Cyprus Theatre Organisation

22.5.2023

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ΘΟΚ

Νέα

 

«Με την παράστασή μας στη Μελβούρνη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία του ΘΟΚ στην Αυστραλία όπου το Κρατικό Θέατρο της Κύπρου έχει πραγματώσει έναν από τους διαχρονικούς του στόχους για αποκέντρωση και διάδοση του πολιτισμού της πατρίδας μας και εκτός των συνόρων. Η φωνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ακούστηκε στους απόδημους μας στην Αυστραλία, όπου τα συναισθήματα συγκίνησης και αγάπης για την πατρίδα ήταν διάχυτα ανάμεσα στο κοινό», δήλωσε η κα Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, με το πέρας της παράστασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη στις 21 Μαΐου 2023.

Έχοντας ως πυξίδα τη νέα προσέγγιση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του με την κυπριακή ομογένεια, ο ΘΟΚ έθεσε ως στόχο, μέσω της Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, να μεταφέρει το καλλιτεχνικό στίγμα του σύγχρονου θεατρικού τοπίου της Κύπρου στις κυπριακές και ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.  Σε αυτό το πλαίσιο, λήφθηκε σχετική πρόνοια για ταυτόχρονη προβολή υπερτίτλων στην αγγλική, έτσι ώστε η γλώσσα να μην συνιστά εμπόδιο και να μπορέσουν όλοι να απολαύσουν απρόσκοπτα την παράσταση. Πέραν των Κυπρίων ομογενών και των Προέδρων των Κοινοτήτων Κυπρίων της Μελβούρνης, στην παράσταση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Σταύρος Νικολάου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Όσον αφορά τη διοργάνωση της παράστασης στη Μελβούρνη, η συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με τις Κυπριακές Κοινότητες Μελβούρνης – Βικτώριας, των Βορείων Προαστείων Μελβούρνης και του Αποστόλου Ανδρέα Sunshire, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην οργάνωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο, όπως και στην περίπτωση της περιοδείας στη Βρισβάνη και στην Αδελαϊδα στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι πρόεδροι κοινοτήτων Κυπρίων Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Θήο Θεοφάνους, Βορείων Προαστείων Μελβούρνης,  κ. Γιάννης Χρήστου και Αποστόλου Ανδρέα Sunshine, κα Έλενα Χριστοδούλου, ευχαρίστησαν, εκ μέρους των Κυπρίων αποδήμων που διαμένουν στην Μελβούρνη, τον ΘΟΚ  για την παρουσία του στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι οι Κύπριοι της Αυστραλίας θα ήθελαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον καθότι επιζητούν την ενδυνάμωση των σχέσεων με την πατρίδα και την περαιτέρω επαφή με τα πολιτιστικά γίγνεσθαι της Κύπρου.  

Ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κ. Σταύρος Νικολάου ευχήθηκε η πρωτοβουλία αυτή του ΘΟΚ να είναι μόνο η αρχή μίας πορείας που θα φέρει τον πολιτισμό της Κύπρου πιο κοντά στην ομογένεια και ευχαρίστησε την Κυπριακή Κοινότητα της Μελβούρνης για την αυταπάρνηση που επέδειξε και τη θέρμη με την οποία αγκάλιασε το όλο εγχείρημα.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών υποστήριξε έμπρακτα, από την αρχή, την όλη προσπάθεια της περιοδείας του ΘΟΚ στις κοινότητες της Κύπρου στην Αυστραλία. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των επαφών με την ομογένεια της Μελβούρνης, οι απόδημοι μας ενημερώθηκαν για το πολυδιάστατο έργο που παράγεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και παρέλαβαν σχετικό έντυπο υλικό.