Cyprus Theatre Organisation

10.1.2024

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ έτους 2023

Γνωρίστε τον ΘΟΚ / Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ

Θέλοντας να τιμήσει αλλά και να στηρίξει τους συντελεστές της εγχώριας θεατρικής δημιουργίας, επικυρώνοντας παράλληλα την ποιότητα του καλλιτεχνικού τους έργου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει με χαρά τα ονόματα των βραβευθέντων/εισών δημιουργών, αλλά και όσων ξεχώρισαν κατά το περσινό έτος.

Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ

Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2023 απονέμεται στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα. Χαρισματικός και δοτικός καλλιτέχνης, με αδιαμφισβήτητο κωμικό ταμπεραμέντο, που κατορθώνει ισόρροπα να συνδυάζει τον ρεαλισμό, προσδίδοντας στους δραματικούς του ρόλους πηγαία ειλικρίνεια και ευαισθησία, ο Σταύρος Λούρας υπηρετεί αταλάντευτα, εδώ και πενήντα χρόνια, το κυπριακό θέατρο. Με ευγένεια, αφοσίωση και ευσυνειδησία έχει έως σήμερα διαγράψει μια ζηλευτή πορεία στο θεατρικό σανίδι με πολυάριθμους σημαντικούς ρόλους. Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του ως Άλφρεντ Ιλ στην παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρενματ, σε σκηνοθεσία Νεόφυτου Ταλιώτη (παραγωγή ΘΟΚ). Η υπαρξιακή αγωνία του Ιλ αποδόθηκε με έξοχη εσωτερικότητα, αίσθηση του μέτρου και ιδιαίτερη ευαίσθητη χροιά, καταφέρνοντας να συμπυκνώσει όλες τις σημαίνουσες παύσεις, σιωπές και εντάσεις ενός τραγικού ήρωα που οδεύει προς τον θάνατο.

*Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς

Απονέμεται στον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου, για τις εργασίες του στα έργα «Λυσσασμένη γάτα» του Τέννεσση Ουίλλιαμς (παραγωγή ΘΟΚ) και «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ (παραγωγή Fresh Target Theatre Ensemble). Πολυπράγμων καλλιτέχνης, ο Πάρις Ερωτοκρίτου απέδειξε πως είναι εξαίρετος ενορχηστρωτής ενός πολύφωνου και πολύσημου θεάτρου: διαμορφωτής μεγάλων ή μικρών χώρων, που χωρούν το ονειρικό και το πραγματικό, το παράδοξο και την αλήθεια, δημιουργός οπτικών συνθέσεων και άρτιων εικαστικών καθώς και ηχητικών τοπίων που αφομοιώνουν τις τεχνολογικές δυνατότητες τόσο στη σκηνή όσο και στην κινηματογραφική οθόνη, αναδεικνύοντας έτσι τη σωματική ετοιμότητα και τη λεκτική ακρίβεια των ηθοποιών. Η σκηνοθετική ματιά του Πάρι Ερωτοκρίτου είναι ανήσυχη, ασυμβίβαστη και γεμάτη εκπλήξεις, προσφέροντας στους θεατές μια νέα οπτική στη θεατρική πράξη.

*Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/τις δημιουργούς Αλεξία Παπαλαζάρου (Σκηνοθέτρια), Κατερίνα Λούρα (Ηθοποιός, Σκηνοθέτρια), Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννη Καραούλη, Ελένη Μολέσκη (Καλλιτεχνικοί επιμελητές των Δράσεων 2023-2024 Νέ@ σε έρημο νησί).

Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς

Απονέμεται στη μουσικό περφόρμερ Aναστασία Δημητριάδου (Nama Dama). Για το υπό κρίση έτος, η δημιουργός ξεχώρισε για τις επί σκηνής μουσικές ερμηνείες της στις παραγωγές του ΘΟΚ «Λυσσασμένη γάτα» του Τέννεσση Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Η Αναστασία Δημητριάδου αποδείχθηκε εξαιρετική μουσική συνομιλήτρια της εν συνόλω δράσης και των ηθοποιών στις δύο παραγωγές, αναλαμβάνοντας τη μουσική διδασκαλία, αλλά και εμπλουτίζοντας τόσο με τις φωνητικές της δυνατότητες όσο και τη σκηνική της παρουσία τη μουσική κουλτούρα της «Λυσσασμένης γάτας» και την ποπ δυναμική της «Λυσιστράτης».

*Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τις δημιουργούς Άνθη Κάσινου (Ηθοποιός), Ελένη Ιωάννου (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος) και Μυρσίνη Χριστοδούλου (Ηθοποιός).

Σημειώνεται ότι την Κριτική επιτροπή Βραβείων Θεάτρου για το έτος 2023 αποτέλεσαν:

Πρόεδρος
Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ

Μέλη   
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Άντρη Ευμήδου, Θεατρολόγος, ηθοποιός
Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, φιλόλογος
Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης

Λεπτομέρειες για την τελετή απονομής θα ανακοινωθούν αργότερα.