Το τέρας έρχεται βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, στηριγμένο στους αυτοσχεδιασμούς της "Original Company"
Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα πελώριο τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του.
Το συγκλονιστικό νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση.
Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.
Παραστάσεις
12 Νοεμβρίου 2023 - 11 Φεβρουαρίου 2024
Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
Πρόσθετες παραστάσεις την περίοδο των γιορτών
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30
Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και εικαστική έκθεση με τίτλο «Εικονογραφώντας την παράσταση». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εφήβων καλλιτεχνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εικαστικούς Ελίζα Πιερή, Μαρία Ιωάννου, Νικολέττα Παπαμιχαήλ και Παντελή Νικολάου.
Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
«Η εφηβική λογοτεχνία στη σκηνή»: ομιλητές η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick Κατερίνα Καρατάσου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού.
Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
«Εφηβικοί εφιάλτες»: ομιλητές, οι σκηνοθέτες της παράστασης Ειρήνη Ανδρέου και Γιάννης Καραούλης και ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Αχιλλέας Κουκίδης
Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης
Πληροφορίες/Κρατήσεις: τηλ. 22864330
* Η νουβέλα «To τέρας έρχεται» έχει εκδοθεί στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Πατάκη (https://bit.ly/3Jt1GPa).
Πληροφορίες
Ο ΘΟΚ ενημερώνει τους θεατές ότι η παράσταση ξεκινάει ακριβώς την προβλεπόμενη ώρα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης η είσοδος στην παράσταση δεν είναι δυνατή. Το αντίτιμο του εισιτηρίου δεν επιστρέφεται.
Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων κάτω από το πλαίσιο του προγράμματος «Ο κόσμος δικός σου: Ενδυναμώνοντας τους νέους μέσα από τις τέχνες και το θέατρο»
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΙ
- 13 Ιανουαρίου (αγγλικά και τουρκικά)
- 14 Ιανουαρίου (ελληνικά)
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συντελεστές
-
Ελένη Μολέσκη
Μετάφραση-Δραματουργία -
Ειρήνη Ανδρέου
Σκηνοθεσία -
Γιάννης Καραούλης
Σκηνοθεσία -
Ελένη Ιωάννου
Σκηνικά-Κοστούμια -
Λευτέρης Μουμτζής
Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος -
Φωτεινή Περδικάκη
Κίνηση -
Hamilton Monteiro
Κίνηση -
Άννα Φωτιάδου
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών -
Γεώργιος Κουκουμάς
Σχεδιασμός φωτισμών