"Ικέτιδες" Ευριπίδη
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

26 Ιουλίου 2019

 

Μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και

του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας

 

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία της στα θέατρα της Κύπρου, η μεγάλη συμπαραγωγή του ΘΟΚ και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας συνεχίζει τις παραστάσεις της στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί της περιοδείας είναι οι ακόλουθοι:

● 30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

● 2 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

● 5 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

● 11 Σεπτεμβρίου, Κορωπί, Θέατρο Δεξαμενής

● 15 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

 

Για την παράσταση έγραψαν:

…ο Στάθης Λιβαθινός μεγαλούργησε προσδίδοντας ρυθμική αρμονία στον θαυμάσια μεταφρασμένο από τον Γιώργο Κοροπούλη λόγο του Ευριπίδη, με την ύψιστη και πραγματικά καθοριστική συμβολή της μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου.

 

Το σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη, λιτό, με έξι καμμένα λιόδεντρα , το ένα εξ αυτών σε λοφίσκο (με εμφανή το συμβολισμό), τα κοστούμια του ίδιου σε πλήρη αρμονία και σύμπλευση με τις επιταγές της παράστασης […] Στέρεη και ισορροπημένη στο χώρο, με εξάρσεις και ξαφνιάσματα η διδασκαλία της κίνησης από τον Φώτη Νικολάου. Τα φώτα του Αλέκου Αναστασίου, απολύτως καθοριστικά στη δημιουργία ατμόσφαιρων στη συνθήκη της λιτής και δωρικής σκηνοθετικής γραμμής.

 

…Με την Κάτια Δανδουλάκη να επιβάλλεται στο χώρο τόσο σκηνικά όσο ερμηνευτικά. Η φιγούρα της αποτυπώνεται στο μυαλό, και βρίσκεται εκεί πανταχού παρούσα, γύρω-γύρω και μέσα στην ορχήστρα.

Κώστας Ζήσης, Tetragwno.gr²

 

[…] Καταρχάς, για την παρουσία του Άκη Σακελλαρίου, στο ρόλο του Θησέα. Φέρει όλες τις αξίες που χαρακτηρίζουν μια ηγετική προσωπικότητα – το κύρος, το παίγνιο, την ειρωνεία, τη δυναμική μα και την ανθρωπιά…

[…] Μαζί με τον Χάρη Χαραλάμπους υπογράφουν έναν εξαιρετικό ενδιαφέρον αγώνα λόγου, ο οποίος παρασύρει τον παλμό της παράστασης και υπογραμμίζει εμφατικά τα νοήματα του έργου. Ο Χρήστος Σουγάρης, μπορεί να υποκύπτει σ’ ένα πιο παλιό τρόπο παιξίματος, αλλά η ερμηνεία του διαθέτει το μέγεθος και το συγκινησιακό φορτίο που απαιτεί η τραγωδία. Ο Ανδρέας Τσέλεπος εκπληρώνει πλήρως το ρόλο του Αγγελιαφόρου, η Αγλαΐα Παππά προσδίδει τον αναγκαίο επικό τόνο στην Αθηνά ενώ ο Θοδωρής Κατσαφάδος καταφέρνει – σ’ ένα σημείο όπου το έργο, από γραφής, πλατιάζει – να δώσει ως Ίφις μια ερμηνεία που αγγίζει για το βάθος και το λυγμό της.

Στέλλα Χαραμή, monopoli.gr

 

...Οι γυναίκες του χορού (Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη και Νιόβη Χαραλάμπους) κατάφεραν όχι μόνο να συγκινήσουν ως μητέρες των Αργείων («Να κρατήσω μέσα στη δύστυχη αγκαλιά μου, το νεκρό παιδί μου και ξανά να το κοιμίσω») αλλά και να τραβήξουν τα βλέμματα με την καλοδουλεμένη κίνηση (Φώτης Νικολάου) και τις εξαιρετικές φωνητικές τους ικανότητες.

Γιώτα Δημητριάδη, Τέχνες Plus

 

…Ναι, ήταν μια καλοσχεδιασμένη παράσταση οι Ικέτιδες του Ευριπίδη και του Στάθη Λιβαθινού. Μου έμοιαζε να είναι κλασικότροπη αλλά είχε πολλά σύγχρονα στοιχεία, ενσωματωμένα, χωνεμένα, πολλές καλές ερμηνείες, έναν θαυμάσιο χορό (με έμπειρες και ταλαντούχες ηθοποιούς) και ευτυχείς συναντήσεις με συντελεστές. Να την δείτε αν βρεθείτε σε κάποιους από τους σταθμούς της περιοδείας.

Όλγα Σελλά, Popaganda.gr

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη

Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά

Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

 

Διανομή αλφαβητικά

Μητέρες Αργείων στρατηγών

Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου,

Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη,

Νιόβη Χαραλάμπους

 

Κάτια Δανδουλάκη (Αίθρα), Θοδωρής Κατσαφάδος:(Ίφις), Κατερίνα Λούρα: (Ευάδνη),

Αγλαΐα Παππά: (Αθηνά), Άκης Σακελλαρίου: (Θησέας), Χρήστος Σουγάρης  (Άδραστος), Ανδρέας Τσέλεπος: (Άγγελος), Χάρης Χαραλάμπους: (Κήρυκας)

 

Εισιτήρια για την περιοδεία στην Ελλάδα στο ticketservices.gr, στο tickets.public.gr και στα καταστήματα Public.

https://www.ticketservices.gr/el/NationalTheatre/

https://tickets.public.gr/el/NationalTheatre/