Cyprus Theatre Organisation

17.11.2015

Ανοιχτή Πρόσκληση: Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2014-2015

Καλλιτεχνική επιμέλεια-σκηνοθεσία Τελετής Απονομής

Νέα

H πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες ή/και θεατρικούς παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλουν πρόταση για την καλλιτεχνική επιμέλεια-σκηνοθεσία της Τελετής Απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου για την περίοδο 2014-2015. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ΘΟΚ - Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης.
 

Ο Θεσμός των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου

Ο θεσμός των Βραβείων Θεάτρου ξεκίνησε το 2001 και τιμά το Θέατρο και τους ανθρώπους του με μία βραδιά αφιερωμένη σε όσους διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια μίας θεατρικής περιόδου. Η φετινή (9η) τελετή αφορά σε επαγγελματικές σκηνικές δημιουργίες της θεατρικής περιόδου 2014-2015.

Τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου αποτελούν την μεγαλύτερη αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου και της σημαντικής προσφοράς των δημιουργών του θεάτρου, τόσο προς το ίδιο το θέατρο όσο και προς την κοινωνία ολόκληρη. Πρόκειται για τον ελάχιστο φόρο τιμής, ένα ταπεινό αντίδωρο, προς τους συντελεστές της θεατρικής Τέχνης που ξεχωρίζουν για την ποιότητα της δουλειάς τους προσφέροντας ταυτόχρονα γνώση, αισθητική καλλιέργεια, μόρφωση και ψυχαγωγία μέσω της εργασίας τους και που αφορούν στους ακόλουθους τομείς του θεάτρου:

  • Θεατρική Συγγραφή / Θεατρική Διασκευή / Σύνθεση κειμένου
  • Υποκριτική - Ερμηνεία Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου
  • Υποκριτική - Ερμηνεία Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου
  • Σκηνοθεσία
  • Σκηνογραφία
  • Ενδυματολογία
  • Μουσική
  • Χορογραφία / Κίνηση
  • Φωτιστικός Σχεδιασμός / Πολυμέσα
  • Καλύτερη παράσταση παιδικού / νεανικού έργου

  • Απονέμεται επίσης και το «Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου» για τη μεγάλη, συνολική προσφορά στο Θέατρο.

Ο θεσμός έχει αγκαλιαστεί με θέρμη τόσο από τους ίδιους τους ανθρώπους του Θεάτρου όσο και από την κοινωνία στο σύνολό της και μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες έχουν βραβευθεί από όλες τις ειδικότητες του θεάτρου. Παράλληλα, δέκα σημαντικές προσωπικότητες της θεατρικής ζωής του τόπου έχουν βραβευθεί με το «Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου» για τη συνολική τους προσφορά στο χώρο.
 

Η τελετή των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου και οι υποβληθείσες προτάσεις

 Α. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν πρόταση, παρακαλούνται όπως έχουν υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Η διάρκεια της Τελετής (δρώμενο και τελετουργικό) δεν πρέπει να υπερβαίνει την 1 ώρα και 15 λεπτά.
  2. Στο σχεδιασμό του σκεπτικού και της δομής της Τελετής πρέπει απαραιτήτως να ληφθεί υπόψη η τηλεσκηνοθεσία για την απευθείας μετάδοση της βραδιάς από τηλεοπτικό κανάλι καθώς και η συνεργασία με τηλεσκηνοθέτη.
  3. Η Τελετή καθώς και η παρουσίαση κάθε κατηγορίας βραβείου και οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία να αρμόζουν  στη σημαντικότητα και το κύρος του θεσμού αλλά και στον κάθε προτεινόμενο ή/και βραβευθέντα καλλιτέχνη.
  4. Στο σκεπτικό και τη ροή της Τελετής να ληφθεί υπόψη η προβολή οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στους υποψήφιους της κάθε κατηγορίας και στο Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου.
  5. Ο/Η σκηνοθέτης της Τελετής θα έχει την ευθύνη επιλογής της δημιουργικής του/της ομάδας για την πραγματοποίηση της τελετής εντός προκαθορισμένου προϋπολογισμού. Το συνολικό κόστος της εκδήλωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €10,000 (δέκα χιλιάδες ευρώ), ποσό στο οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται προβολές, φωτισμοί,  σχέδια, στούντιο ηχογραφήσεων και οποιαδήποτε άλλη τεχνικής φύσεως εργασία, που κρίνονται απαραίτητα για την κατάθεση και υλοποίηση της δημιουργικής του/της πρότασης.
  6. Ο/Η σκηνοθέτης της Τελετής έχει την υποχρέωση να τηρήσει στο ακέραιο το ωράριο δοκιμών όπως θα προκαθορίζεται από τον ΘΟΚ, να συνεργάζεται με μέλη του Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού του ΘΟΚ και να μετέχει σε συσκέψεις που αφορούν στον προγραμματισμό της Τελετής.
  7. Την τεχνική υποστήριξη της Τελετής θα παρέχει ο ΘΟΚ (χώρος δοκιμών, κατασκευή σκηνικού και κοστουμιών, φωτισμό, ηχητικά κ.ά.).

Β. Οι υποβληθείσες προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  1. Περιγραφή του σκεπτικού της Τελετής
  2. Περιγραφή της δομής της Τελετής, με λεπτομερή αναφορά στα επιμέρους στοιχεία (σκηνικό, κοστούμια, μουσική, χορογραφία κ.ά.)
  3. Αναλυτικό προϋπολογισμό αμοιβών της δημιουργικής ομάδας
  4. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία των μελών της δημιουργικής ομάδας
     

Προθεσμία υποβολής προτάσεων

Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία του ΘΟΚ σε ηλεκτρονική μορφή στη ηλεκτρονική διεύθυνση info@thoc.org.cy το αργότερο μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2015.

Οι προτάσεις θα μελετηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ το οποίο και θα ανακοινώσει την απόφαση του μέχρι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016.

Η πρόταση που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και τη θεματική συνάφειά της καθώς και την τεχνική και οικονομική δυνατότητα υλοποίησής της. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ διατηρεί το δικαίωμα να συναντηθεί με ένα ή περισσότερους από όσους υποβάλουν προτάσεις προς συζήτηση της πρότασης που έχει υποβληθεί καθώς και να μην επιλέξει κάποια από τις προτάσεις που θα υποβληθούν μέσα από τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης»  εάν κρίνει ότι αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Για πληροφορίες: thoc@cytanet.com.cy / 22864360-361