Με το βλέμμα στραμμένο προς τον πολιτισμό και με κύριο στόχο την προσέλκυση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε καλλιτεχνικά δρώμενα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ένωσαν τις δυνάμεις τους, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017.
Κύριος στόχος της συμφωνίας είναι η προώθηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής, η επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την προβολή του πολιτισμού, η προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και η δημιουργία εστιών πολιτισμού. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Θ.Ο.Κ Δρα Γιάννη Τουμαζή.
Στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης πλέον συνεργασίας, οι δύο οργανισμοί θα συνδιοργανώνουν, μεταξύ άλλων, επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις, καθώς και θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.
Προέδρος Δ.Σ Θ.Ο.Κ: Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους νέους, έτσι ώστε να αγκαλιάσουν την ποιοτική θεατρική δημιουργία και να παιδευθούν μέσα από την επαφή τους με κλασικά και σύγχρονα έργα.
Όπως ανέφερε ο Δρ Τουμαζής «Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδιαίτερα οι φοιτητές της είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που έμπρακτα διψούν για γνώση και αναζήτηση. Σε αυτήν την ομάδα θα απευθυνθούμε ως ΘΟΚ για να αναπτύξουμε κοινά προγράμματα, να συνδιαλεχθούμε με το ακαδημαϊκό προσωπικό, να υποδεχθούμε τους φοιτητές στις αίθουσές μας».
Πρύτανης: Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο πολιτισμό.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε ότι η πολυσήμαντη διάσταση του πολιτισμού, δυστυχώς, παραγνωρίζεται, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι πολιτιστικές δράσεις συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ανεπίσημη μόρφωση των νέων, συνεισφέρουν στην ένταξή τους σε ομάδες και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο, ευνοούν την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αποδοχής, δημιουργικού προβληματισμού και διαρκούς αναζήτησης και σαφέστατα, ενισχύουν τη φυσική τους τάση για δημιουργία και καλλιτεχνική σκέψη και έκφραση.
«Πολλά νέα παιδιά σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης «δεν έχουν πάει ποτέ στο θέατρο. Τουλάχιστον όχι μετά την παιδική τους ηλικία και όχι από δική τους πρωτοβουλία. Δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ δραματοποιημένους τους διαλόγους και τα κείμενα που διδάχθηκαν λέξη προς λέξη στο σχολείο».
Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο Πρύτανης «Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο πολιτισμό, να βρούμε τρόπους να εξοικειωθούν τα παιδιά μας, να επηρεάσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους και να επιστρέψουν με ενθουσιασμό και περιέργεια στις θεατρικές αίθουσες. Να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις. Να συνομιλήσουν με ανθρώπους του πολιτισμού σε διαλέξεις και παρουσιάσεις. Να σιγοτραγουδήσουν σε μουσικές παραστάσεις και να παρασυρθούν από τις κινήσεις των χορευτών».
Οι επόμενες συνεργασίες
Τα επόμενα άμεσα βήματα των δύο Οργανισμών σε σχέση με τη συνεργασία τους αντανακλούν το όφελος που αυτή θα αποφέρει προς την κυπριακή κοινωνία. Στις 30 και 31 Μαρτίου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Συμβολαιογράφος», ένα έργο του Νίκου Βασιλειάδη - πεζογράφου της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι γνωστός για το μεταφραστικό και ποιητικό του έργο- σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου, με πρωταγωνίστρια την Υρώ Μανέ. Η παράσταση θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ και έχει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον με αντίκτυπο ακόμα στη σημερινή κοινωνία και τη θέση των γυναικών.
Θα ακολουθήσει η δραματοποίηση του παιδικού βιβλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου του συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ με τίτλο, «Η Σοφία. Μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει». Πρόκειται για μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική συνάμα παράσταση κουκλοθεάτρου με πρωτότυπη ζωντανή μουσική, η οποία προγραμματίζεται να επισκεφθεί όλα τα Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, όπου και αν βρίσκονται. Στόχος είναι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας διερεύνησης και αναζήτησης της γνώσης από τη σχολική ηλικία αλλά και η κατανόηση όρων όπως είναι η καινοτομία, η έρευνα και οι επιστήμες.
Πέραν της συνεργασίας επί διαφόρων δράσεων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Θ.Ο.Κ. Δρ Τουμαζής, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού στις διαδικασίες και τους μηχανισμούς καταρτισμού προτάσεων πολιτικής για τους νέους, την πολιτιστική και άλλη ανάπτυξη της πόλης. «Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί», υπογράμμισε αναφερόμενος σε αυτή τη νέα πολλά υποσχόμενη συνεργασία μεταξύ του ΘΟΚ και του Πανεπιστημίου.
«Είμαι γνήσια αισιόδοξος ότι μαζί θα πετύχουμε πολλά» συμπλήρωσε τέλος ο Πρύτανης, υπογραμμίζοντας ότι η Λευκωσία, είναι η πόλη με την εντονότερη πολιτιστική δράση της χώρας. «Οι δράσεις στις άλλες πόλεις θα ενισχυθούν και θα αναδειχθούν περαιτέρω μέσα από την ίδρυση μιας κρατικής Σχολής Καλών Τεχνών στο πιο πλήρες, το πιο άρτια εξοπλισμένο και πιο έντονα προσηλωμένο στην αριστεία πανεπιστήμιο της χώρας – το Πανεπιστήμιο Κύπρου» ανέφερε ο Πρύτανης, καταλήγοντας ότι μια τέτοια Σχολή θα είναι προφανώς και ο κυρίαρχος σύνδεσμος ανάμεσα στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύνταξη: Κατερίνα Νικολαϊδου, Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής Πανεπιστημίου Κύπρου