Cyprus Theatre Organisation

Νέος σε έρημο νησί

Δράσεις 2020-2021

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Eιρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη

Σχολείο – Επανάσταση, 1918-1939 της Joanna Grudzinska

Ο 2ος κύκλος παραστάσεων της περσινής παραγωγής του Θεάτρου Αποθήκες Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη, που άφησε το δυνατό της στίγμα στο εφηβικό κοινό, εγκαινιάζεται με την προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ της Joanna Grudzinska Σχολείο – Επανάσταση, 1918-1939 (Révolution école, 1918-1939). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, ώρα 19:30, στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την επανάσταση που ζυμώθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Σε μια Ευρώπη τραυματισμένη μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κάποιοι χαρισματικοί εκπαιδευτικοί πίστεψαν στην ύπαρξη μιας άλλης εκπαίδευσης για τη νέα γενιά παιδιών, σ’ έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς τη βιαιότητα του πολέμου. Οι Maria Montessori, Célestin Freinet, Janusz Korczak, Ovide Decroly και Alexander S. Neill συνεργαστήκαν υπό το παιδαγωγικό όραμα του Adolphe Ferrière και πρότειναν νέες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, με επίκεντρο το παιδί και την ευτυχία του.

Για το ντοκιμαντέρ και την εξέλιξη της παιδαγωγικής θα μιλήσουν οι Ανδρέας Δημητρίου, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, και Κατερίνα Καρατάσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Είσοδος ελεύθερη | Ώρα έναρξης προβολής: 19:30

Ευχαριστούμε την παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής της ταινίας.

Πληροφορίες / Δελτία ελευθέρας εισόδου

Απαραίτητη η παραλαβή Δελτίου Εισόδου από το Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717

Ώρες λειτουργίας ταμείου | Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00

▪ Οι θεατές παρακαλούνται να προσέλθουν στο θέατρο 45 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

▪ H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εκ μέρους των θεατών με την είσοδό τους στο θέατρο, κατά τη μετακίνησή τους στους κοινόχρηστους χώρους, κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και κατά την αποχώρησή τους από το θέατρο.

Εργαστήρια Βαλίτσα

Η ομάδα των Δράσεων «Νέος σε έρημο νησί» επισκέπτεται δομές ανηλίκων σε όλη την Κύπρο, πραγματοποιώντας διήμερα εργαστήρια σκηνογραφίας και θεατρικού παιχνιδιού.

 Τα εργαστήρια Βαλίτσα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους οργανισμούς:

  • “Hope For Children” – CRC Policy Center Λευκωσίας και Λάρνακας
  • Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων (Τ.Ε.Ν.Ε) με σοβαρές ψυχικές διαταραχές του Νοσοκομείου Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσία
  • Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη»
  • Πλαίσιο Ασυνόδευτων Κοριτσιών – Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας
  • Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Κοφίνου

Φυτώριο νέων θεατρικών συγγραφέων

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει να δώσει σε εφήβους που αγαπούν το θέατρο και τη γραφή την ευκαιρία να αποτυπώσουν γραπτά τη δική τους φωνή.

Διδάσκοντες: Ελένη Μολέσκη (δραματουργία), Αντώνης Γεωργίου (συγγραφή), Ελλάδα Ευαγγέλου (δραματουργία), Αιμίλιος Χαραλαμπίδης (σκηνοθεσία)

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από 10 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου

Τελική παρουσίαση για το κοινό: 5 Δεκεμβρίου 2020

Απευθύνεται σε εφήβους από 14 έως 18 ετών.