Cyprus Theatre Organisation

01.12.2023

«Το τέρας έρχεται» | Πρόσθετες παραστάσεις την περίοδο των γιορτών

Νέα

 

«Η ομαδική δουλειά που έγινε για την παράσταση αυτή θεωρώ πως έδωσε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο [...]
[…] δόθηκε φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση και αισθάνομαι πως και ο/η έφηβος/η θεατής/τρια θα μπορέσει να καταπολεμήσει το δικό του/της τέρας, αισθανόμενος/η πως δεν είναι μόνος/η».

Απόστολος Κουρουπάκης, Η Καθημερινή, 29/11/2023

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι τακτικές παραστάσεις του έργου Το τέρας έρχεται που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ, σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, στηριγμένο στους αυτοσχεδιασμούς της «Original Company». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 από το θέατρο The Old Vic στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Bristol Old Vic.

Κατά την περίοδο των εορτών έχουν προγραμματιστεί τρεις πρόσθετες παραστάσεις:
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:30
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30

Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και εικαστική έκθεση με τίτλο «Εικονογραφώντας την παράσταση». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εφήβων καλλιτεχνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εικαστικούς Ελίζα Πιερή, Μαρία Ιωάννου, Νικολέττα Παπαμιχαήλ και Παντελή Νικολάου.

Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

«Η εφηβική λογοτεχνία στη σκηνή»: Ομιλητές η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick Κατερίνα Καρατάσου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού.

Για το έργο

Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του.

Το συγκλονιστικό νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση.

Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση: Φωτεινή Περδικάκη-Hamilton Monteiro
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Άννα Φωτιάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ανδρονίκου, Ιάσονας Ασημακόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Νίκος Μανωλάς, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Αντρέας Πατσιάς, Μέλανη Στέλιου, Άννη Χούρη

Χορηγοί Επικοινωνίας

NICHE