Παρουσίαση της Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ | Συνέντευξη Τύπου

5 Μαρτίου 2020

ΣΚΗΝΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

ΘΟΚ

Η μικρή μας πόλη

σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

 

 

Aπό τη φετινή θεατρική χρονιά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θεσπίζει τη λειτουργία μιας κινητής μονάδας παραστάσεων που απευθύνεται αποκλειστικά σε περιοχές οι οποίες είτε δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο είτε δεν είχαν, ως σήμερα, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θεατρική τέχνη μέσα από επαγγελματικές, υψηλού επιπέδου παραγωγές.

 

Στόχος της Κινητής Θεατρικής Μονάδας ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ είναι να προσφέρει στο κοινό των περιοχών αυτών σπουδαίες παραστάσεις, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι επιλεγμένα με προσεκτικά κριτήρια και θα παρουσιάζονται αποκλειστικά σε περιοχές εκτός της πόλης της Λευκωσίας.

 

Στην προσπάθεια αυτή στέκονται ως αρωγοί και συνοδοιπόροι το γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Για τον πρώτο χρόνο της δράσης αυτής έχει επιλεγεί ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, το έργο Η μικρή μας πόλη, του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ. Η ουσία του έργου βρίσκεται στο ότι μέσα από την απλούστατη υπόθεσή του μιλάει για την ίδια τη ζωή και τον κύκλο της. Στόχος του έργου είναι να μας θυμίσει πόσο σημαντικές είναι οι μικρές, καθημερινές στιγμές της ζωής, δίπλα στους αγαπημένους μας. Η απλή αυτή ιστορία είναι γραμμένη με τόση αλήθεια, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και αγάπη για τους ανθρώπους, που συγκινεί παντού και πάντα όταν παίζεται, ανεξάρτητα από τόπο και εποχή.

 

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η έμπειρη σκηνοθέτις Αλεξία Παπαλαζάρου, η οποία έχει κοντά της αξιόλογους συντελεστές και ένα θίασο σπουδαίων επαγγελματιών που ζωντανεύουν σκηνικά το έργο.

 

Το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 Η μικρή μας πόλη θα ταξιδέψει σε ορεινές κοινότητες στο Τρόοδος, αλλά και σε άλλους δήμους και κοινότητες του νησιού μας, που θα προσφέρουν την παράσταση στους δημότες τους στηρίζοντας αυτό το πρόγραμμα που συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση.

 

Ακολουθούν οι σταθμοί της περιοδείας (μέχρι στιγμής):

 

ΤΕΤΑΡΤΗ

19/2/2020

ΓΕΡΙ

Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Γερίου

20:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

21/2/2020

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Αγίας Νάπας

20:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

6/3/2020

ΕΥΡΥΧΟΥ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας

20:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

8/3/2020

ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κυπερούντας

18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

15/3/2020

ΟΜΟΔΟΣ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Ομόδους

17:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

18/3/2020

ΠΥΡΓΟΣ + ΜΟΝΑΓΡΟΥΛΛΙ

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Πύργου Λεμεσού

19.30

ΣΑΒΒΑΤΟ

21/3/2020

ΠΕΔΟΥΛΑΣ

Αίθουσα Γυμνασίου Πεδουλά

19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

22/3/2020

ΑΓΡΟΣ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Αγρού

17:00

ΤΡΙΤΗ

24/3/2020

ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ

Αίθουσα "Κώστας Ιωακείμ"

19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

28/3/2020

ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Περιφερειακό Δημοτικό Σχ. Καλού Χωριού Λεμεσού

19:00

ΤΡΙΤΗ

31/3/2020

ΠΕΛΕΝΔΡΙ

Θέατρο 'Όλυμπος'' Πελενδρίου

19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

4/4/2020

ΓΑΛΑΤΑ

Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας

19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

5/4/2020

ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΛΙΑΤΟΥ

Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

8/4/2020

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ξυλοφάγου

20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

11/4/2020

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Αμφιθέατρο Xenion High School

19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ

12/4/2020

ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Κάτω Πύργου Τυλληρίας

16:30

 

* Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

δόθηκε διπλή παράσταση στις Κεντρικές Φυλακές.

 

 

Η μικρή μας πόλη

του Θόρντον Ουάιλντερ

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Μανούσης

 

Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου,

Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής,

Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου

 

Οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου.

Πληροφορίες: 22864330, Υπεύθυνη Οργάνωσης Προγραμματισμού Παραστάσεων και Περιοδειών, κα Μάγδα Μακάρ.

*

☞ Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, κυρίας Αντιγόνης Αθηαινίτη.

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζουμε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

 

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουμε σήμερα μια νέα δράση που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός σε ετήσια βάση. Ο ΘΟΚ εγκαινιάζει μια νέα σκηνή, τη Σκηνή ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ. Αυτός ο νέος θεσμός στοχεύει στη διεύρυνση του οράματος της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ένα όραμα διαχρονικό και με αξία συμβολική.

 

Στην προσπάθειά μας αυτή, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κύριος Κώστας Χαμπιαούρης, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο ίδιος ο υπουργός, κύριος Πρόδρομος Προδρόμου, στέκονται ως αρωγοί και συνοδοιπόροι σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τη θεατρική ανάπτυξη, την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική καλλιέργεια.

 

Η Κινητή Μονάδα Θεάτρου του ΘΟΚ, το ευέλικτο επιχειρησιακό εργαλείο της Σκηνής ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: για να ταξιδέψει σε όλο το νησί, απ’ άκρη σ’ άκρη. Η πρώτη παραγωγή του θεσμού είναι η «Μικρή μας πόλη» του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Γουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, έχοντας στο πλάι της μια ομάδα άξιων και ταλαντούχων συντελεστών.

 

Το ταξίδι της «Μικρής μας πόλης» ξεκίνησε από το Δήμο Γερίου στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί δήμοι και κοινότητες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΘΟΚ με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχουν προγραμματιστεί δέκα παραστάσεις σε ορεινές κοινότητες του Τροόδους, με πρώτο σταθμό την Ευρύχου στις 6 Μαρτίου.

 

Κάποιος θα υποστήριζε πως το θέατρο δεν αποτελεί έναν κλασικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομίας. Και ίσως δεν θα είχε άδικο. Η τέχνη, ούτως ή άλλως, δεν ασχολείται με αυτά. Ναι, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι πολυτέλεια το θέατρο, η μουσική, οι τέχνες γενικότερα. Τι θα ’ταν όμως η ζωή μας χωρίς αυτά;

 

Έχει σημασία, λοιπόν, να πάει το βουνό στον Μωάμεθ: για όλους αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, για διάφορους λόγους, να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη· να δώσουμε την ευκαιρία σε συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν επαφή με το θέατρο να γνωρίσουν τη μαγεία του. Γιατί δουλεύουμε για αυτόν τον ένα θεατή, νέο ή λιγότερο νέο, που θα βρει στο θέατρο έναν ολόκληρο κόσμο, είτε παραμείνει θεατρόφιλος είτε αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με αυτή την τέχνη.

 

Το κρατικό θέατρο δηλώνει εμπράκτως την έγνοια του, το αμέριστο ενδιαφέρον και τη δεδομένη και σαφή πρόθεσή του να υλοποιήσει και να καλλιεργήσει περαιτέρω κάθε σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του τον πολιτισμό.

 

Δημιουργείται κατ’ αυτό τον τρόπο ένα καλό προηγούμενο, αλλά ανοίγει και ένας κύκλος ευθύνης.

 

Ο ΘΟΚ, με τη Σκηνή ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, έχει διπλή στόχευση: να λειτουργήσει ανταποδοτικά και να εκπληρώσει την αποστολή του ως πυλώνας πολιτισμού και εκπαίδευσης.

 

Το θέατρο αποτελεί πολύτιμο αγαθό. Η τέχνη είναι το αλάτι της ζωής. Και θα το προσφέρουμε σε όσες και όσους το έχουν ανάγκη, σε όσες και όσους διψούν γι’ αυτό.

           

Σας ευχαριστώ.