ΘΥΜΕΛΗ
Πληροφορίες για παραγωγές και παραστάσεις μετά από ενημέρωση των Φορέων
ΘΥΜΕΛΗ Συν
Πληροφορίες και Έντυπα
Θεατρικό Καταφύγιο
Προηγούμενες δράσεις
.
Μικρές Μουσικές Ιστορίες

Θέατρο στα σχολεία

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί με διάφορους τρόπους το θέατρο στα σχολεία. Η διοργάνωση των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου και η στήριξη του θεσμού με ποικίλες άλλες ενέργειες αποτελεί βασικό πυλώνα δραστηριοτήτων του τομέα Θεατρικής Ανάπτυξης.  Ανάμεσα στις δράσεις που αναπτύσσονται είναι η διοργάνωση σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με το θέατρο στα σχολεία (π.χ.Εργαστήρι Επιμόρφωσης στις 25 Νοεμβρίου 2017), η παροχή συμβουλών και πληροφοριών για σχετικά θέματα, η εισαγωγή νέων τρόπων παρουσίασης του θεάτρου στα σχολεία (π.χ. classroom plays) και καινοτόμων πρακτικών για εκπαιδευτικούς (π.χ. εργαστήρια ΘΟΚ - ΙΔΕΑ).

Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Σύγχρονου Θεάτρου και Αρχαίου Δράματος εις μνήμην Παναγιώτη Σέργη

Iστορικό

Η πρώτη προσπάθεια για διοργάνωση φεστιβάλ σχολικού θεάτρου σημειώθηκε το 1982 με τον διορισμό ειδικής μεικτής επιτροπής ΘΟΚ και Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση της θεατρικής αγωγής και την ένταξη του θεάτρου στην εκπαίδευση.

Η αξιολόγηση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος δέκα σχολικών παραστάσεων από διάφορες επαρχίες και η συνακόλουθη διαπίστωση της επιτροπής για σημαντικές ελλείψεις θεατρικού υπόβαθρου ενέτειναν την απόφασή της για τη δημιουργία θεατρικής υποδομής. Η διαδικασία αυτή, μακροπρόθεσμη αλλά ουσιαστική, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η επαναδιοργάνωση του Β΄ Φεστιβάλ Σχολικού Θεάτρου, ως ετήσιου πλέον θεσμού, έγινε το 1991, ενώ από το 1994 ονομάστηκε Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου. Κατά το διάστημα 2007-2011 το διαγωνιστικό μέρος είχε καταργηθεί και η απονομή βραβείων αντικαταστάθηκε με την παροχή συμβουλών και αναλυτικού σκεπτικού για την παράσταση από Ομάδα Ειδικών. Σκοπός της βασικής αυτής αλλαγής στη φιλοσοφία των Αγώνων ήταν η ενίσχυση της θεατρικής αγωγής. Από το 1992 μέχρι το 2008, μία από τις παραστάσεις κάθε έτους επιλεγόταν για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Από το 2002 οι Αγώνες διεξάγονται στη μνήμη του Παναγιώτη Σέργη.

Εικοστοί Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

Το 2009, η επετειακή διοργάνωση για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων των Αγώνων, φιλοξένησε εξήντα τέσσερα σχολεία μέσης, τεχνικής και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν σε τρεις γεωγραφικές περιφέρειες (Λευκωσίας, Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού-Πάφου) με τις Επιτροπές Ειδικών να υποδεικνύουν μία παράσταση από κάθε περιφέρεια για παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2009.

Παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες παραστάσεις:

Οι ηλίθιοι του Νηλ Σάιμον, από το Ενιαίο Λύκειο Κύκκου
Γκόλφω forever του Ντίνου Σπυρόπουλου από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας
Μια στιγμή πριν του Σέρτζι Μπέλμπελ από το Λύκειο Πολεμιδιών

Στο πλαίσιο των εορτασμών διοργανώθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι θεατρικής αγωγής στην Ελλάδα στις 1-3 Μαΐου, στο οποίο συμμετείχαν τα τρία σχολεία που επιλέγηκαν από τις Επιτροπές Ειδικών και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση στην Αθήνα, να επισκεφθούν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.ά.

Ως επιστέγασμα των Εικοστών Αγώνων, διοργανώθηκαν στην Κύπρο θεατρικά εργαστήρια για τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στους Αγώνες, με τον Αμερικανό ειδικό James Thomas Bailey. Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στο διάστημα 5-12 Μαΐου σε Λευκωσία, Παραλίμνι (και για Λάρνακα), Πάφο και Λεμεσό. Με την ευκαιρία της παραμονής του στο νησί, ο κ. Bailey έδωσε εργαστήρια και για εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης. Συνολικά συμμετείχαν σ’ αυτά πέραν των 680 καθηγητών και μαθητών.

Οι Αγώνες σήμερα

Οι Αγώνες σήμερα γίνονται με τη συμμετοχή περισσότερων από εξήντα σχολείων παγκύπρια, με παραστάσεις από το σύγχρονο θέατρο αλλά και το αρχαίο δράμα.  Όλες οι παραστάσεις παρακολουθούνται από τριμελείς Επιτροπές Ειδικών. Για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης ορίζονται τέσσερις ομάδες από τους διοργανωτές: στο Σύγχρονο Θέατρο, μία για κάθε γεωγραφική περιφέρεια (Λευκωσίας, Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού, Πάφου) και για το Αρχαίο Δράμα, μία Παγκύπρια

Κάθε Επιτροπή Ειδικών μπορεί να επιλέξει μέχρι τρεις (3) παραστάσεις Γυμνασίου και μέχρι τρεις (3) παραστάσεις Λυκείου (Σύγχρονο Θέατρο και Αρχαίο Δράμα) που ξεχώρισε, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων σχολείων, αλλά νοουμένου ότι το επίπεδο των παραστάσεων είναι τέτοιο, που η Επιτροπή κρίνει ότι χρήζουν διάκρισης.


Σχετικά Νέα

Εργαστήρι Σκηνοθεσίας με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

18 Δεκεμβρίου 2018

Εργαστήρι Σκηνοθεσίας με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των καθηγητών Μέσης εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν το ανέβασμα μαθητικών παραστάσεων στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας και…


Σχετικά έγγραφα

25οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

24οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

23οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

22οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

21οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

20οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

19οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

17οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

16οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

15οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

14οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

Εργαστήρια James Thomas Bailey - υλικό

Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς, Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα Ιούνιος 2010 - παρουσίαση

Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς, Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα Ιούνιος 2010 - υλικό

Εργαστήρια James Thomas Bailey - παρουσίαση