Cyprus Theatre Organisation

20:30

Κρατήστε έγκαιρα τις θέσεις σας για τη δωρεάν Προβολή

 

Το Inferno [Κόλαση] αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Romeo Castelucci, εμπνευσμένης από την Divina Commedia [Θεία Κωμωδία] του Δάντη Αλιγκέρι. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2008 στην επίτιμη σκηνή του Παπικού Ανακτόρου του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αβινιόν. Στην Κόλαση ένας χείμαρρος εικόνων κατακλύζει τη σκηνή: άγρια σκυλιά επιτίθενται στον σκηνοθέτη, ένας άνδρας αναρριχάται στους τοίχους του ανακτόρου παραπέμποντας στον Άνθρωπο του Βιτρούβιου, ένα πιάνο με ουρά τυλίγεται στις φλόγες, ανώνυμα θύματα εγκλημάτων, τροχαίων, μαζικών καταστροφών σωριάζονται στους νεκροθαλάμους, ένα αγέρωχο άλογο περιδιαβαίνει τη σκηνή και βάφεται με αίμα, νήπια παίζουν αμέριμνα μέσα σε έναν διάφανο κύβο που σταδιακά σκιάζεται, οθόνες τηλεόρασης πέφτουν από ψηλά και συντρίβονται, ένα λευκό ύφασμα καλύπτει τους θεατές… Σε αυτήν την παράσταση ο Romeo Castellucci, ως Δάντης του 21ου αιώνα, ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας της ανθρωπότητας για να μας ταξιδέψει στη δική του κόλαση, την κόλαση της εποχής μας. 

-

Ο Ρομέο Καστελλούτσι γεννήθηκε το 1960 στην Τσεζένα (Ιταλία). Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνιας. Το 1981, σε συνεργασία με την αδελφή του Κλάουντια Καστελλούτσι, την Κιάρα Γκουίντι και τον Πάολο Γκουίντι, ιδρύει τη Socìetas Raffaello Sanzio. Μαζί δημιουργούν ένα θέατρο που φιλοδοξεί να προτείνει μία νέα, πρωτόγνωρη σκηνική γραφή ενάντια στις συμβατικές μορφές τέχνης, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία του θεατρικού κειμένου και δίνοντας έμφαση στο εικαστικό στοιχείο. Στις παραστάσεις του, που έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, είναι ταυτόχρονα δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιαστής φωτισμού και ήχου. Έχει συγγράψει πλήθος θεωρητικών κειμένων για την τέχνη του θεάτρου. Ανάμεσα στις εμβληματικές σκηνικές δημιουργίες του Romeo Castellucci και της Socìetas Raffaello Sanzio συγκαταλέγονται οι παραστάσεις Orestea. (Una commedia organica?) [Ορέστεια (Μία οργανική κωμωδία;)] (1995), Giulio Cesare [Ιούλιος Καίσαρ] (1997), Genesi. From the Museum of Sleep [Γένεσις. Από το Μουσείο του Ύπνου] (1999), Tragedia Endogonidia [Ενδογονιδιακή Τραγωδία] (2002-2004), La Divina Commedia [Η Θεία Κωμωδία] (2008), Sul concetto di volto nel Figlio di Dio [Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού] (2011), Orfeo ed Euridice [Ορφεύς και Ευρυδίκη] του Γκλουκ (2014), και τα πρόσφατα Go down, Moses (2014) και Democracy in America [Η Δημοκρατία στην Αμερική] (2017). Ο Romeo Castellucci και η Socìetas Raffaello Sanzio έχουν διακριθεί διεθνώς και έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας, Ιππότης των Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο της προσφοράς του το 2013. Η τριλογία του Θεία Κωμωδία βραβεύθηκε από τη διεθνή κριτική ως η καλύτερη παράσταση της δεκαετίας 2000-2010, ενώ το 2014 ανακηρύχθηκε ο καλύτερος σκηνοθέτης όπερας της χρονιάς για την παράσταση Ορφεύς και Ευρυδίκη από το διεθνούς κύρους περιοδικό Opernwelt.

​-

​Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Romeo Castellucci

Πρωτότυπη μουσική-Ζωντανή μουσική εκτέλεση: Scott Gibbons

Χορογραφία: Cindy Van Acker, Romeo Castellucci

Συνεργάτης σκηνογράφος: Giacomo Strada

Διαμόρφωση σκηνής και μηχανισμοί: Istvan Zimmermann, Gionanna Amoroso

Αυτοματισμοί: Giuseppe Contini

Διεύθυνση Παραγωγής: Cosetta Nicolini

 

Ερμηνεύουν:

Allessandro Cafiso, Maria Luisa Cantarelli, Elia Corbana, Silvia Costa, Sara Dal Corso, Manola Maiani, Antoine Le Ménestrel, Luca Nava, Gianni Plazzi, Stefano Questorio, Silvano Voltolina

-

​Διάρκεια: 96 λεπτά 

INFERNO

22 Νοεμβρίου 2017

Δράσεις Αποθηκών - Νέ@ σε έρημο νησίΘέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Άλλες Δράσεις / Θέατρο Αποθήκες

Ελληνικά