Cyprus Theatre Organisation

10.10.2022

«1984» | Δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα

Νέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, η επίσημη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παραγωγής της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ 1984 του Τζορτζ Όργουελ  σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Μιχάλης Μιχαήλ, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα και το Μέλος Γιώργος Λοΐζου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον.
Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το άκρως προφητικό μυθιστόρημα 1984 του Τζορτζ Όργουελ, διασκευασμένο με τόλμη από τους Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν, αποτελεί ένα σκληρό και ακραία αληθινό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, ένα δυστοπικό αριστούργημα για την κατασκευή της πραγματικότητας, την παραχάραξη του παρελθόντος, τον έλεγχο και το πάγωμα της συνείδησης, το οποίο μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, εβδομήντα δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. 

Ο κεντρικός ήρωας, Ουίνστον Σμιθ, ζει στον ζοφερό κόσμο της Ωκεανίας, προσπαθώντας με κάθε μέσο να διατηρήσει τη λογική του απέναντι στο ασφυκτικό καθεστώς παρακολούθησης του Μεγάλου Αδελφού, που έχει απαγορεύσει διά ροπάλου κάθε σκέψη. Σε αυτό το περιβάλλον ερωτεύεται την Τζούλια, ενώ δεν παύει να διαπράττει όλο και περισσότερα Εγκλήματα Σκέψης. Σκέφτεται, θυμάται, φαντάζεται, ελπίζει. Ελπίζει σε ένα μέλλον χωρίς τον Μεγάλο Αδελφό.  Όμως οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης είναι μάταιη. 

Ένας πολύ δυνατός πυρήνας ηθοποιών μεταφέρει επί σκηνής, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λέανδρου Ταλιώτη, το εφιαλτικό βίωμα του κεντρικού ήρωα και την αντίστοιχη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας την ανεξάντλητη, διαχρονική δυναμική του κειμένου και την εκρηκτικότητα της δράσης του. Ένα τολμηρό, ριζοσπαστικό εγχείρημα, αντίστοιχο του αξεπέραστου κειμένου το οποίο υπηρετεί, μια υπενθύμιση ότι το μέλλον είναι εδώ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Αντρέας Μουστούκης     
Κινησιολογία: Δρόσος Σκώτης
Video Art: Άννα Φωτιάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Ανδρέου 

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Δανιήλ, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άντρια Ζένιου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Μαρίνα Μανδρή, Αλέξανδρος Παρίσης, Ελένη Σιδερά, Ανδρέας Τσέλεπος

▪Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
▪Περιέχει πολύ σκληρές εικόνες και γυμνό.
▪Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτός.

Συμμετοχή του ΘΟΚ στο Nicosia Book Fest

Με αφορμή την παράσταση 1984 και στο πλαίσιο του Nicosia Book Fest, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11:15 π.μ. στο πάρκο Ακρόπολης, ο Σάββας Κυριακίδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ) και ο Λεάνδρος Ταλιώτης (Σκηνοθέτης της παράστασης) συνομιλούν με τον Γιώργο Μύαρη (Φιλόλογο, συγγραφέα) για το έργο και τα ζητήματα που αναδεικνύει.

Παραστάσεις

●Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

●Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 20:30

●Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στις 20:30

●Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος»
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 20:30

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

●Λεμεσός Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)

●Λευκωσία
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 (ελληνικά)
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 (αγγλικά και τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια

●Λευκωσία
Ηλεκτρονικά ΕΔΩ
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

●Λεμεσός
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy
Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ 77777745

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)