Cyprus Theatre Organisation

17.9.2015

Εργαστήρια της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ

Θεατρική Ανάπτυξη / Θεατρικό Καταφύγιο

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου του, ο ΘΟΚ διοργανώνει σειρά από τρίωρα αυτοτελή εργαστήρια, κάθε Τετάρτη, με στόχο την προσφορά γνώσης και τη διάχυση εμπειριών, σε επαγγελματίες του θεάτρου, εκπαιδευτικούς ή και απλούς λάτρεις που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. 

Τα εργαστήρια προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με πολύ μικρό αντίτιμο, κάθε Τετάρτη απόγευμα, 4.00-7.00 μ.μ. στο Κτίριο ΘΟΚ (χώρος Παλαιού ΓΣΠ).

 Ο κύκλος των εργαστηρίων έχει ευρεία θεματολογία που περιλαμβάνει:

Platform Storytelling
Βασικές αρχές σκηνογραφίας
Βασικές αρχές φωτισμού – για εκπαιδευτικούς
Όχι στα τετράγωνα μυαλά – το θέατρο ως απαραίτητη προϋπόθεση στο σχολείο
Φωτιστικές λύσεις - για μέλη μη επαγγελματικών Ομάδων
Carry yourself and be confident! (Νέοι, σεξουαλικότητα και σχέσεις) - για εφήβους
Εργαστήρι μεθοδολογίας: πώς προσεγγίζεται το ανέβασμα μιας παράστασης με εφήβουςΕίδη Θεατρικών Έργων - Playwriting genres – για συγγραφείς, ηθοποιούς και άλλους ενδιαφερόμενους
Σκοπιμότητα, στόχοι και τρόποι δημιουργίας θεατρικής παράστασης στο νηπιαγωγείο
Εργαστήρι Ενδυματολογίας για εκπαιδευτικούς

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο ταμείο ΘΟΚ, 77772717 μέχρι την Κυριακή που προηγείται του κάθε εργαστηρίου. 

Συμβολικό κόστος συμμετοχής: 6 Ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα δίνεται δίπλωμα συμμετοχής

Λεπτομέρειες για τα εργαστήρια ακολουθούν:

  1. 23 Σεπτεμβρίου: Platform Storytelling - Με τον Ηθοποιό Νεκτάριο Θεοδώρου.  Για ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο.
    Εισαγωγή στη μέθοδο του Platform Storytelling, μέρους της παιδαγωγικής του Jacques Lecoq. Μια μικρή πλατφόρμα, (όπως η tréteau», η μικροσκοπική, φορητή σκηνή  των περιοδευόντων θιάσων της Commedia de l’arte) χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί σ’ αυτήν μια παράσταση που βασίζεται στην επιδεξιότητα και την ικανότητα των εκτελεστών. Οι καλλιτέχνες δεν εγκαταλείπουν ποτέ την tréteau, αλλά  χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μετασχηματίσουν το μικρό σκηνικό χώρο από σκηνή σε σκηνή. Υπάρχουν κοντινά πλάνα, εστιασμός εικόνας, περικοπές, όπως ακριβώς και σε μία ταινία. Οι ηθοποιοί μετακινούνται  και  λειτουργούν ως χαρακτήρες, σκηνικά, αντικείμενα και στηρίγματα. Ο ηθοποιός καλείται να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο την φαντασία του και την ευρηματικότητά του, και να ανακαλύψει μέσα από μία διαδικασία χαράς και παιχνιδιού, τις απρόβλεπτες και ενδιαφέρουσες επιλογές που έχει ως δημιουργός και όχι ως απλός εκτελεστής. Οι συμμετέχοντες - να φορούν άνετα ρούχα.

  2. 30 Σεπτεμβρίου: Ο Σκηνικός χώρος στη σχολική παράσταση. Με τη Σκηνογράφο/Ενδυματολόγο Έλενα Κατσούρη. Για εκπαιδευτικούς. 
    Εισαγωγή στη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να μεταφερθεί μια ιστορία σκηνικά, μέσα από έξυπνες και εφικτές σκηνογραφικές λύσεις, με σκηνική οικονομία και ευρηματικότητα. Το εργαστήρι θα είναι πρακτικής φύσεως, βοηθητικό για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για το πώς να αντλούν τις απαραίτητες πληροφορίες από το έργο και να φτιάχνουν σκηνικούς χώρους που θα το υπηρετούν, με λίγα μέσα.  Η Έλενα Κατσούρη μοιράζεται τη γνώση και τις εμπειρίες της με τρόπο χρήσιμο, ουσιαστικό και πολύτιμο.

  3. 7 Οκτωβρίου: Φωτιστικές Λύσεις - Με το Φωτιστή Γεώργιο Κουκουμά.  Για εκπαιδευτικούς.
    Η μαγεία του φωτισμού μέσα από τα μάτια του επαγγελματία. Η σωστή προσέγγιση του φωτισμού μιας παράστασης με περιορισμένα μέσα, προκειμένου να αναδεικνύεται το έργο, να δημιουργούνται ατμόσφαιρες και να φτιάχνεται το σωστό κλίμα. Γίνεται ενδιαφέρουσα αναφορά στους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του φωτισμού, τις βασικές αρχές του, σε πρακτικές πληροφορίες που χρειάζεται ο φωτιστής χωρίς εμπειρία, τη χρήση του χρώματος, τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο φωτισμός σε μια παράσταση.

  4. 14 Οκτωβρίου:  «Όχι στα …τετράγωνα μυαλά!»  Το θέατρο ως απαραίτητη προϋπόθεση στο σχολείο - για καθηγητές θεάτρου και διευθυντές σχολείων μέσης Εκπαίδευσης - Με τη Θεατρολόγο Μαρίνα Μαλένη.
    Ο εκπαιδευτικός του θεάτρου, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.  Οι προεκτάσεις, οι απαιτήσεις, οι δυσκολίες, η μαγεία, η ευθύνη.  Μεταφορά εμπειριών από διεθνείς συναντήσεις με εκπαιδευτικούς του θεάτρου και επαγγελματίες που ασχολούνται με το θέατρο για εφήβους.  Ο καθηγητής - εμψυχωτής.  Το θέατρο ως απαραίτητη προϋπόθεση στο σχολείο:  τόσο ως εργαλείο μάθησης, όσο και ως πολύτιμο συστατικό για τη δημιουργία μιας υγιούς σχολικής μονάδας.  Γιατί, τελικά, θέλουμε θέατρο στα σχολεία.

    Θα ακολουθήσουν τα εξής εργαστήρια μέχρι το Δεκέμβριο, λεπτομέρειες για τα οποία θα κοινοποιούνται στον τύπο και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΘΟΚ κοντά στις ημερομηνίες διεξαγωγής τους για πιο εύκολη αναφορά.

  5. 21 Οκτωβρίου: Φωτιστικές Λύσεις - Με το Φωτιστή Γεώργιο Κουκουμά.  Για μέλη ερασιτεχνικών ομάδων.

  6. 4 Νοεμβρίου: Carry yourself and be confident! (Νέοι, σεξουαλικότητα και σχέσεις) Για εφήβους - Με τη Θεατρολόγο Ναταλία Κουχαρτσιούκ.

  7. 11 Νοεμβρίου: Εργαστήρι για μεθοδολογία προσέγγισης της μαθητικής παράστασης - Καθοδηγητές: Άντρη Κυριαζή, Αντρέας Παρασκευάς (εκπαιδευτικοί περσινής βραβευμένης παράστασης αρχαίου δράματος).

  8. 18 Νοεμβρίου: Playwriting genres - ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους - με το Σκηνοθέτη Λέανδρο Ταλιώτη.

  9. 25 Νοεμβρίου: Θεατρική παράσταση στο νηπιαγωγείο; - για νηπιαγωγούς - Με τη Θεατρολόγο Δρα Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια.

  10. 2 Δεκεμβρίου: Εργαστήρι Ενδυματολογίας για εκπαιδευτικούς - Προσεγγίζοντας το «ντύσιμο» της παράστασης και του ηθοποιού, πρακτικά, αποτελεσματικά και με αισθητική - Με το Σκηνογράφο/Ενδυματολόγο Σταύρο Αντωνόπουλο. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να αποταθείτε στο Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, τηλ. 22864320 ή στο mmaleni@thoc.org.cy