Cyprus Theatre Organisation

22.6.2023

«Λυσιστράτη» | Δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα

Νέα

 

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, η επίσημη πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους και καταχειροκρότησαν με ενθουσιασμό εκλεκτοί καλεσμένοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων: η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, οι Βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Άριστος Δαμιανού, Χρίστος Χριστοφίδης, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα και τα Μέλη Ξενάκης Κυριακίδης, Γιώργος Λοΐζου, Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, Θεοδώρα Σάββα, Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια Αθηναία επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πιο «αποτελεσματικό» όπλο που έχει στη διάθεσή της για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Συγκαλεί μια σύνοδο γυναικών από τις πόλεις της Ελλάδας και όλες μαζί αποφασίζουν να ξεκινήσουν αποχή από την ερωτική πράξη, μέχρι να πείσουν τους άντρες να σταματήσουν τον πόλεμο.

Στη Λυσιστράτη, το πιο αντιπολεμικό και ίσως πιο τολμηρό αριστοφανικό έργο, παιγμένο στα Λήναια το 411 π.Χ., ακούγεται με ένταση μια τελευταία, κατεπείγουσα έκκληση για πολιτική δράση εν μέσω της κρίσης που περνά η Αθήνα από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί με μαεστρία όλα τα δόκιμα εργαλεία της κωμωδίας, με κορυφαίο το ερωτικό σκώμμα, που προκαλεί και δοκιμάζει τον θεατή, προτάσσοντας επί της ουσίας τη γυναικεία ευαισθησία και διορατικότητα σε αντιπαράθεση με την κυνική και εντέλει αποτυχημένη στρατηγική των ανδρών, που μονοπωλούν την εξουσία.

Ο σκηνοθέτης Μάριος Μεττής φωτίζει τον αθυρόστομο λόγο και την έντονη ερωτική διάθεση των χαρακτήρων του έργου και οργανώνει, σε συνεργασία με ένα σημαντικό σύνολο συντελεστών και ηθοποιών, μια ευφρόσυνη και προκλητική παράσταση, ανασυνθέτοντας τον κόσμο του Αριστοφάνη με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του. Στον ομώνυμο ρόλο η Χριστιάνα Αρτεμίου.

Ταυτότητα παράστασης

Mετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία-Κείμενο παράστασης: Μάριος Μεττής
Σκηνικά: Αλέξης Βαγιανός
Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική-Μουσική διδασκαλία-Μουσικός επί σκηνής: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)
Χορογραφία-Κίνηση: Εύα Καλομοίρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Ριάνα Αθανασίου, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Μαντώ Γιαννίκου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέλιος Καλλιστράτης, Άνθη Κάσινου, Γιώργος Κυριάκου, Άντρεα Μαύρου, Γιάννης Μίνως, Αθηνά Μουστάκα, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέμις Ππόλου, Ελένη Σιδερά, Κώστας Τέκκης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από λαϊκά γαμοτράγουδα της συλλογής Αντρικά Μουνάτα. Ευχαριστίες στον εκδότη και επιμελητή Γιώργο Μελίκη για την ευγενική παραχώρηση.

Ευχαριστίες στον Λοΐζο Παπαγεωργίου για τη βοήθειά του στις χορογραφίες της παράστασης.

Παραστάσεις

●Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα ελληνικά)
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)
Τρίτή 18 Ιουλίου 2023
Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

●Δερύνεια: Δημοτικό Αμφιθέατρο
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

●Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

●Πάφος: Αρχαίο Ωδείο
Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

●Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2023)

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.

Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτραπεί μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά: www.thoc.org.cy & https://tickets.thoc.org.cy/
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Χορηγοί Επικοινωνίας

NICHE