Cyprus Theatre Organisation

04.7.2024

«Φοίνισσες» | Στην τελική ευθεία οι δοκιμές

Νέα

Παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄, Σχολής Τυφλών
τις 10, 11, 12, 13 Ιουλίου 2024
και σε περιοδεία

Η παραγωγή του ΘΟΚ εντάσσεται στις δράσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή

●ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ●

Οι Φοίνισσες του Ευριπίδη έχουν μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας και δοκιμών με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παραγωγής να υπερβαίνουν εαυτό, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Μαγδαλένας Ζήρα. Με την παραγωγή ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει στις δράσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή.

Η παραγωγή δίνει την πρώτη παράστασή της στις 10 Ιουλίου στη Λευκωσία (Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄, Σχολής Τυφλών), ακολουθούν παραστάσεις στις 11, 12 & 13 Ιουλίου και στη συνέχεια περιοδεύει στη Λεμεσό (19 & 20 Ιουλίου), στην Πάφο (24 Ιουλίου), στη Λάρνακα (27 Ιουλίου) και στη Δερύνεια (31 Ιουλίου).

«Η συγκέντρωση ολόκληρου του Θηβαϊκού κύκλου σε ένα μόνο έργο θέτει επιτακτικά ένα κρίσιμο ερώτημα που μας αφορά σήμερα: πώς το τραύμα του πολέμου και ο αέναος κύκλος βίας κληρονομείται από γενιά σε γενιά, ώσπου καταντά να μοιάζει με μια αρχαία κατάρα; Είναι η κατάρα αυτή το πεπρωμένο μας; Ή μια ανεξήγητη, μεταφυσική εκδίκηση; Είναι η κατάρα του Οιδίποδα που οδηγεί τα παιδιά του στην βία και την βαρβαρότητα, ή μήπως οι σκοτεινές και ανεξήγητες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής; Το τέρας που ζει μέσα στον άνθρωπο απειλεί πάντα να ξεπροβάλει, να κυριαρχήσει. Κι είμαστε ανήμποροι να του αντισταθούμε, αν το ‘εμείς’ δεν μπει μπροστά από το ‘εγώ’.»
Μαγδαλένα Ζήρα
Απόσπασμα από το σημείωμα της σκηνοθέτριας

Για το έργο

Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου. Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία. Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης. Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικό-Μάσκες: Δημήτρης Αληθεινός
Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Μουσική-Μουσική διδασκαλία χορικών: Γιάννης Κουτής
Μουσική-Ηχοτοπία: Αντώνης Αντωνίου
Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Video art: Άρτεμις Ευλογημένου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Στέλα Φυρογένη (Ιοκάστη), Δημήτρης Αντωνίου (Θεράπων), Νίκη Δραγούμη (Αντιγόνη), Ανδρέας Κούτσουμπας (Πολυνείκης), Προκόπης Αγαθοκλέους (Ετεοκλής), Νεοκλής Νεοκλέους (Κρέων), Σπύρος Σταυρινίδης (Τειρεσίας), Λουκάς Προκοπίου (Μενοικέας), Γιάννης Μίνως (Άγγελος), Θανάσης Γεωργίου (Οιδίποδας)

Χορός: Αλεξία Αλέξη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρίνα Μανδρή, Μαρία Μασώνου, Μαριλύ Μήλια, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Κύνθια Παυλίδου, Άννη Χούρη, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Συμμετέχουν: Δάφνη Καρλέτη, Γιώργος Λίζος Παπακυριακού

Παραστάσεις

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου*
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

●Πάφος: Αρχαίο Ωδείο*
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2024)

Δερύνεια: Δημοτικό Αμφιθέατρο
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

*Τα Αρχαία Μνημεία χρησιμοποιούνται με άδεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

●Λευκωσία
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 (ελληνικά)
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)

●Λεμεσός
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ: τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Χορηγοί Επικοινωνίας

αλήθειαNICHE