Cyprus Theatre Organisation

Ανδρέας Αραούζος

 

Σπουδές: Μαθηματικά και Διοίκηση στο Μάντσεστερ, πήρε MBA στην Κύπρο και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής (Webber Douglas Academy) και σκηνοθεσίας (RADA) στο Λονδίνο.

Δημιουργός και διευθυντής των θεατρικών παραγωγών Alpha Square, έχει σκηνοθετήσει τα έργα «Doubt» (John Patrick Shanley), «Art» (Yasmina Reza), «Wilde Conversations» (συρραφή διαλόγων του Oscar Wilde), «Heights» (Fox), «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Αντουάν ντε-Σαιντ Εξυπερύ, σε δική του διασκευή, «Άθλιοι» (Ουγκώ) σε διασκευή Α. Ζαχαριάδου, «Κόκκινο» (John Logan), τα δύο θεατρικά της Ανθής Ζαχαριάδου για την ιστορία της Κύπρου, «Caterina: Last Queen of Cyprus» (παρουσιάστηκε επίσης στο Όσλο και στο μεγαλύτερο παγκόσμιο Φεστιβάλ μονολόγων-Νέα Υόρκη) και «Eleonora of Cyprus», «Μαντάμ Σουσού» του Ψαθά, τη δική του διασκευή του παραμυθιού «Σταχτοπούτα» (κωμωδία-μιούζικαλ σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, με δεύτερο ανέβασμα στην Θεσσαλονίκη και υποψήφιο για Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ), «Ο Καραγκιόζης» της Λένας Κιτσοπούλου (κέρδισε το διαγωνισμό για να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στο Διεθνές Μονόδραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Pafos2017 – και παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), «Κωδικός Κόκκινο» (A Few Good Men, Sorkin), «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» (Manuel Puig), «Οι Κονδυλοφόροι του Μαρκήσιου ντε Σαντ» (Doug Wright), «Γιος της Αμαζόνας» (δική του διασκευή του «Ιππόλυτου» του Ευριπίδη), «Επικίνδυνες Σχέσεις» (Christopher Hampton), «Ο Επισκέπτης» (Eric Emmanuel Schmitt), «Ένας Πικάσο» (Jeffrey Hatcher), «Ο Μονόλογος του Τσάρου» (Mark Twain), «Φωτογραφία 51» (Anna Ziegler), «Μια Ζωή Γερμανική» (Christopher Hampton), «Ο Πάπας» (Anthony McCarten), «Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα» (Μ. Ρέππας-Θ. Παπαθανασίου) και «Το Αρχείο» (Simon Woods). Για την ΕΘΑΛ, μετέφρασε και σκηνοθέτησε το «Κρεβάτι από Ψευδάργυρο» (David Hare). Σκηνοθέτησε τα έργα «Shirley Valentine» (Willy Russell), «Ράους» (Ρέππα Παπαθανασίου), και «Μνήμη, Φέρε μου Πίσω Απόψε» με ποίηση του Καβάφη για το Θέατρο Ένα. Το 2018 σκηνοθέτησε «Το Κέλυφος» (Κωνσταντία Σωτηρίου) για τον ΘΟΚ καθώς και την τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ.

Ως ηθοποιός έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους στην Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα.

Βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ «Μαραθώνιος Ταινιών Αθηνών 2020» με το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Β’ Ανδρικού Ρόλου για την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους του Ανδρέα Σιεηττάνη «Εξομολόγηση»