Cyprus Theatre Organisation

Αισχύλου

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

Από 16 Ιουλίου 2021

Κεντρική ΣκηνήΑμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία

Ρεπερτόριο

Κεντρική Σκηνή

Ελληνικά

Από όλα μου τα υπάρχοντα ένα ελάχιστο να κράταγα θα ήταν για μένα παραπάνω από αρκετό, μόνο να είχα τη δύναμη να ξεριζώσω απ’ το παλάτι τη μανία να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο.

Η τραγωδία του Αισχύλου Αγαμέμνων (458 π.Χ.), που αποτέλεσε το 1971 την εναρκτήρια παραγωγή του ΘΟΚ, ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη.  Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία έργα της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του Αισχύλου, ένα έργο βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, που ψηλαφίζει και φωτίζει τα σημάδια που αφήνει στη μοίρα των ανθρώπων ένα καθεστώς που γεννά βία.

Η σκηνή τοποθετείται μπροστά στο παλάτι των Ατρειδών, στο Άργος, όπου ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, έχοντας δίπλα του την κόρη του Πρίαμου Κασσάνδρα ως λάφυρο. Η Κλυταιμνήστρα θα τον καλωσορίσει αρχικά, όπως αρμόζει σε έναν νικητή, και θα δεχτεί φιλόξενα την ξένη Κασσάνδρα στο παλάτι, βάσει ενός καλά μελετημένου σχεδίου εκδίκησης που στην τελική του πράξη περιλαμβάνει τη δολοφονία του συζύγου της με τη βοήθεια του εραστή της Αίγισθου.

Η αισχυλική τριλογία ανοίγει με μια αποτρόπαιη πράξη και θέτει τα πρώτα καίρια και τόσο επίκαιρα περί δικαίου και δημοκρατίας ερωτήματα. Η Λέα Μαλένη αναζητά την ουσία του έργου, έχοντας ως συνοδοιπόρους της ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συνεργατών, για να θίξει ένα διαχρονικό ζητούμενο σε έναν κόσμο αντίρροπων δυνάμεων που δεν έπαψε ποτέ να πασχίζει να βρει την ισορροπία του.

* Η παράσταση περιέχει γυμνό.

Πληροφορίες

Ο ΘΟΚ ενημερώνει τους θεατές ότι οι παράστασεις ξεκινάνε ακριβώς την προβλεπόμενη ώρα.  
Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης η είσοδος στην παράσταση δεν είναι δυνατή. 
Το αντίτιμο του εισιτηρίου δεν επιστρέφεται.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Χορηγοί Επικοινωνίας

digital