Cyprus Theatre Organisation

Στέφανου Σταυρίδη

ΣΟΥΡΙΝΑΜ

Από 13 Οκτωβρίου 2016

Νέα ΣκηνήΘέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Ρεπερτόριο

Θέατρο Αποθήκες

Ελληνικά

Το έργο παρουσιάζει μέσα από τρεις σκηνές που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν ασύνδετες, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος στη κοινωνία του σήμερα. Σκηνή πρώτη: Ένας άνδρας πάει σε κατάστημα ρούχων και εξυπηρετείται από πωλήτρια. Σκηνή δεύτερη: Ασθενής επισκέπτεται γιατρό. Σκηνή τρίτη: Τέσσερις άγνωστοι κλείνονται μέσα σε ασανσέρ.

Η σκηνοθέτις Μαγδαλένα Ζήρα σημειώνει: «στο έργο το κωμικό στοιχείο συνυπάρχει με την απόλυτη υπαρξιακή αγωνία. Η απροσδόκητη βία και η ακραία ανταγωνιστικότητα υποβόσκουν στις πιο απλές, φαινομενικά αθώες, καθημερινές συνδιαλλαγές. Ο συγγραφέας φαντάζεται μια μελλοντική δυστοπία, που μοιάζει να είναι πολύ κοντά, όπου ένας μυστηριώδης ‘οργανισμός’ προκαλεί τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες. Σε αυτό το περιβάλλον η τρομοκρατία διέπει την μπανάλ καθημερινότητα και η ανθρωποφαγία είναι η πιθανή κατάληξη των διαβρωμένων σχέσεων. Στο έργο βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα σε ένα παραμορφωτικό καθρέφτη: μπορεί να γελάσουμε, αλλά μπορεί και να τρομοκρατηθούμε.»

Το έργο Σουρινάμ του Στέφανου Σταυρίδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθετημένη ανάγνωση από τη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, το Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος PLAY ON! που συνδιοργάνωσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.