Cyprus Theatre Organisation

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 10:00-13:00

Αλλεπάλληλες μεταφράσεις
το λογοτεχνικό κείμενο στη σκηνή | εικόνα και ατμόσφαιρα

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μέλη όλων των πτυχών του θεατρικού χώρου — ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δραματουργούς, εικαστικούς, μουσικούς, σχεδιαστές φωτισμού και εικόνας, τεχνικούς κ.ά.

Στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο, από τις πιο συντηρητικές μέχρι τις πιο ερευνητικές παραστάσεις, το λογοτεχνικό σύγγραμμα αποτελεί πηγή έμπνευσης, δραματουργίας και ιστορίας.

Η μεταφορά της λογοτεχνίας στο σανίδι αποτελεί πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, αφ’ ης στιγμής ο λογοτέχνης στο έργο του αναλαμβάνει και όλες τις «θεατρικές» ιδιότητες — του σκηνοθέτη, φωτιστή, εικαστικού κ.λπ.

Η δραματουργική αποδόμηση είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσουμε την ιστορία από τα συγκείμενα. Τα συγκείμενα παρέχουν στον θίασο όλες τις πληροφορίες για τη μεταφορά της ατμόσφαιρας, της εικόνας και, κατ’ επέκταση, όλου του κόσμου του λογοτεχνήματος: οι πληροφορίες μεταφράζονται στη σκηνή τόσο από το κείμενο και τους ηθοποιούς, όσο και από τους περιβάλλοντές τους, αυτούς που θα «ντύσουν» τη σκηνή με τον αρμόζοντα τρόπο.

Δουλεύοντας με απόσπασμα που θα σας δοθεί, θα εξερευνήσουμε εμπράκτως τη διαδικασία αυτή για να αναπτύξουμε εργαλεία ανάλυσης και αποδόμησης στα διάφορα επίπεδα «μετάφρασης» στη θεατρική σκηνή.

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Με τον Ευριπίδη Δίκαιο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ

24 Οκτωβρίου 2018

Δράσεις Αποθηκών - Νέ@ σε έρημο νησίΘέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Άλλες Δράσεις / Δρόμοι Κροκοδείλων| Δράσεις Α΄ τριμήνου 2018-2019