Cyprus Theatre Organisation

Σάρας Κέιν

ΛΑΧΤΑΡΩ

Από 5 Απριλίου 2019

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Δύο...Πέντε...Ένα

Ρεπερτόριο

Δύο... Πέντε... Ένα | Δύο... Πέντε... Ένα - Δράσεις Β΄ τριμήνου 2018-2019

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει
κι η αγάπη με ρήμαξε

Ένα μοναδικό θεατρικό ποίημα, που ερμηνεύεται από τέσσερις φωνές στο όριο της απόγνωσης, είναι το «Λαχταρώ», το πιο προσωπικό και σπαρακτικό κείμενο ενός θρύλου του σύγχρονου θεάτρου, της Σάρα Κέιν, που άλλαξε με τα έργα της την πορεία της μοντέρνας θεατρικής γραφής. Η τραυματική αναζήτηση της αγάπης, οι αγωνίες, τα αδιέξοδα, οι φόβοι και οι επιθυμίες του ανθρώπου που βουλιάζει στη δίνη του έρωτα και δίνει μάχη με τον εαυτό του και με τον άλλον, αναδύονται μέσα από το λυρισμό της γραφής και αποτυπώνονται στους συγκλονιστικούς παράλληλους μονολόγους της Κέιν. 

…και να ξεχνάω ποιος είμαι,
και να προσπαθώ να’ ρθω πιο κοντά σου
γιατί είναι ωραίο να μαθαίνω
να σε μαθαίνω…

Το έργο, γραμμένο με  το ψευδώνυμο Marie Kelvedon το 1998, λίγο πριν η Κέιν δώσει τέλος στη ζωή της μέσα στο ψυχιατρείο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο των πολύ επιτυχημένων Δράσεων του Β’ τριμήνου, στις Αποθήκες του ΘΟΚ.

Σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου, που πλαισιώνεται από την ξεχωριστή ομάδα των ηθοποιών και των συντελεστών των Δράσεων. Με το έργο αυτό η Κέιν σπάει τη φόρμα της συμβατικής δραματικής πλοκής και μέσα από τις λέξεις μάς παρασύρει, μαζί με τους ήρωες, σε ένα λυτρωτικό τέλος – σε μια πτώση προς το φως.

Τα έργα μου –ελπίζω– εντάσσονται αναμφισβήτητα σε μια θεατρική παράδοση. Ανήκουν σε μια μάλλον ακραία περιοχή θεατρικής παράδοσης, δεν έχουν όμως θέμα τους άλλα έργα. Δεν αφορούν τις μεθόδους αναπαράστασης. Γενικά, αφορούν την αγάπη. Την επιβίωση και την ελπίδα…
Σάρα Κέιν

 

Στο πλαίσιο των Δράσεων Β΄ τριμήνου: «Δύο … Πέντε … Ένα», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Θανάση Γεωργίου και Φώτη Νικολάου