Cyprus Theatre Organisation

13.10.2023

Παρουσιάστηκε στο κοινό η εικαστική εγκατάσταση «Spectators in a Ghost City»

Θεατρική Ανάπτυξη / Διεθνείς συνεργασίες

Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, σε μια λιτή τελετή φορτισμένη με συγκίνηση, παρουσιάστηκε η εικαστική εγκατάσταση  Spectators in a Ghost City - Θεατές σε πόλη φάντασμα με την οποία ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου απέσπασε το μεγάλο βραβείο Golden Triga στην Παγκόσμια Έκθεση Σχεδιασμού Παραστασιακών Τεχνών και Χώρου της Πράγας 2023.

Την τελετή παρακολούθησαν και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό εκλεκτοί καλεσμένοι, άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, σκηνογράφοι, καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων: η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ο Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού, η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ο Πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους Σούλα Ζαβού, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, οι σκηνογράφοι και εικαστικοί Νίκος Κουρούσιης, Ανδρέας Χαραλάμπους, Σταύρος Αντωνόπουλος, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Ιωάννου, Μελίνα Σουκιούρογλου, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, η Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου Μαρίζα Παρτζίλη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα και τα Μέλη Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου βαθιά συγκινημένη στο χαιρετισμό της ανέφερε «Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης, του πείσματος, της συγκρότησης και του ταλέντου δύο ξεχωριστών γυναικών και της ομάδας που τις περιέβαλε, […] Η ομάδα αυτή, έκανε το ανέλπιστο φέρνοντας την Κύπρο στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνογραφικής σκηνής. Με τη δουλειά τους, αναδεικνύουν όχι μόνο την τέχνη του θεατρικού σχεδιασμού, αλλά και την πολυπολιτισμική κληρονομιά, το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής σκέψης και προβληματισμού που έχουν οι καλλιτέχνες μας, και τη δημιουργική δύναμη της Κύπρου.»

Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου στο δικό της χαιρετισμό σημείωσε «… είναι γεγονός πως η έκθεση αποτελεί βήμα για προβολή και προώθηση της δουλειάς πολλών Κυπρίων καλλιτεχνών. […] Η φετινή δε διάκριση αποτελεί μια μοναδική διεθνή διάκριση, που μας κάνει περήφανους. […] Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε εσάς, τους δημιουργούς, που ανοίγετε νέους ορίζοντες για τον πολιτισμό μας και που προβάλλετε το δημιουργικό έργο της Κύπρου, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.»

Επίτιμος ομιλητής ήταν ο Πρώην Διευθυντής του ΘΟΚ και Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου  Άντης Παρτζίλης ο οποίος μίλησε για το θεσμό της Κουατριενάλε Πράγας, για τη σχέση του με την Κύπρο και τη σκηνογραφία τονίζοντας πως «Η σκηνογραφία είναι μια πολυδιάστατη τέχνη που υπάρχει από καταβολής θεάτρου, ακόμα και πριν ο λόγος γίνει ουσιαστικό μέρος της θεατρικής δημιουργίας. Όταν ακόμα η θεατρική πράξη ήταν στην ουσία μια τελετουργία, όταν ήταν περισσότερο όρχηση και μίμηση […] Είναι εντυπωσιακό πώς η σκηνογραφία από τα σπάργανα της δημιουργούσε δέος και αίσθηση μυσταγωγίας, μεταφέροντας εντυπώσεις και εικόνες που συνεπαίρνουν τους θεατές.»

Για την δημιουργία και μεθοδολογία της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης μίλησαν η Επιμελήτρια Μαρίνα Μαλένη και η εικαστικός Μελίτα Κούτα.

Η Μαρίνα Μαλένη μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας και τα ερωτήματα που έθεσε η ομάδα ακροβατώντας σε μια δύσκολη ισορροπία ώστε να σεβαστεί το χώρο, τον κόσμο και την ιστορία του, θέτοντας τον κάθε επισκέπτη ενώπιον των ευθυνών του, μέσα από θέματα μνήμης, ταυτότητας και εκτοπισμού, μέσα από σκηνογραφική μεθοδολογία, βλέποντας το μέλλον με ελπίδα. «Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον κόσμο και το θέατρο σε ένα κόσμο μετά την καραντίνα, ρωτούσε η PQ? Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα χώρο σαν την Αμμόχωστο, μετά την επί 46 χρόνια καταδίκη της σε έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας, μέσα από το χώρο και με σκηνογραφικούς όρους αναρωτηθήκαμε εμείς;

Θελήσαμε να διερευνήσουμε την σπάνια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γέφυρες ανάμεσα στην πόλη, στο δικαίωμα στη μνήμη, στη μάχη της ταυτότητας, του χώρου, μέσα από τη σκηνογραφική μεθοδολογία, μέσα από τα μάτια της τέχνης.»

Η Μελίτα Κούτα κατά την παρουσίασή της ανέφερε «Γιατί μακέτες λοιπόν ως εικαστική πρόταση στην Πράγα?

Γιατί η μακέτα είναι ένα σκηνογραφικό εργαλείο που επιτρέπει σε κάποιον να οραματιστεί, να φανταστεί και να κατανοήσει τη δράση στο χώρο. Δίνει στον θεατή την απόσταση (τόσο σωματική, όσο και συναισθηματική), τοποθετώντας τον  σε μια άλλη σχέση κλίμακας με τον πραγματικό χώρο. Γίνεται λοιπόν μια σκηνογραφική πρακτική, μια μεθοδολογία για να προσεγγίσουμε χώρους τραύματος αποφορτισμένοι από την πραγματικότητα μέσο της αποστασιοποίησης. Επεκτείνοντας αυτή τη σκέψη δημιουργώ τον όρο “αντίστροφη σκηνογραφία” (scenography reversed) όπου αντιστρέφεται η κλασική πρακτική της σκηνογραφίας από κείμενο σε χώρο και μετατοπίζεται από το χώρο στο αφήγημα, ένα νέο αφήγημα, πέραν των ηγεμονικών αφηγημάτων.»

Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων, φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.

Επιμελήτρια - αρχική ιδέα: Μαρίνα Μαλένη
Καλλιτεχνική έρευνα-Εικαστική Εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα
Συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος: Χάρης Καυκαρίδης
Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα: Γιώργος Λάζογλου
Καλλιτέχνες video performance: Pascal Caron και Μελίτα Κούτα
Γραφικός σχεδιασμός και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Φίλιππος Βασιλειάδης
Τεχνική υποστήριξη στην Πράγα: Δώρος Τσολάκης
Τεχνική υποστήριξη στη Λευκωσία: Τεχνικές Υπηρεσίες ΘΟΚ

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών στους δημιουργούς του βραβευμένου εικαστικού έργου.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου.

Το βραβευμένο έργο θα εκτίθεται στο φουαγέ του Θεάτρου ΘΟΚ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2023