Cyprus Theatre Organisation

19:00

 

Κρατήστε έγκαιρα τις θέσεις σας για το δωρεάν Σεμινάριο

Σεμινάριο και ανοιχτή συζήτηση για τον κορυφαίο Ιταλό σκηνοθέτη Romeo Castellucci και το έργο του. Με αφορμή την προβολή της αριστουργηματικής σκηνικής μεταφοράς της Θείας Κωμωδίας: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος, η δρ Έλενα Παπαλεξίου, επιστημονική υπεύθυνη και η δρ Αύρα Ξεπαπαδάκου, υπεύθυνη τεκμηρίωσης του αρχείου του Romeo Castellucci και του ιστορικού θιάσου Socìetas Raffaello Sanzio έρχονται στο Θέατρο Αποθήκες για να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό έργο του Romeo Castellucci μέσα από βίντεο-αποσπάσματα και σπάνιο αρχειακό υλικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην τριλογία της Θείας Κωμωδίας.

-

​Ο Ρομέο Καστελλούτσι γεννήθηκε το 1960 στην Τσεζένα (Ιταλία). Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνιας. Το 1981, σε συνεργασία με την αδελφή του Κλάουντια Καστελλούτσι, την Κιάρα Γκουίντι και τον Πάολο Γκουίντι, ιδρύει τη Socìetas Raffaello Sanzio. Μαζί δημιουργούν ένα θέατρο που φιλοδοξεί να προτείνει μία νέα, πρωτόγνωρη σκηνική γραφή ενάντια στις συμβατικές μορφές τέχνης, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία του θεατρικού κειμένου και δίνοντας έμφαση στο εικαστικό στοιχείο. Στις παραστάσεις του, που έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, είναι ταυτόχρονα δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιαστής φωτισμού και ήχου. Έχει συγγράψει πλήθος θεωρητικών κειμένων για την τέχνη του θεάτρου. Ανάμεσα στις εμβληματικές σκηνικές δημιουργίες του Romeo Castellucci και της Socìetas Raffaello Sanzio συγκαταλέγονται οι παραστάσεις Orestea. (Una commedia organica?) [Ορέστεια (Μία οργανική κωμωδία;)] (1995), Giulio Cesare [Ιούλιος Καίσαρ] (1997), Genesi. From the Museum of Sleep [Γένεσις. Από το Μουσείο του Ύπνου] (1999), Tragedia Endogonidia [Ενδογονιδιακή Τραγωδία] (2002-2004), La Divina Commedia [Η Θεία Κωμωδία] (2008), Sul concetto di volto nel Figlio di Dio [Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού] (2011), Orfeo ed Euridice [Ορφεύς και Ευρυδίκη] του Γκλουκ (2014), και τα πρόσφατα Go down, Moses (2014) και Democracy in America [Η Δημοκρατία στην Αμερική] (2017). Ο Romeo Castellucci και η Socìetas Raffaello Sanzio έχουν διακριθεί διεθνώς και έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας, Ιππότης των Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο της προσφοράς του το 2013. Η τριλογία του Θεία Κωμωδία βραβεύθηκε από τη διεθνή κριτική ως η καλύτερη παράσταση της δεκαετίας 2000-2010, ενώ το 2014 ανακηρύχθηκε ο καλύτερος σκηνοθέτης όπερας της χρονιάς για την παράσταση Ορφεύς και Ευρυδίκη από το διεθνούς κύρους περιοδικό Opernwelt.

-

Μετά το σεμινάριο θα ακολουθήσει η προβολή του πρώτου μέρους της τριλογίας (Inferno), ενώ στις 23 Νοεμβρίου προβάλλονται το δεύτο και τρίτο μέρος (Purgatorio / Paradiso). Στο τέλος της προβολής του τρίτου μέρους ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με την Έλενα Παπαλεξίου, την Αύρα Ξεπαπαδάκου και το κοινό.

​Credits for digitized material:

​Digitized by the Project ARCH: Archival Research and Cultural Heritage: The Theatre Archive of Socìetas Raffaello Sanzio 

www.arch-srs.com

-

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ R. CASTELLUCCI

22 Νοεμβρίου 2017

Δράσεις Αποθηκών - Νέ@ σε έρημο νησίΘέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Άλλες Δράσεις / Θέατρο Αποθήκες

Ελληνικά