Cyprus Theatre Organisation

Σοφοκλή

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

Από 1 Ιουλίου 2022

Κεντρική ΣκηνήΑμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία

Ρεπερτόριο

Συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίασης έργων από το αρχαίο ελληνικό δραματολόγιο, ο ΘΟΚ επέλεξε την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος. Το κατά πολλούς σημαντικότερο έργο της αρχαιότητας, κληρονομιά πολύτιμη και θησαυρός του παγκόσμιου πολιτισμού, ασκεί μέχρι και σήμερα ακατανίκητη γοητεία με την άφταστη ποιητικότητά του, την υψηλή τεχνική και το βαθύ περιεχόμενό του.

Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, βέβαια, κι ας μην το ξέρει ακόμα. Κι ας ομολογεί πως «κανένας δεν νοσεί όπως εγώ» ενώπιον των ικετών που έχουν προστρέξει κοντά του για να δώσει κάποια λύση, ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει.
Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παταγώδη πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό. Σωτήρας και μίασμα, συνετός ηγεμόνας μα και φονιάς του πατέρα του, άνθρωπος με πολιτική συνείδηση και προασπιστής των συμφερόντων του δοκιμαζόμενου λαού του, αλλά και σύζυγος της ίδιας του της μητέρας. Ποιος είναι άραγε στ’ αλήθεια ο Οιδίποδας;

Η Μαρία Κυριάκου σκηνοθετεί για πρώτη φορά έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος και μας μεταφέρει μέσα από τη δική της θεώρηση, ως αντηχείο συχνοτήτων και δονήσεων του καιρού μας, εκείνα τα επίπεδα ανάγνωσης που βαθαίνουν τον προβληματισμό μας και προσθέτουν νέες διαστάσεις σε μεγάλα, πανανθρώπινα, διαχρονικά ερωτήματα. Συνοδοιπόροι της διαλεχτοί συντελεστές και ηθοποιοί που με τη γνώση, το ταλέντο και την αφοσίωσή τους υπηρετούν αυτό το μεγάλο, αιώνιο κείμενο με αξιώσεις ανάλογες της καλλιτεχνικής αποστολής που έχουν αναλάβει.

Παραστάσεις

Λευκωσία | Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
1 Ιουλίου 2022
2 Ιουλίου 2022
21 Ιουλίου 2022
22 Ιουλίου 2022 

Περιοδείες

Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου 2022
Πάφος: Αρχαίο Ωδείο | Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022
Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο | Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας)
Ελεύθερη Αμμόχωστος: Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας | Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 (η παράσταση ακυρώθηκε)

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΙ

  • 2 Ιουλίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)
  • 9 Ιουλίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)
  • 22 Ιουλίου 2022 (ελληνικά)

Χορηγός Επικοινωνίας

NICHE