Cyprus Theatre Organisation

17.11.2023

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» | από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Νέα

 

Στην τελική ευθεία των δοκιμών βρίσκεται η μεγάλη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρήντριχ Ντύρενματ, σε σκηνοθεσία Νεόφυτου Ταλιώτη. Το έργο που κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα που γράφτηκαν μέσα στον 20ό αιώνα, σηκώνει αυλαία το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023. Στην παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην κρατική μας σκηνή, μετά την εμβληματική παράσταση του 1988.

Για το έργο

Σε μια μικρή πόλη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη η αναμενόμενη η άφιξη της Κλαιρ Ζαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας, δημιουργεί μεγάλη αναταραχή. Η άλλοτε ευημερούσα πόλη τώρα βυθίζεται στην ανέχεια και στο πρόσωπο της πάμπλουτης Κλαιρ οι κάτοικοι του Γκύλεν βλέπουν το μοναδικό τους σωτήρα. Η ίδια υπόσχεται να τους προσφέρει απεριόριστο πλούτο, υπό έναν και μόνο όρο: τη δολοφονία, από κάποιο μέλος της κοινότητας, του Άλφρεντ Ιλ, του πρώην εραστή της, που την αρνήθηκε και την εγκατέλειψε με ένα παιδί. Η πρόκληση υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το κέρδος.

Χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά μια σειρά από θεατρικές τεχνικές, με κυρίαρχες τον εξπρεσιονισμό και την μπρεχτική αφήγηση, ο γερμανόφωνος Ελβετός συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ γράφει το 1956 μια τραγική κωμωδία για να αναδείξει τις μεγάλες αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να καταγγείλει την κατάπτωση και τον εξανδραποδισμό της. Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας αποτελεί μια αλληγορία για την ήττα της ηθικής στη μάχη της με το χρήμα και δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς με τον κόσμο μας σήμερα.

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κρατική μας σκηνή το 1988, σε μια εμβληματική παράσταση.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νεόφυτος Ταλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Κίνηση: Αλεξία Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βασιλάκης, Θανάσης Γεωργίου, Μιχάλης Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτης Κυριάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Σταύρος Λούρας, Ντίνος Λύρας, Πάνος Μακρής, Νεοκλής Νεοκλέους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Σάββα, Αννίτα Σαντοριναίου

Συμμετέχουν: Ανδρέας Τσακκιστός, Ραφαήλ Χριστοδούλου

Παραστάσεις

Λευκωσία | Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 25 Νοεμβρίου 2023
Παρασκευή (20:00), Σάββατο (20:00) και Κυριακή (18:00)  

Λεμεσός | Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, 20:00

Υπερτιτλισμένες παραστάσεις

Λευκωσία
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 (αγγλικά & τουρκικά)
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023  (ελληνικά)

Λεμεσός
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά: https://tickets.thoc.org.cy/ 
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Χορηγοί Επικοινωνίας

αλήθειαNICHE