Cyprus Theatre Organisation

13 Δεκεμβρίου 2017

20:30

dubitanda | προβολές 

Η Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993 στην Αθήνα και αποτελεί, τόσο μια εμβληματική παράσταση για την πορεία του ελληνικού χορού, όσο και μία αριστουργηματική χοροθεατρική εκδοχή του μύθου της Μήδειας, με την Αγγελική Στελάτου στον ομώνυμο ρόλο. Το 2008 ο δημιουργός επισκέπτεται ξανά το υλικό της πρώτης παράστασης και δημιουργεί την Μήδεια (2). Μέσα στο υπέροχο σκηνικό του Νίκου Αλεξίου, σε μια υδάτινη σκηνή μεγάλης απλότητας με ξύλινα τραπέζια και μαύρες καρέκλες, η Μήδεια ξεδιπλώνει δεξιοτεχνικά σκηνές του δικού της μύθου. Το βωβό της σώμα αλληλοεπιδρά με εκείνα του Ιάσωνα, των Αργοναυτών και του Σκύλου, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό εντυπωσιακών εικόνων, από το οποίο παρελαύνουν τόσο ο Γ. Τσαρούχης όσο και εικαστικές αναφορές από την ιστορία της ελληνικής τέχνης.

_

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964 και με βαθιές ρίζες στα εικαστικά, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κέρδισε νωρίς την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών. Το 1986 συγκρότησε την Ομάδα Εδάφους ως αρχικό όχημα για τις πρώτες τους παραγωγές, υβρίδια σωματικού θεάτρου, πειραματικού χορού και περφόρμανς αρτ. Η Ομάδα Εδάφους μέτρησε 17 χρόνια ως το 2002 και άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. Ο Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004, ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα 26 του έργα καλύπτουν όλο το φάσμα από το εντελώς άμεσο σε προσωπικό επίπεδο ενός σόλο ως το μαζικό θέαμα με τους χιλιάδες ερμηνευτές, και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της ‘κατάληψης των καλλιτεχνών’ στην Αθήνα, ως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια Ολυμπιακών διαστάσεων ως το Τεάτρ ντε λα Βιλ στο Παρίσι και το Τεάτρο Ολίμπικο στη Βιτσέντζα. Την περίοδο 2015-2017 τα έργα του STILL LIFE (2014) και ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ (2012) ολοκλήρωσαν μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Τον περασμένο Μάιο παρουσίασε το νέο του έργο Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ (2017) στο κοινό της Αθήνας, το οποίο αμέσως μετά ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του, με πολλούς και σημαντικούς σταθμούς, κυριότερος των οποίων μέχρι τώρα το Φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα κλήθηκε από το Talztheater Wuppertal να δημιουργήσει το επόμενο του έργο, ειδικά φτιαγμένο για την θρυλική ομάδα της Pina Bausch, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του τον ερχόμενο Μάιο.

-

​Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Σκηνικά: Νίκος Αλεξίου

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Σχεδιασμός και Σύνθεση Ήχων: Coti K.

Μουσική: Κολλάζ από όπερες του Vincenzo Bellini

Art Direction - Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου - Δημήτρης Παπαϊωάννου  

Γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τίνα Παπανικολάου

Μακιγιάζ: Ιωάννα Τσελέντα

 

Βοηθοί Χορογράφου: Νίκος Δραγώνας, Νίκος Καλογεράκης

Βοηθός Φωτιστή: Θοδωρής Μιχόπουλος

Βοηθός Ενδυματολόγου: Βασιλεία Ροζάνα

Εκτέλεση Μακιγιάζ: Εβελίνα Ζαγάρη

Hair Styling: Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης

 

Τεχνικός Διευθυντής: Κώστας Κεφάλας

Τεχνικοί Σκηνής: Μαχμούτ Μπαμερνί, Γεώργιος Μπαμπανάρας, Δρόσος Σκώτης

Προγραμματισμός - Εκτέλεση Φωτισμών: Τάσος Γλυκός

Ηχολήπτες: Αλέξανδρος Διάκος, Νικόλας Καζάζης

 

Ερμηνευτές:

Μήδεια: Ευαγγελία Ράντου

Ιάσων: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκύλος: Άρης Σερβετάλης

Γλαύκη: Κατερίνα Λιόντου

Ήλιος: Φοίβος Παπαδόπουλος

 

Αργοναύτες:

Νίκος Δραγώνας, Μιχάλης Ελπιδοφόρου, Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Φοίβος-Θωμάς Κυριάκου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Βαγγέλης Τελώνης, Συμεών Τσακίρης, Altin Huta

​_

​Στο Θέατρο Αποθήκες παρακολουθούμε παράσταση του έργου στο Θέατρο Παλλάς σε κινούμενο μονοπλάνο από το προσωπικό αρχείο του δημιουργού.

-

η προβολή περιέχει γυμνό

​-

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

ΜΗΔΕΙΑ

13 Δεκεμβρίου 2017

Δράσεις Αποθηκών - Νέ@ σε έρημο νησίΘέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Άλλες Δράσεις / Θέατρο Αποθήκες

Ελληνικά