Cyprus Theatre Organisation

16.1.2023

Το βραβείο της Art Explora και της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών απέσπασε το Young Europe IV

Θεατρική Ανάπτυξη / Νέα

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα Young Europe IV στο οποίο συμμετέχει, κέρδισε το βραβείο της Art Explora και της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Το πρόγραμμα Young Europe IV έχει αναδειχθεί νικητής στην κατηγορία του, ανάμεσα σε 150 υποψήφιους και 6 φιναλίστ, για  την πρωτοποριακή του προσέγγιση ως προς την πρόσβαση στον πολιτισμό. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας €50,000.

Το πρόγραμμα Young Europe IV επιδιώκει να μεταμορφώσει τις ευρωπαϊκές σχολικές τάξεις σε θέατρο για όσο διαρκεί ένα θεατρικό έργο και, συνάμα, να αλλάξει το είδος των ιστοριών που διηγούμαστε για ανθρώπους από μη κυρίαρχα υπόβαθρα.

Το πρόγραμμα της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) συγκεντρώνει 9 θέατρα από 7 χώρες προκειμένου να συν-δημιουργήσουν έργα τα οποία ζωντανεύουν για τους νέους και υπερβαίνουν τα εθνικά, πολιτισμικά, ακόμη και τα γλωσσικά εμπόδια.

Η συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος επικεντρώνεται στις μη κυρίαρχες φωνές στις κοινωνίες μας, με τρόπο ώστε να αμφισβητηθεί η επικράτηση της λευκής, ετεροφυλοφιλικής, ανδρικής προοπτικής στην ευρωπαϊκή θεατρική λογοτεχνία. 

Καθένα από τα θέατρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργάζετα με έναν ή μία ανερχόμενο/η θεατρικό/ή συγγραφέαπου θα μοιραστεί τη δική του/της «ποικιλόμορφη» ιστορία, μέσα από έργα τα οποία θα παρασταθούν σε σχολικές τάξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και την Κύπρο. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη στήριξη και την καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Το υψηλού κύρους βραβείο θα επιτρέψει στη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης να αναβαθμίσει την απήχηση του προγράμματος Young Europe IV και να δημιουργήσει έναν ποικιλόμορφο θεατρικό κανόνα για νεανικά κοινά σε ολόκληρη την ήπειρο, μέσα από μεταφράσεις, αλλά και με τη διοργάνωση ειδικού θεατρικού φεστιβάλ εντός του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΘΟΚ μετέχει στο πρόγραμμα Young Europe από καταβολής του αφού η Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης Μαρίνα Μαλένη ήταν στην ομάδα που δημιούργησε το 2009 την πρώτη από τέσσερις πετυχημένες εκδοχές που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαν στόχο τη συγγραφή και το ανέβασμα θεατρικών έργων για εφήβους.

Μέσα από το πρόγραμμα εισήχθη στην Κύπρο η ιδέα του Classroom Play και ανέβηκε αριθμός έργων που προέκυψαν από το πρόγραμμα και ταξίδεψαν στα σχολεία όπως το «Κορώνα-Γράμματα» της Katja Hensel, το «Ναρκοπέδιο» της Pamela Dur, «Η μητέρα μου η Μήδεια» του Holger Shomber, αλλά προέκυψαν και έργα όπως το «Καλι-Καντζάρ και Σια» των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Βαλεντίνου Κόκκινου.  Χάρη στο πρόγραμμα οι κυπριακοί καλικάντζαροι του Χαράκτη Χαμπή ταξίδεψαν σε σχολεία της Ουγγαρίας και έγιναν αφορμή για έργο που γράφτηκε κι ανέβηκε εκεί.

Στους σχεδιασμούς του προγράμματος κεντρικό ρόλο είχε εξαρχής το ανθρώπινο δικαίωμα των νέων για συμμετοχή και άποψη σε ότι τους αφορά, και στην προκειμένη περίπτωση τη θεματολογία και τη συγγραφή θεατρικών έργων που απευθύνονται σε εφήβους.

Στην τωρινή εκδοχή του προγράμματος που εστιάζεται στις μη κυρίαρχες φωνές, συμμετέχουν από την Κύπρο στο Young Europe IV η συγγραφέας Ζωή Αποστολίδου και εκ μέρους του ΘΟΚ οι θεατρολόγοι Μαρίνα Μαλένη και Κική Αργυρού.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Young Europe IV

Στην ενότητα DOWNLOAD μπορείτε να διαβάσετε σχετικό δελτίο τύπου.