Cyprus Theatre Organisation

16.6.2015

Η Κύπρος συμμετέχει στην έκθεση σκηνογραφίας«Praque Quadrennial 2015»

Νέα

Στη σημαντικότερη έκθεση σκηνογραφίας στον κόσμο που διοργανώνεται στην Πράγα κάθε τέσσερα χρόνια συμμετέχει η Κύπρος μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που απεύθυνε ο ΘΟΚ επιλέχθηκαν οι καλλιτέχνες Έλενα Κατσούρη (ενδυματολόγος) και Γεώργιος Κουκουμάς (σχεδιαστής φωτισμών), με βάση τη δουλειά τους στις παραγωγές «Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ» (2013) και «Όρνιθες» (2014), ως οι βασικοί σχεδιαστές του κυπριακού περίπτερου.

Η πρόταση φέρει τον τίτλο «Creatures» (Καλικάντζαροι και Όρνιθες, ως πλάσματα εξώκοσμα που προσφέρουν λύσεις πραγματικά ουσιαστικές και ενστικτωδώς βασικές, μέσα από ένα είδος Imagination Manifesto), πρόταση εμπνευσμένη από το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης «Shared space: Music Weather Politics», από τις αλλαγές στη διοργάνωση, τις προσθήκες νέων επιμέρους τομέων της έκθεσης και το γεγονός πως η PQ2015 μεταφέρεται σε διάφορα κτήρια στην καρδιά της τουριστικής Πράγας.

Μέσα από ένα installation προτείνεται πως η λύση στις δυσκολίες των καιρών βρίσκεται στην επιστροφή στα βασικά, μέσα από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία:

Ένα ασπρόμαυρο κουτί, που στο φωτεινό του μέρος φιλοξενεί κοστούμια της Έλενας Κατσούρη («Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ») και ξόανα της Μαργαρίτας Παπαθεοδούλου («Όρνιθες»). Το εσωτερικό του διαδραστικό και παιγνιδιάρικο, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης με βάση τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει όσα κρύβονται μέσα σ’ αυτό.

Τους καλλιτέχνες συνοδεύουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΘΟΚ Δρ Γιάννης Τουμαζής και η επιμελήτρια της συμμετοχής, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ κα. Μαρίνα Μαλένη.