Cyprus Theatre Organisation

Οκτώβριος-Νοέμβριος 2022

Το θέατρο ως αντίδοτο στην αγριότητα των καιρών

Τα εργαστήρια της Τετάρτης του ΘΟΚ, αγαπημένη συνήθεια πια, επανέρχονται με φυσική παρουσία και αυτό το δίμηνο έχουν σχεδιαστεί με βάση συγκεκριμένη θεματική.

Χαρακτηριστικό των Εργαστηρίων της Τετάρτης είναι πως έχουν πάντα ως αφετηρία για τον σχεδιασμό τους τις ανάγκες που παρατηρούμε γύρω μας, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, με το θέατρο να έρχεται να λειτουργήσει ως αντίδοτο στα όσα μπορεί να μας βασανίζουν. Τα πρόσφατα φαινόμενα άσκησης βίας, έλλειψης σεβασμού στον άνθρωπο, μη αποδοχής της διαφορετικότητας, οι πόλεμοι που μαίνονται και όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά σκιαγραφούν μια άγρια κοινωνία, φανερώνουν την ανάγκη ενίσχυσης ικανοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η κατανόηση, η αγάπη.Με αυτόν τον στόχο προγραμματίζουμε φέτος εννιά εργαστήρια ξεχωριστά, τις Τετάρτες του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, που στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τους συμμετέχοντες παρέχοντάς τους γνώσεις-αντίδοτο στην αγριότητα των καιρών.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές του θεάτρου, να αναπτύξουν ικανότητες και δυνατότητες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους τη βία, τον εκφοβισμό, την έλλειψη ευγένειας και σεβασμού, αλλά και για να μπορούν να ακούν καλύτερα, να κατανοούν καλύτερα, να διαχειρίζονται τα θέματα πιο αποτελεσματικά, πιο ανθρώπινα.


5/10/2022 | Από τον κυκλο στον κενό χώρο
με τον Mohammed Awwad

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεράσει κάποιος τον φόβο όταν βρίσκεται μπροστά σε κοινό είναι το χιούμορ. Ένα γελάκι ή μια αυθόρμητη αντίδραση μπορεί να μεταμορφώσει το προσωπικό μας άγχος σε νοητική και ψυχολογική δύναμη που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το κοινό μας χωρίς αυτολογοκρισία ή τον φόβο της κριτικής των άλλων.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και σε όσους αναζητούν την προσωπική ανάπτυξη μέσω της κωμωδίας.

Μερικές απλές τεχνικές θεάτρου μπορούν να μας μετατρέψουν από κάποιον που κάθεται στη γωνία σε κάποιον που είναι το κέντρο της προσοχής. Το θέατρο έχει να κάνει με το παιχνίδι και το παιχνίδι είναι πάντα ένας διασκεδαστικός τρόπος για να απελευθερώσουμε ενέργεια, να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας στη εν λόγω δραστηριότητα. Είναι επίσης ένας χρήσιμος μέσο ώστε οι συγγραφείς ή οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να διερευνήσουν τη βάση του ελεγχόμενου αυθορμητισμού ως μέσο ερμηνείας του χιούμορ.

Ο Μοχάμεντ Άουαντ είναι Clown teacher και δάσκαλος δημοτικής και χρησιμοποιεί το θέατρο ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

Αριθμός συμμετεχόντων: 14-20 άτομα
 

12/10/2022 | «Ας μιλήσουμε για τον Αλέξη»
Η χρήση του εφαρμοσμένου θεάτρου στη διερεύνηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού
με τον Χρίστο Χαρίτου

Το εργαστήριο είναι βιωματικό, με αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτή και συμμετεχόντων, και κινείται σε δύο επίπεδα: α) μέσα από αλληλεπιδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων γίνεται προσπάθεια για αποδόμηση στερεοτύπων που αφορούν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, και β) δίδονται στους/στις συμμετέχοντες/ουσες εργαλεία που βασίζονται στη μεθοδολογία του εφαρμοσμένου θεάτρου για χρήση τους με τους/τις μαθητές/τριές τους.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο Χρίστος Χαρίτου είναι εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης με ειδικότητα στο εφαρμοσμένο θέατρο και με διδακτορικό τίτλο σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-25 άτομα

19/10/2022 | Από το Εγώ στο Εμείς, μια Βαλίτσα Δρόμος: ταξίδι στην (επί)γνωση του Εαυτού και την (ανά)γνωση του αλλου
με την Στέλια Δημητρίου Μιχαηλίδου

Το εργαστήριο επιχειρεί, μέσα από θεατρικές συμβάσεις και τεχνικές αφήγησης και δράματος, να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στο Εγώ και το Εμείς, ενώνοντας τον Εαυτό με τον Άλλο. Στον αντίποδα της απομόνωσης και της απόστασης των τελευταίων ετών γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης αποστάσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο με κοινωνικές προεκτάσεις και ειδικές συνδέσεις που αφορούν σε θέματα όπως η ετερότητα/ξενότητα και η προκατάληψη.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, και άτομα τα οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Επίσης αφορά οποιονδήποτε αναγνωρίζει στη θεατρική τέχνη τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό και το περιβάλλον τους.

Η Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα

26/10/2022 | Υφαίνοντας τραγούδια και ιστορίες – Βρίσκοντας την δύναμη και την ελπίδα μέσα στο χάος της σύγχρονης ζωής
με την Ελένη Μιχαήλ

Ένα εργαστήριο βιωματικής εξερεύνησης της σοφίας που κρύβεται στην άυλη μας κληρονομιά, στις αρχαίες ιστορίες και τα αρχέγονα τραγούδια. Ελάτε για να γευτείτε το γιατρικό που άφησαν για εμάς οι πρόγονοί μας, ένα γιατρικό που θεραπεύει, ενδυναμώνει, φέρνει αναγέννηση εν μέσω χάους. Μέσα από αφήγηση, ενσάρκωση, φωνή και σώμα θα ξεκλειδώσουμε τη δύναμη και την ελπίδα.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η Ελένη Μιχαήλ είναι μέντορας και εμψυχώτρια, αφοσιωμένη στο να υφαίνει ιερούς χώρους στους οποίους οι άνθρωποι μεταμορφώνονται.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

2/11/2022 | Αντιρατσιστικό Θέατρο
με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου

Το θέατρο μπορεί και οφείλει να είναι ένα μέσο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Το Αντιρατσιστικό Θέατρο είναι ένα εργαστήριο που ξεκινά με αφετηρία την Ποίηση και χρησιμοποιεί έπειτα το μονοπάτι του Εφαρμοσμένου Θεάτρου ώστε οι συμμετέχοντες να ευαισθητοποιηθούν και να ενδυναμωθούν για την αντιμετώπιση ρατσιστικών συμβάντων στην καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί το Θέατρο της Απελευθέρωσης του Augusto Boal καθώς και ποιήματα διαφόρων ποιητών όπως οι Μπρεχτ, Χικμέτ, Ώντεν, Λειβαδίτης, Αναγνωστάκης, Γώγου, Χριστιανόπουλος, Niemöller κ.α.

Απευθύνεται σε όλους/όλες – στο κάθε άτομο που επιθυμεί να γίνει φορέας κοινωνικής αλλαγής σε μια εποχή που παρατηρείται παγκοσμίως άνοδος εξτρεμιστικών και ακροδεξιών τάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, ψυχοθεραπευτής και ποιητής.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα 

9/11/2022 | «Τί είναι η φιλία; Βάζοντας τα όρια μου» - βασίζεται στην ιστορία του Oscar Wilde «Ο πιστός φίλος». Προσωπική αλλαγή από το μίσος στην αγάπη και την αποδοχή του διαφορετικού
με τις Μαρίνα Κατσαρή και Ρεβέκκα Κατσαρη

Μέσα από το ρεαλιστικό παραμύθι του «Ο πιστός φίλος», ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός Όσκαρ Ουάιλντ καλεί τα παιδιά να σκεφτούν και να διαμορφώσουν τη δική τους στάση. Οι εμψυχώτριες ξεναγούν τους συμμετέχοντες/ουσες σε έναν κόσμο εννοιών και πανανθρώπινων αξιών. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο, συνδυάζονται δημιουργικά οι αρχές της φιλοσοφίας για παιδιά (ΦγΠ), οι τεχνικές αφήγησης και θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση, ώστε να γίνουν κατανοητές και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των παιδιών.

Απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team leader και άτομα που εργάζονται σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Η Μαρίνα Κατσαρή είναι Αφηγήτρια / Θεατροπαιδαγωγός με ειδικότητα στην αφήγηση και το Δράμα και Θέατρο στην εκπαίδευση και έχει εμπειρία στην εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες.

Η Ρεβέκκα Κατσαρή είναι παιδαγωγός με ειδικότητα στη μουσική και έχει εμπειρία στην εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 24 άτομα

16/11/2022 | Παιδί-πρόσφυγας: από την ενσυναίσθηση, στην ανθεκτικότητα και την προσφορά
με την Δήμητρα Σωκράτους

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Μέσα από θεατρoδραματικές τεχνικές, στρατηγικές και συμβάσεις που καλλιεργούν την ενεργό ακρόαση και την ενσυναίσθηση, προσεγγίζουμε τα βιώματα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του παιδιού-πρόσφυγα. Αξιοποιούμε εργαλεία συναισθηματικής διαχείρισης, ψυχικής ανθεκτικότητας και προώθησης του σεβασμού, της ευγένειας, της αποδοχής και της προσφοράς προς τον κάθε μοναδικό συνάνθρωπό μας.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, καλλιτέχνες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η Δήμητρα Σωκράτους είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ειρήνη. Συντονίζει πολυκοινοτικά προγράμματα κι εμψυχώνει εργαστήρια για παιδιά, νέους κι εκπαιδευτικούς.

Αριθμός συμμετεχόντων: 8-25 άτομα

23/11/2022 | FLOW FALL and FLY (F.F.F.) ή Πώς το πάτωμα μπορεί να γίνει φίλος και η βαρύτητα εφαλτήριο για πετάγματα στον αέρα
με τον Φώτη Νικολάου

Πώς το σώμα αντιστέκεται στη βαρύτητα, πώς αφήνεται σε αυτήν;

Πώς το σώμα συνομιλεί, έρχεται σε επαφή με το πάτωμα, χωρίς να συγκρούεται, αλλά αναπτύσσει μία φιλική, σχεδόν τρυφερή σχέση;

Πώς το σώμα συνομιλεί με τα άλλα σώματα, πώς αφήνεται, πώς ακολουθεί ή πώς επιβάλλεται;

Πώς το πάτωμα γίνεται σύμμαχος και μας στηρίζει ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα;

Ένας σωματικός διάλογος!

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές χορού καθώς και άλλους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών με εμπειρία και γνώσεις στον σύγχρονο χορό.

Ο Φώτης Νικολάου είναι χορογράφος/χορευτής/δάσκαλος χορού με ειδικότητα στον σύγχρονο χορό.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα

30/11/2022 | «Περί Διαμεσολάβησης»-Δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείριση συγκρούσεων στον σχολικό χώρο
με τον Χρίστο Χαρίτου

Το εργαστήριο είναι βιωματικό με αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών και του εκπαιδευτή και κινείται σε δύο επίπεδα: α) μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θεατρικές συμβάσεις και παιχνίδια ρόλων, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και β) μέσα από παρουσίαση διαφόρων σεναρίων και εξάσκησης σε δομημένες διαδικασίες, οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή/τριας για την επίλυση συγκεκριμένων συγκρούσεων που εμφανίζονται στον σχολικό χώρο.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο Χρίστος Χαρίτου είναι εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης με ειδικότητα στο εφαρμοσμένο θέατρο και με διδακτορικό τίτλο σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

Αριθμός συμμετεχόντων: 10-25 άτομα