Cyprus Theatre Organisation

18.5.2023

Στους ομογενείς της Αδελαΐδας ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του ΘΟΚ

Νέα

 

Συνεχίζοντας την εκτός συνόρων περιοδεία του, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ταξίδεψε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας όπου ανέβασε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, την παραγωγή της σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλαρίου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση των ομογενών μας στο Woodville Town Hall Theatre όπου ανέβηκε το συγκεκριμένο έργο, οι οποίοι εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την παρουσία του ΘΟΚ, για πρώτη φορά, στην μακρινή αυτή ήπειρο.   Πέραν από τους ομογενείς της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας και τους Ελλαδίτες ομογενείς της Αδελαϊδας, την παράσταση απόλαυσαν και τοπικοί αξιωματούχοι καθώς επίσης μη ελληνόφωνοι Αυστραλοί, χάρη στην ταυτόχρονη προβολή υπερτίτλων στην αγγλική. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Σταύρος Νικολάου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαϊδα κ. Γιώργος Ψιάρχας, η κυπριακής καταγωγής Υπουργός Τεχνών, της Κυβέρνησης Νοτίου Αυστραλίας, Andrea Michaels, καθώς επίσης τα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου Νοτίου Αυστραλίας κα Ειρήνη Πνευματικού και κα Connie Bonaros. 

«Ο πολιτισμός που παράγεται στην Κύπρο πρέπει να ταξιδεύει και εκτός των εθνικών συνόρων του νησιού», τόνισε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η οποία επεσήμανε ότι «η πολύτιμη και εξαιρετικά συγκινητική συνεργασία που είχε ο ΘΟΚ με την Κυπριακή Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας  επισφράγισε την επιτυχία της όλης προσπάθειας». 

Ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Σταύρος Νικολάου, ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Αυστραλία στήριξε από την πρώτη στιγμή το δύσκολο αυτό εγχείρημα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και πιστεύει ακράδαντα ότι η περιοδεία του ΘΟΚ στην Αυστραλία συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλει το κράτος για ενδυνάμωση ακόμη περαιτέρω των δεσμών των ομογενών μας με την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας κ. Ανδρέας Ευδοκίου δήλωσε ότι οι ομογενείς περίμεναν με αγωνία την άφιξη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Αδελαϊδα. «Ως πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, αισθάνομαι υπερήφανος που η πόλη της Αδελαϊδας φιλοξένησε την μία από τις τρεις παραστάσεις στην Αυστραλία. Η όλη προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους κατοίκους της Αδελαϊδας καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μία βραδιά ελληνικού θεάτρου. Το εγχείρημα αυτό ξεπερνά την ψυχαγωγική αξία που φέρνει το έργο, καθότι μας δίνεται η ευκαιρία να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η καρδιά της Κύπρου είναι ζωντανή και κτυπά δυνατά στην Αυστραλία» τόνισε ο κ. Ευδοκίου.   

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ΘΟΚ στην Αυστραλία, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την κυπριακής καταγωγής Υπουργό υπεύθυνη για θέματα Τεχνών, κα Andrea Michaels, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Port Adelaide Greek School όπου συνομίλησε με τους μαθητές του σχολείου και αντάλλαξε απόψεις με τη Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την Γιορτή της Μητέρας, η οποία διοργανώθηκε στο κτίριο της κυπριακής παροικίας από την ομογένεια της Αδελαϊδας.

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στηρίζει έμπρακτα την περιοδεία του ΘΟΚ στην Αυστραλία και σε αυτό το πλαίσιο οι ομογενείς μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και να λάβουν σχετικό έντυπο υλικό, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, ακόμη περαιτέρω, τους διαύλους επικοινωνίας της ομογένειας μας με την Κύπρο. 

Ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2023 στην Μελβούρνη.