτας διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις παραγωγές «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιούλιου Βερν, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή (ΘΟΚ), «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (Hamm Broductions) και «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή (Θέατρο Διόνυσος).

Ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, που τον χαρακτηρίζουν η σωματική ευπλασία, η αμεσότητα, η ευθύτητα, η εγρήγορση και η αλήθεια. Ο Αντρέας Κουτσόφτας με την τεχνική του πετυχαίνει να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις προκλήσεις έκαστου ρόλου και με ειλικρίνεια στην έκφραση συναισθημάτων, χρωματίζοντας διαφορετικά τις ερμηνείες του.

* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/ις δημιουργούς:
Κωνσταντίνα Ανδρέου, Σκηνογράφο-Ενδυματολόγο
Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Μουσικό, Performer
Άγγελο Χατζημιχαήλ, Ηθοποιό

Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022:
Πρόεδρος    
Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ

Μέλη    
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, φιλόλογος
Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης
Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος

Πληροφορίες για την τελετή απονομής θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.