Cyprus Theatre Organisation

20.4.2023

Ο ΘΟΚ φιλοξενεί δύο εξαιρετικές παραστάσεις τον Μάιο στην Κεντρική Σκηνή

«Το όνειρο ενός γελοίου» και «Photograph 51»

Νέα

Δύο αριστουργηματικές παραστάσεις που απέσπασαν θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς της Αθήνας, θα φιλοξενήσει ο ΘΟΚ τον προσεχή Μάιο στην Κεντρική του Σκηνή. Πρόκειται για τα έργα Το όνειρο ενός γελοίου του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, και Photograph 51 της Άννα Ζίγκλερ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Το όνειρο ενός γελοίου του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι
Θέατρο ΘΟΚ: Κυριακή 14 Μαΐου 2023

«Όταν ένα σπουδαίο κείμενο συναντάται θεατρικά με έναν εμπνευσμένο σκηνοθέτη όπως ο Γιώργος Κουτλής, τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει και παρουσιάζεται αποτελεί μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία…Ο Νικόλας Χανακούλας είναι εξαιρετικός στον ρόλο του. Αστειεύεται, ειρωνεύεται, αγριεύει, απελπίζεται, απολαμβάνει και τέλος οδηγείται στην συνειδητοποίηση. Περνάει από διάφορες και ποικίλες συναισθηματικές διακυμάνσεις, παρασύροντας στο πέρασμά του και τον θεατή…»
Τόνια Τσαμούρη, culturenow.gr, 2.11.2022

Συντελεστές

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Συνεργασία στη διασκευή: Βασίλης Μαγουλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική Σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Video art-φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Αγγελική Βασιλοπούλου Καμπίτση

Ερμηνεύει ο Νικόλας Χανακούλας

Ακούγεται ηχογραφημένη η χορωδία Voice Box υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Παπαδημητρίου

Photograph 51 της Άννα Ζίγκλερ
Θέατρο ΘΟΚ: Κυριακή 28 Μαΐου 2023

«Το έργο της Αμερικανίδας Άννα Ζίγκλερ βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Βρετανίδας επιστήμονος Ρόζαλιντ Φράνκλιν, που κατόρθωσε για πρώτη φορά να «φωτογραφίσει» το ανθρώπινο DNA (με τη φωτογραφία της αρ. 51 που δίνει τον τίτλο στο έργο) […]

Η αναλυτική σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, στην προσεγμένη μετάφραση του Αντώνη Πέρη, το βλέπει καθαρά και στηρίζει επάνω του όλη την παράσταση, «χτίζοντάς» την στα πρόσωπα και στο «ήθος» τους (χαρακτήρα). Ιδίως επάνω στον σύνθετο χαρακτήρα της εβραϊκής καταγωγής της «κλειστής» Ρόζαλιντ Φράνκλιν και, κατά δεύτερο λόγο, στο ήθος του Μόρις Ουίλκινς, που εκπροσωπεί με σημαίνοντα τρόπο το ανδρικό της «άλλο». Η μορφή της Φράνκλιν δίνεται λεπτομερειακά και σε βάθος από την εξαιρετική, λιτότατη Λένα Δροσάκη που παίζει με τα μάτια, με ομιλούσες σιωπές, με εύγλωττες παύσεις και με το αινιγματικό μειδίαμα μιας αρχαϊκής κόρης. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μόρις Ουίλκινς) στέκει άριστα δίπλα της ως αυτόνομη ανθρώπινη οντότητα και συγχρόνως ως ταγμένο, ισόβιο, δίδυμο, αντίδικο και ομόλογο μαζί, «έτερό» της.

Οι άλλοι ηθοποιοί, Μάνος Στεφανάκης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, αποδίδουν διακριτά και με λόγο γνώσης τους ισοδύναμους παράπλευρους ρόλους. Τα σημαίνοντα σκηνικά-κοστούμια της Άσης Δημητρολοπούλου, οι καίριοι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου, τα άρτια βίντεο-τρέιλερ του Γκόραν Γκάγκιτς, η ωραία μουσική της Αλεξάνδρας Κατερινοπούλου, όλα συμβάλλουν στο θαυμαστό αποτέλεσμα.
Λέανδρος Πολενάκης, Αυγή, 7.3.2023

Συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά/Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου

Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης

Οι ώρες των παραστάσεων καθώς και η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής προπώλησης, θα ανακοινωθούν σύντομα.