08.3.2024
Η μεγάλη γιορτή του Νεανικού Θεάτρου ξεκίνησε!
Θεατρική Ανάπτυξη / Θέατρο και Εκπαίδευση / Θέατρο στα σχολεία
35οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου | Αφιερωμένοι στο Αρχαίο Δράμα
Με την παράσταση του Γυμνασίου Αποστόλου Ανδρέα Έμπας «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, άρχισαν την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, οι 35οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και ακολούθησε παράσταση του έργου «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως.
Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου, τον χαιρετισμό της διάβασε ο Σπύρος Αντωνέλλος Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης-Προϊστάμενος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, και ανέφερε: «[…] αυτή η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου είναι αφιερωμένη στο Αρχαίο Δράμα αποκλειστικά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες να εντρυφήσουν στα πολύ σπουδαία κείμενα της ελληνικής αρχαιότητας και να τους προσδώσουν τη δική τους σκηνοθετική, ερμηνευτική, σκηνογραφική και μουσική προοπτική. […] Η επίδραση του θεάτρου στα παιδιά είναι ευεργετική διότι με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να αναπτύσσουν δεξιότητες και κριτική σκέψη. Μαθαίνουν, επιπλέον, να χρησιμοποιούν το σώμα τους, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και να δραπετεύουν από το άγχος της καθημερινότητας.[…] Η ενασχόληση με το Θέατρο ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αυταξία των παιδιών που ασχολούνται με την ετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης. Η ιδέα και μόνο ότι μετά από μήνες προετοιμασίας θα βρίσκονται στο σανίδι και εκατοντάδες μάτια θα είναι στραμμένα πάνω τους, κάνει τους συμμετέχοντες να πιστέψουν και να νιώσουν την πιο ενεργειακή ίσως λέξη, που δεν είναι άλλη από το ρήμα «μπορώ»![…]»
Σε χαιρετισμό της, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Ανθή Αντωνιάδου, ανέφερε: «Η ενίσχυση της ιδέας του Θεάτρου σε συνάρτηση με την εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Αυτό μεταφράζεται στη διεξαγωγή επαγγελματικών θεατρικών παραστάσεων σε σχολεία, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να αξιοποιούν το θέατρο ως εργαλείο για τη διδασκαλία, σε ενημερώσεις, εργαστήρια και επισκέψεις από ανθρώπους του θεάτρου σε σχολεία ή ομάδων μαθητών στο Κτίριο ΘΟΚ. Η ζωντανή απόδειξη της συνέχισης της υποστήριξης και προώθησης της ποικιλόμορφης ένταξης του θεάτρου στο σχολείο είναι ο θεσμός των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με τον ΘΟΚ.[…] Την Πηγή του δημιουργικού ταξιδιού αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι πολύτιμοι αυτοί εμψυχωτές που πιστεύουν στην εκπαιδευτική αξία της θεατρικής τέχνης. Τόλμησαν να ακουμπήσουν τη ρίζα της θεατρικής μας παράδοσης και καθοδήγησαν τους μαθητές τους ώστε να γίνουν κοινωνοί σε αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό και απαιτητικό είδος θεάτρου, που είναι το αρχαίο δράμα. Τους αξίζουν ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια.[…] Έπειτα, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και στους μαθητές μας.[…]»
Στο καλωσόρισμά της, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κωνσταντινουπόλεως Ανδρεανή Στυλιανίδου, τόνισε: «[…] Διαχρονικός στόχος του Σχολείου μας είναι η καλλιέργεια θεατρικής κουλτούρας στους μαθητές μας. Για αυτό είναι με μεγάλη χαρά που αγκαλιάσαμε όλοι τον Διαγωνισμό Αρχαίου Θεάτρου που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. […] Τα παιδιά μας, με τις καθηγήτριές τους εργάστηκαν με μεράκι και ενθουσιασμό. Αφιέρωσαν ώρες αμέτρητες από τον ελεύθερό τους χρόνο, έγιναν μια σφιχτοδεμένη ομάδα με κοινό στόχο ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Τα βιώματα και οι εμπειρίες των παιδιών σίγουρα θα αποτελούν στο μέλλον την πιο ευχάριστη ανάμνηση των μαθητικών τους χρόνων.»
Τις παραστάσεις θα δουν γεωγραφικά κατανεμημένες επιτροπές, που θα απονείμουν βραβεία, ξεχωριστά σε Γυμνάσια και Λύκεια και θα δώσουν αναλυτικά σχόλια σε κάθε σχολείο με τη συμπλήρωση των παραστάσεων, ώστε η διαδικασία να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.
Οι Επιτροπές Ειδικών (αλφαβητικά σε κάθε περιφέρεια):
Περιφέρεια Λευκωσίας
Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Σκηνοθέτης
Λέα Μαλένη, Ηθοποιός, Σκηνοθέτις
Κώστας Σιλβέστρος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Περιφέρεια Λάρνακας - Ελεύθερης Αμμοχώστου
Θεοδώρα Ανδρέου, Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός
Ξενάκης Κυριακίδης, Θεατρολόγος
Νίκος Χατζηπαντελής, Εκπαιδευτικός με μακρά πείρα στο σχολικό θέατρο
Περιφέρεια Λεμεσού
Χριστόδουλος Ανδρέου, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος
Κατερίνα Βοσκαρίδου, Θεατρολόγος
Μάριος Κωνσταντίνου, Ηθοποιός, Θεατρολόγος
Περιφέρεια Πάφου
Γιώργος Γεωργής, Ιστορικός, πρώην Πρέσβης
Μιχάλης Παπαδόπουλος, Θεατρικός Συγγραφέας
Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Ανεξάρτητος Ακαδημαϊκός Ερευνητής, Διδάκτωρ Κινηματογραφικών Σπουδών
Οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου συνδιοργανώνονται από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Υποστηρικτής: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου