Cyprus Theatre Organisation

01.2.2024

FAT | Θέατρο Βαλίτσα - Η προπώληση ξεκίνησε

Νέα

Εξασφαλίστε έγκαιρα τα εισιτήριά σας FAT

Σε διαδικασία προβών βρίσκονται οι συντελεστές της παραγωγής Θεάτρου Βαλίτσα του έργου FAT της ανερχόμενης συγγραφέως Ζωής Αποστολίδου, το οποίο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους. Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Europe IV» του διεθνούς δικτύου θεάτρων European Theatre Convention (ETC), το οποίο στόχευε στη «γέννηση» οκτώ νέων κειμένων που να απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, με ποικίλη, συμπεριληπτική θεματολογία.

Με ευθύτητα, αμεσότητα και σύγχρονη εφηβική γλώσσα, το FAT αγγίζει ανοιχτά το θέμα της χοντροφοβίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ατόμων που την υφίστανται, φέρνοντας στο προσκήνιο το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις, τον εκφοβισμό, την καταπίεση, και τον αποκλεισμό.

Ο Φρίξος, ένας έφηβος 17 ετών, δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο λόγω του σωματικού του μεγέθους. Εκτός από τη σχέση που έχει με τη στενή του φίλη Έφη, οι υπόλοιπες κοινωνικές του συναναστροφές γίνονται διαδικτυακά χωρίς ο Φρίξος να αποκαλύπτει ποτέ την εμφάνισή του. Ο Φρίξος δέχεται έντονη κριτική για το σώμα του τόσο από την Έφη, όσο και τη μητέρα του, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα.

Η σκηνοθέτρια μαζί με μια νεανική ομάδα δημιουργών προσεγγίζει με ευαισθησία τα θέματα που θίγονται στο έργο, επιθυμώντας να «ανατρέψουν» τις κυρίαρχες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αφορούν τη διαφορετικότητα.

Το FAT  ξεκινά το ταξίδι του στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στις σχολικές αίθουσες Γυμνασίων και Λυκείων και παράλληλα θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 24 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Αποθήκες. Στις αρχές Απριλίου θα δώσει ακόμα μία παράσταση στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της δράσης «Theatre Roadshow» του ευρωπαϊκού προγράμματος Theatre in Palm και ακολούθως θα φιλοξενηθεί στο International Theatre Conference & Young Europe IV Festival του ETC που θα πραγματοποιηθεί στη Nova Gorica της Σλοβενίας από 17 έως 21 Απριλίου.

Πρόγραμμα «Young Europe IV»

Το «Young Europe IV» είναι ένα τριετές πρόγραμμα αφιερωμένο στη διεύρυνση του κανόνα της ευρωπαϊκής θεατρικής λογοτεχνίας, που έχει στόχο την ανάδειξη των μη κυριαρχουσών φωνών, αναδεικνύοντας «ξεχασμένα» θεατρικά έργα, αλλά και προσθέτοντας καινούργια έργα για εφήβους μέσα από τη διαδικασία συγγραφής με ντόπιους και διεθνείς μέντορες. Εννέα θέατρα από επτά χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου γράφτηκαν οκτώ νέα κείμενα με ποικίλα, χωρίς αποκλεισμούς, θέματα για το νεανικό κοινό. Τα θεατρικά έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν σε θεατρικούς χώρους των συμμετεχόντων οργανισμών, αλλά και στο International Theatre Conference & Young Europe IV Festival στις 17-21 Απριλίου 2024, στη Nova Gorica, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024. Το «Young Europe IV» αποτελεί μέρος του TRANSFORMATIONS, πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ETC για την περίοδο 2021-24, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο «Young Europe IV» έχει απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Art Explora – Académie des BeauxArts 2022, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Ζωή Αποστολίδου
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μαρίνα Μαλένη, Κυριακή Αργυρού
Μέντορας: Mohammad Al Attar
Σκηνικά-Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου
Μουσική: ecati
Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Άρης Κυπριανού

Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Από 22 Φεβρουαρίου 2024
Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330

Παραστάσεις για το κοινό

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00 και στις 20:30
μέρος της παράστασης είναι και η συζήτηση που ακολουθεί
Με ελληνικούς υπέρτιτλους | Με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00 
μέρος της παράστασης είναι και η συζήτηση που ακολουθεί
Με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιλτους

Χορηγός Επικοινωνίας