Cyprus Theatre Organisation

03.5.2023

Young Europe IV | 19-21 Απριλίου 2023 στο Staatstheater Braunschweig

Θεατρική Ανάπτυξη / Διεθνείς συνεργασίες

 

Θεατρικοί συγγραφείς, δραματουργοί και καλλιτεχνικοί μέντορες
συναντήθηκαν
στο Staatstheater Braunschweig, 19-21 Απριλίου 2023

Εργαστήρι θεατρικής γραφής και προπαρασκευαστική συνάντηση για το Φεστιβάλ νέων έργων του προγράμματος Young Europe IV (YEIV) πραγματοποιήθηκε στο Staatstheater Braunschweig στη Γερμανίας από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2023, προσφέροντας μια συναρπαστική ευκαιρία σε θεατρικούς συγγραφείς, δραματουργούς, μέντορες γραφής και καλλιτεχνικούς διευθυντές να συναντηθούν και να συνεργαστούν ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει στην Πράγα το 2022.

Ο ΘΟΚ συμμετέχει στο πρόγραμμα με την συγγραφέα Ζωή Αποστολίδου και τις θεατρολόγους Μαρίνα Μαλένη και Κυριακή Αργυρού.

Η συνάντηση περιελάμβανε αναγνώσεις νέων κειμένων του YEIV από συμμετέχοντες, με τους παρευρισκόμενους να λαμβάνουν μέρος σε ομαδικές συναντήσεις για ανατροφοδότηση, καθώς και ένα εργαστήριο εστιασμένο σε τρόπους δημιουργίας χαρακτήρων και διαλόγου, με επικεφαλής τον Brian Mullin (National Theatre London/New Views Playwrighting Programme).

Συνάντηση είχε επίσης η ομάδα που εργάζεται για να εντοπίσει έργα.

Καθώς το φεστιβάλ του 2024 πλησιάζει, οι εταίροι του προγράμματος έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες, φέρνοντας το YEIV ένα βήμα πιο κοντά στην πολυαναμενόμενη εκδήλωση.

Τα θεατρικά έργα θα παρουσιαστούν σε θεατρικούς χώρους των συμμετεχόντων οργανισμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του προγράμματος (2023/24), πριν παρουσιαστούν σε ένα φεστιβάλ τον Απρίλιο του 2024, στη Nova Gorica, που θα είναι τότε και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το Young Europe IV είναι ένα τριετές πρόγραμμα αφιερωμένο στη διεύρυνση του κανόνα της ευρωπαϊκής θεατρικής λογοτεχνίας, που έχει στόχο την ανάδειξη των μη κυριαρχουσών φωνών, αναδεικνύοντας "ξεχασμένα" θεατρικά έργα αλλά και προσθέτοντας καινούρια έργα για εφήβους μέσα από τη διαδικασία συγγραφής με ντόπιους και διεθνείς μέντορες

Εννέα θέατρα από επτά χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα γραφτούν οκτώ νέα κείμενα με ποικίλα, χωρίς αποκλεισμούς, θέματα για το νεανικό κοινό.

Το Young Europe IV αποτελεί μέρος του TRANSFORMATIONS, πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ETC για την περίοδο 2021-24, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πρόγραμμα Young Europe IV έχει απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Art Explora - Académie des Beaux-Arts 2022 το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ!