Cyprus Theatre Organisation

08.4.2019

EMERGENCE

Νέα

Στην Κύπρο διεθνές εργαστήρι κάτω από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  EMERGENCE

Η Κουατριεννάλε Πράγας ενώνει δυνάμεις με επτά θεατρικούς οργανισμούς από αντίστοιχες χώρες στο πρόγραμμα με τίτλο “EMERGENCE. From shared experience to new creativity. Living Heritage/Reframing Memory”. Το πρόγραμμα διερευνά τη συλλογική πολιτιστική μνήμη μνημείων κληρονομιάς με στόχο τη δημιουργική επικοινωνία με το σύγχρονο κοινό αλλά και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς δημιουργών εφόσον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση έμπειρων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών  με νέους αυριανούς δημιουργούς. Το EMERGENCE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  “Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης.

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί: Arts & Theatre Institute / Prague Quadrennial (Czech Republic), The Victoria & Albert Museum (United Kingdom), IZOLYATSIA (Ukraine), Institut Teatralny (Poland), Cyprus Theatre Organisation/THOC (Cyprus), Norwegian Theatre Academy/Østfold University College (Norway), New Theatre Institute of Latvia (Latvia), and National Kaohsiung Center for the Arts (Taiwan).

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου φιλοξενεί από τις 30 Μαρτίου μέχρι και τις 13 Απριλίου 2019, με έδρα την παλιά Λευκωσία το δεύτερο από τρία εργαστήρια με τη συμμετοχή φοιτητών από την Κύπρο, τη Λεττονία και τη Νορβηγία στα οποία αναζητούνται προσεγγίσεις σχεδιασμού χώρου με έμπνευση ιστορίες της κάθε χώρας. Τα εργαστήρια γίνονται  κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Emergence. Το πρώτο Εργαστήρι φιλοξενήθηκε στο νησί Χαόγια στα Νορβηγικά φιόρδ, και το τρίτο θα γίνει στη Λεττονία το 2020.

Η δημιουργική ομάδα των φοιτητών που φιλοξενούνται στην Κύπρο θα επικεντρωθεί θεματικά σε τρία βασικά «αφηγήματα» που έχουν σχέση με τα Τείχη της Λευκωσίας και Αμμοχώστου, τη διττή τους σημασία, τη βίαιη αποκοπή του νήματος της ζωής και της ιστορίας των ζωών των οικογενειών αγνοουμένων..

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνδημιουργήσουν installations εκ των οποίων ένα θα είναι υποψήφιο για παρουσίαση στην έκθεση Emergence στο πλαίσιο της φετινής Κουατριενάλε Πράγας, τον Ιούνιο, στην οποία θα παρουσιαστούν απότοκα των δράσεων από τις συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα.

Του εργαστηρίου στη Λευκωσία  ηγούνται οι Γιάννης Τουμαζής, Σώσε Εσκιτζιάν και Μαρίνα Μαλένη που έχει, εκ μέρους του ΘΟΚ, το συντονισμό του Ευρωπαϊκού προγράμματος Emergence για την Κύπρο.