Cyprus Theatre Organisation

11.10.2016

Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Τελετή βράβευσης Φεστιβάλ 2015 και Έναρξη Φεστιβάλ 2016

Θεατρική Ανάπτυξη / Ερασιτεχνικό θέατρο

Έγινε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, η Τελετή βράβευσης 2015 και Έναρξης 2016 του Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ.

Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο κ. Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του ΘΟΚ και ο κ. Σταύρος Κυριακίδης, Αντιπρόεδρος του ΘΟΚ, τίμησαν τις ομάδες και τα άτομα που διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ 2015 (ακολουθεί στο τέλος το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς με στοιχεία για τα βραβεία). Ο κ. Τουμαζής σε χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία και το ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι ερασιτεχνικοί θίασοι από καταβολής του θεάτρου στην Κύπρο και συνεχάρη όλους όσοι συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών να δημιουργούν, κάνοντας θέατρο στο υστέρημα του χρόνου τους.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, εξέφρασε το θαυμασμό του για όλες τις θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν και συμμετέχουν στο φετινό 29ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Συνεχάρη το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ για την άρτια διοργάνωση και με την ευκαιρία τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας και το Κράτος, στηρίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ και επικροτούν τις αποφάσεις του,  και διαβεβαίωσε το θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου ότι το Υπουργείο Παιδείας και  Πολιτισμού θα  βρίσκεται πάντα δίπλα από τους θεατρικούς οργανισμούς του τόπου μας, επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς,  και θα στηρίζει το έργο και τις προσπάθειές τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Με το τέλος των βραβεύσεων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κήρυξε την έναρξη του 29ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου 2016 που αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί σε όλη την Κύπρο με 30 παραστάσεις που θα συμπληρωθούν μέχρι 13 Νοεμβρίου. Η Κριτική Επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από τις: Ελένη Σμυρνιού (Ηθοποιό, Εκπαιδευτικό), Μυρτώ Κουγιάλη (Ηθοποιό), Ανθή Αντωνιάδου (Ηθοποιό, Αρχαιολόγο).  Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί το κοινό να αγκαλιάσει τις παραστάσεις δίνοντας δυναμικά το παρόν του και στηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες εκατοντάδων εραστών της τέχνης του θεάτρου που ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2015

Διακρίσεις παραστάσεων Πρώτης φάσης (αλφαβητικά):

Θεατρική Ομάδα «Παράβαση» Λυμπιών, «Προσδεθείτε παρακαλώ» του Μαρκ Καμολετί
Θεατρική Ομάδα Φυλακών, «Για ποιον να βρέξει» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη
Θεατρικός Όμιλος Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις», «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρτο ντε Φιλίππο
Πολιτιστικό Σωματείο Αγίων Τριμιθιάς «Το Παρασκήνιο», «Ένας Θάνατος σε μία κηδεία» βασισμένο στην ομώνυμη ταινία «Death at a funeral»

Βραβεία Ερμηνείας που απονεμήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή Πρώτης Φάσης του Φεστιβάλ:

Δύο Βραβεία Β’ Γυναικείου Ρόλου εξίσου, αναφέρονται αλφαβητικά:

Μελίνα Δημητρίου
για το ρόλο της Άννας στην παράσταση του έργου «Η γυναίκα μου τρελάθηκε» του Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη, Εθνικός Όμιλος Διγενής Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
για το ρόλο της Σήλα στην παράσταση του έργου «Ο Επιθεωρητής έρχεται»
του Τζον Πρίστλεϋ, Θεατρικός Όμιλος Γ.Σ. Κίμων Ξυλοτύμπου

Δύο Βραβεία Β’ Ανδρικού Ρόλου εξίσου, αναφέρονται αλφαβητικά:

Μάριος Ζησίμου
για το ρόλο του Στέφανου στην παράσταση «Ένας Θάνατος σε μία κηδεία», βασισμένο στην ομώνυμη ταινία «Death at a funeral», Πολιτιστικό Σωματείο Αγίων Τριμιθιάς «Το Παρασκήνιο»

Κυριάκος Κουλουμής
για το ρόλο του Φασαρία στην παράσταση «Για ποιον να βρέξει» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, Θεατρική Ομάδα Φυλακών

Δύο Βραβεία Α’ Γυναικείου Ρόλου εξίσου, αναφέρονται αλφαβητικά:

Φωτεινή Ιορδάνου
για το ρόλο του Εστραγκόν στην παράσταση του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ από τους «Ονειροβάτες»

Στέφη Νείλου
για το ρόλο της Φιλουμένα Μαρτουράνο στο ομώνυμο έργο του Εντουάρτο ντε Φιλίππο, από το Θεατρικό Όμιλο Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις»

Δύο Βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου εξίσου, αναφέρονται αλφαβητικά:

Πέτρος Καλλένος
για το ρόλο του Δον Καμίλο στο ομώνυμο έργο του Σωτήρη Πατατζή, από τον Θεατρικό Όμιλο «Ιδαλία» Χαλκάνορα

Χρίστος Κουλουμάς
για το ρόλο του κυρ-Υμπύ στην παράσταση του έργου «Υμπύ Τύραννος»
του Αλφρέντ Ζαρύ που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας «Obiter Dicta»

Κριτική Επιτροπή Α’ φάσης:  Δημήτρης Καραγιάννης (Λογοτέχνης), Νάγια Αναστασιάδου (Ηθοποιός), Πέτρος Καρατζιάς (Ηθοποιός)

Βραβεία Τελικής Φάσης του 28ου Φεστιβάλ, που έγινε στις 23-29 Νοεμβρίου 2015 στο Θέατρο ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΘΟΚ:

Γ’ Βραβείο στην παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ , της Θεατρικής Ομάδας «Ονειροβάτες»
Β’ Βραβείο στην παράσταση «Πόσο στοιχίζει το ατσάλι – Ντάνσεν» του Μπέρτολντ Μπρεχτ,  της Θεατρικής Ομάδας «Άδωνης» Ιδαλίου
Α’ Βραβείο στην παράσταση «Υμπύ Τύραννος» του Αλφρέντ Ζαρύ, της Θεατρικής Ομάδας Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας «Obiter Dicta»

Διευρυμένη Κριτική Επιτροπή Τελικής Φάσης:  Δημήτρης Καραγιάννης (Λογοτέχνης- Πρόεδρος Επιτροπής), Νάγια Αναστασιάδου (Ηθοποιός), Πέτρος Καρατζιάς (Ηθοποιός), Ελένη Σμυρνιού (Ηθοποιός), Αθηνά Κάσιου (Σκηνοθέτις)