Cyprus Theatre Organisation

Παναγιώτης Μπρατάκος

Ο Παναγιώτης Μπρατάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004) με εξειδίκευση στη Γλωσσολογία (θεωρητική γλωσσολογία και ψυχογλωσσολογία) και από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2009).

Ως φιλόλογος και γλωσσολόγος έχει απασχοληθεί τόσο στη διδασκαλία της ελληνικής στη μέση εκπαίδευση, όσο και στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας σε μειονότητες, αλλά και σε ψυχογλωσσολογικές έρευνες που αφορούν κυρίως τους μετασχηματισμούς της γλωσσικής έκφρασης σε ανθρώπους που έχουν διαπράξει έγκλημα.

Από το 2009 εργάζεται ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Για την παρθενική του εμφάνιση στο θέατρο στα «Ορφανά» του Λάιλ Κέσσλερ και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη ήταν υποψήφιος για το βραβείο Δημήτρης Χορν καλύτερης ερμηνείας 2011. Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στις παραστάσεις: «Τα Ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ. Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης. «Ο Βιοπαλαιστής στη στέγη» του Λάκη Λαζόπουλου. Σκην: Λάκης Λαζόπουλος. «2x4» των Παναγιώτη Μπρατάκου, Δημήτρη Μαλισόβα. Σκην: Δημήτρης Μαλισόβας. «Bent» του Μάρτιν Σέρμαν. Σκην: Δημήτρης Καρατζιάς. «Πελεκάνος» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Σκην: Φένια Αποστόλου. «Other Side» του Dejan Dukovski. Σκην: Φένια Αποστόλου. Τσέχωφ, σύνθεση από το σύνολο της εργογραφίας του Άντον Τσέχωφ. Σκην: Δημήτρης Μυλωνάς. Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Σκην: Κωνσταντίνος Ρήγος, The Curing Room του David Ian Lee, σκην: Δημήτρης Καρατζιάς. Από τον Ιούλιο του 2017 ζει μόνιμα στη Λευκωσία. Εμφανίστηκε στην παράσταση The truth about Venus σε σκηνοθεσία Γιώργου Ροδοσθένους, που παρουσιάστηκε στο almyra beach spa hotel στην Πάφο, στα πλαίσια του Πάφος: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, καθώς και στην παιδικη παράσταση «Κλάρα + Πίπης= χορός για πάντα», στο θέατρο ΔΕΝΤΡΟ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Λούρα.

Στον τομέα της θεατρικής γραφής από το 2010 έχουν παρουσιαστεί τα έργα του: «2x4» Σκην: Δημήτρης Μαλισόβας. Θέατρο Αγγέλων Βήμα, «Το Όνειρο του Χάιμε» . Σκην: Γιάννης Ρήγας. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, «Ζωζώ, η ζωη μου θέατρο» στο Badminton theater, «Ξημερώνει Κυριακή» σε συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα (μουσική) και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο (στίχοι) Σκην: Μάνος Πετούσης. Θέατρον Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Μικρές Ιστορίες Φόνων» Σκην: Δημήτρης Καρατζιάς. Vault theatre Το καλοκαίρι του 2016 δημιουργούν μαζί με τον Αλέξανδρο Αχτάρ τη θεατρική ομάδα MANETUWAK. Έχουν παρουσιάσει στον πολυχώρο Cartel τη μεταδραματική κωμωδία «Yolo! Ζεις Μόνο Μια Φορά», ενώ την περίοδο 2016-2017 σκηνοθέτησαν και παρουσίασαν το έργο του William Shakespeare «Οθέλλος: ο Μαυρος της Βενετίας» σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη στο θέατρο Vault. Στην Λευκωσία, στο θέατρο ΔΕΝΤΡΟ διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν «ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» του Ζαχαρία Παπαντωνίου που παρουσιάστηκαν από τις 27 Ιανουαρίου 2018 και για 15 παραστάσεις.