Cyprus Theatre Organisation

29.4.2015

Δεύτερος κύκλος του Προγράμματος PLAY ON!

Νέα

Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του PLAY και του πρώτου κύκλου αναγνώσεων του PLAY ON! τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ολοκληρώνεται στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2015, με το Β΄ Θεατρικό Αναλόγιο και με σεμινάριο θεατρικής γραφής στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ (πρώην Νέα Σκηνή).
 

Σεμινάριο θεατρικής γραφής από τη Χρύσα Σπηλιώτη
«Σύγχρονη Κυπριακή δραματουργία. Κλειδιά για τη συγγραφή»

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 │ Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Με στόχο την υποκίνηση περαιτέρω συζήτησης γύρω από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς, οι διοργανωτές του PLAY ON! προσκάλεσαν τη Χρύσα Σπηλιώτη για τη διεξαγωγή σεμιναρίου θεατρικής γραφής με θέμα «Σύγχρονη Κυπριακή δραματουργία. Κλειδιά για τη συγγραφή», στις 8 Μαΐου 2015, ως παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος.

Το τετράωρο αυτό σεμινάριο θα κινηθεί τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το θεωρητικό μέρος θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή για την αριστοτελική μέθοδο που συνεχίζει να είναι η βάση της ρεαλιστικής γραφής παγκοσμίως και τα εργαλεία της, με αναφορές στον τρόπο διαχείρισης των ιδεών, των χαρακτήρων, των σχέσεων και των διαλόγων από τον συγγραφέα, τη δραματουργική οικονομία, την ενότητα ύφους, το κείμενο που υπάρχει κάτω απ’ τους διαλόγους (subtext), τη γλώσσα των χαρακτήρων καθώς και το ζήτημα της κυπριακής διαλέκτου.

Ορισμένος τρόπος γραφής με απαράβατους κανόνες δεν υπάρχει. Κάθε συγγραφέας άλλωστε έχει ενδιαφέρον να γράφει ανακαλύπτοντας όλο και πιο πολύ το προσωπικό του ύφος και αυτό είναι το ζητούμενο, η φρεσκάδα και η ιδιαιτερότητα μιας νέας ματιάς. Υπάρχουν όμως κάποιοι κοινοί τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στη διαδικασία της γραφής και αυτούς θα έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσουν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρικούς συγγραφείς, αλλά και σε φιλόδοξους συγγραφείς.

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Διάρκεια σεμιναρίου: 4:00μ.μ. – 8:00μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Δηλώσεις συμμετοχής στο 7000 2414
 

Β΄ Θεατρικό Αναλόγιο
Επτά νέα κυπριακά θεατρικά έργα

Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου 2015 │ Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Το Πρόγραμμα PLAY ON! ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των επτά νέων κυπριακών έργων που έτυχαν επεξεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, στο Β’ Θεατρικό Αναλόγιο. Τα σκηνοθετημένα αναλόγια θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου  2015, σε πρωινές αναγνώσεις ανοιχτές για το κοινό.

Στόχος των σκηνοθετημένων αναλογίων είναι αφενός η πραγματοποίηση και φέτος μιας γιορτής του κυπριακού έργου, όπου οι άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τα καινούργια κυπριακά έργα του PLAY ON! και αφετέρου η επιλογή κυπριακών έργων από όσο το δυνατό περισσότερες θεατρικές ομάδες για ανέβασμά τους μέσα στο 2015.

Στο Β΄ Θεατρικό Αναλόγιο θα παρουσιαστούν έργα των συγγραφέων: Ευριδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, Ευριπίδη Δίκαιου, Κωνσταντίας Σωτηρίου, Ελένης Ξένου, Εύας Κουρσουμπά, Αργυρώς Τουμάζου και Μαριάννας Γαλίδη.

Στη διαδικασία επιλογής και επεξεργασίας των έργων εργάστηκε ομάδα συμβούλων θεατρικής γραφής αποτελούμενη από τους Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρσερά, Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου, Αιμίλιο Χαραλαμπίδη.

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου 2015
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 77772717, 70002414


Το πρόγραμμα PLAY αποτελεί τη γνωστή στο κυπριακό κοινό πρωτοβουλία, η οποία ανήκει από κοινού στο Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) και είναι συνέχεια μιας σειράς δραστηριοτήτων που στοχεύει στη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου, την καλλιέργεια καινούργιου οράματος, σύγχρονων προσεγγίσεων και αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο μέσα από νέους τρόπους αναζήτησης και έρευνας του αντικειμένου.

Στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY, το οποίο μετεξελίχθηκε σε PLAY ΟΝ!, υποβλήθηκαν συνολικά 46 νέα θεατρικά έργα, τα οποία αξιολογήθηκαν από ομάδα συμβούλων θεατρικής γραφής. Κάποια εξ αυτών προχώρησαν στη διαδικασία επεξεργασίας κειμένου, άλλα έτυχαν σχολιασμού προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και τέσσερα εκ των υποβληθέντων κρίθηκαν ως ολοκληρωμένα που δε χρήζουν επεξεργασίας, έτοιμα για παρουσίασή τους σε σκηνοθετημένο αναλόγιο απ’ ευθείας.

Το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ παρουσίασαν σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, στο Α’ Θεατρικό Αναλόγιο του Προγράμματος PLAY ON! τον Φεβρουάριο του 2015, τα τέσσερα έργα που κρίθηκαν ως ολοκληρωμένα που δεν έχρηζαν επεξεργασίας: Σουρινάμ του Στέφανου Σταυρίδη, Φρανκ και Στάιν του Άντη Ροδίτη, Πείνα του Χαράλαμπου Γιάννου και Νίτσα του Γιώργου Τριλλίδη.

Η συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για μια συστηματική, μακροπρόθεσμη και καινοτόμο για την Κύπρο προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας θεατρικής γραφής άρχισε πριν από τρία περίπου χρόνια. Μέσα από τη διοργάνωση PLAY, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Επιδιώκεται η έμπρακτη στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η καλλιέργεια της επιτόπιας δημιουργίας και η ενθάρρυνση της θεατρικής γραφής.

Τη συντονιστική επιτροπή του PLAY ON! αποτελούν οι: Γιώργος Νεοφύτου και Χρίστος Γεωργίου, εκ μέρους του ΚΚΔΙΘ, Μαρίνα Μαλένη και Γιώργος Στόγιας, εκ μέρους του ΘΟΚ και η Μαγδαλένα Ζήρα, εκ μέρους των συμβούλων επεξεργασίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Β’ Θεατρικό Αναλόγιο του Προγράμματος PLAY ON!
Επτά Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Μαΐου 2015

Ώρα παρουσίασης

 

10:00π.μ. – 11:00π.μ.

 

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος

της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά

11:15π.μ. – 12:30μ.μ.

 

Νυχταλούδα

του Ευριπίδη Δίκαιου

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαγδαλένα Ζήρα

12:30μ.μ. – 1:00μ.μ.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

1:00μ.μ. – 1:45μ.μ

 

Σπασμένα

της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Λέα Μαλένη

 

2:00μ.μ. – 3:00μ.μ.

 

Ο Θάνατος του Μπαχ

της Ελένης Ξένου

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Αλεξία Παπαλαζάρου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 Μαΐου 2015

Ώρα παρουσίασης

 

10:00π.μ. – 11:30π.μ.

 

Actus Reus

της Εύας Κουρσουμπά

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης

11.45π.μ. – 1:00μ.μ.

 

Ανοιχτό Βιβλίο

της Αργυρώς Τουμάζου

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαγδαλένα Ζήρα

1:00μ.μ. – 1:30μ.μ.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

1:30μ.μ. – 2:30μ.μ.

 

Αυτή τη ζωή, τι να την κάνω;

της Μαριάννας Γαλίδη

Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Αλεξία Παπαλαζάρου

 

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 77772717, 70002414