Το κλασικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σταθμός της παγκόσμιας δραματουργίας αγγίζει τα βαθύτερα και πάντα διαχρονικά θέματα των προβλημάτων της οικογένειας, της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρώπινων σχέσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργου ο εγωιστής, τσιγκούνης πατέρας Τζέιμς Ταϊρόουν, σπουδαίος ηθοποιός που θυσιάζει το ταλέντο του χάριν της εμπορικότητας. Η μητέρα Μαίρη Ταϊρόουν, μια καλλιεργημένη γυναίκα που κατάντησε μορφινομανής και τα δύο παιδιά τους, ο αλκοολικός Τζέιμς και ο φυματικός Έντμοντ.
Για τον Γιάννη Χουβαρδά το έργο είναι: «η μαρτυρική αλλά και λυτρωτική πορεία μιας οικογένειας προς τη νύχτα, με την χρονική, αλλά κυρίως με την υπαρξιακή της έννοια, μέσα από βασανιστικές εξομολογήσεις, φριχτές ενοχές, αβυσσαλέο μίσος, ακραίο αυτοσαρκασμό, ψυχολογικό κανιβαλισμό, αλλά και βαθιά, σπαρακτική αγάπη.
Είναι ένα θεατρικό κοντσέρτο για πέντε καλοκουρδισμένα όργανα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κλειδί και μία υψηλών απαιτήσεων, ακροβατική παρτιτούρα. Απευθύνεται σε όλους μας, γιατί όλοι έχουμε σκελετούς στις ντουλάπες του οικογενειακού μας παρελθόντος, σκοτεινές γωνιές στα μύχια της ψυχής μας και όλοι ποθούμε την Λύτρωση από το δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλάμε».
Το αυτοβιογραφικό έργο του Ο’ Νηλ, πρωτοπαίχτηκε μόλις 3 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Στο ΘΟΚ έχει ανέβει άλλη μια φορά το 1978 σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.