Cyprus Theatre Organisation

20:30

 

Κρατήστε έγκαιρα τις θέσεις σας για τη δωρεάν Συνάντηση

 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί εικόνες για τη σκηνή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Μετά την μεγάλη επιτυχία του πιο πρόσφατου έργου του Ο Μεγάλος Δαμαστής στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, εν μέσω περιοδείας και στον πυρετό της δημιουργικής του διαδικασίας για την επικείμενη συνεργασία του με το θρυλικό Χοροθέατρο της Pina Bausch, έρχεται στο Θέατρο Αποθήκες για μια συζήτηση γύρω από το έργο, τη ζωή του και τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. 

-

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964 και με βαθιές ρίζες στα εικαστικά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κέρδισε νωρίς την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας, πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών. Το 1986 συγκρότησε την Ομάδα Εδάφους ως αρχικό όχημα για τις πρώτες τους παραγωγές, υβρίδια σωματικού θεάτρου, πειραματικού χορού και περφόρμανς αρτ. Η Ομάδα Εδάφους μέτρησε 17 χρόνια ως το 2002 και άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. Ο Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004, ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα 26 του έργα καλύπτουν όλο το φάσμα, από το εντελώς άμεσο σε προσωπικό επίπεδο ενός σόλο ως το μαζικό θέαμα με τους χιλιάδες ερμηνευτές και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της "κατάληψης των καλλιτεχνών" στην Αθήνα, ως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια Ολυμπιακών διαστάσεων ως το Τεάτρ ντε λα Βιλ στο Παρίσι και το Τεάτρο Ολίμπικο στη Βιτσέντζα. Την περίοδο 2015-2017 τα έργα του STILL LIFE (2014) και ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ (2012) ολοκλήρωσαν μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Τον περασμένο Μάιο παρουσίασε το νέο του έργο Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ (2017) στο κοινό της Αθήνας, το οποίο αμέσως μετά ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του, με πολλούς και σημαντικούς σταθμούς, κυριότερος των οποίων μέχρι τώρα το Φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα κλήθηκε από το Talztheater Wuppertal να δημιουργήσει το επόμενο του έργο, ειδικά φτιαγμένο για την θρυλική ομάδα της Pina Bausch, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του τον ερχόμενο Μάιο. 

​-

​Συντονίζει ο Στέφανος Δρουσιώτης.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί online μέσω live streaming. 

-

​Στις 19:00 θα προηγηθεί προβολή του έργου ΠΟΥΘΕΝΑ (2009) και του 17λεπτου μοντάζ του έργου ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ (2012) από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

​Φωτογραφία: Julian Mommert

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

18 Δεκεμβρίου 2017

Δράσεις Αποθηκών - Νέ@ σε έρημο νησίΚΤΙΡΙΟ ΘΟΚ - «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης»

Άλλες Δράσεις / Δρόμοι Κροκοδείλων| Δράσεις Α΄ τριμήνου 2018-2019

Ελληνικά