01.9.2016
Ημερίδα Θεάτρου για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης
Συνδιοργανώνουν Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Θεατρική Ανάπτυξη / Εκπαιδευτικά προγράμματαΟ Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν Ημερίδα επιμόρφωσης των καθηγητών που ασχολούνται με το ανέβασμα μαθητικής θεατρικής παράστασης σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Απαραίτητη θεωρείται η παρουσία των καθηγητών που έχουν την ευθύνη της μαθητικής παράστασης στα πλαίσια των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των ωρών 8 - 2μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης του Κτιρίου ΘΟΚ στη Λευκωσία.
Οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος στην Ημερίδα καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 22864321, 8 - 2μ.μ. καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, μέχρι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Πρόγραμμα Ημερίδας
08:00 – 08:15: Προσέλευση – Εγγραφές
8:15-08:30: Εισαγωγή: Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, Σπύρος Αντωνέλλος, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης ΥΠΠ, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής ΥΠΠ – ΘΟΚ για το Θέατρο στη Μέση Εκπαίδευση
8:30-10:30: «Επεξεργασία και ανάλυση του κειμένου με τον μαθητικό θίασο», Αθηνά Κάσιου, Σκηνοθέτις
10:30-11:00: Διάλειμμα
11:00-11:30: «Σύγχρονα θεατρικά κείμενα με επίκεντρο τους εφήβους. προτάσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία επιλογής κειμένου από τον εκπαιδευτικό», Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος
11:30-13:30: «Σκηνογραφία για θεατρικές παραστάσεις με εφήβους σε τέσσερα όχι πολύ απλά βήματα», Εδουάρδος Γεωργίου, Σκηνογράφος
13:30 -13:45 : Συζήτηση – Ολοκλήρωση Ημερίδας
Αθηνά Κάσιου
Η σκηνοθέτις Αθηνά Κάσιου θα επικεντρωθεί στην ανάλυση κειμένου (συνθήκες, γεγονότα, προθέσεις, τακτικές) και στο πώς ένα κείμενο έρχεται σε άμεση επικοινωνία με το τώρα.
Δημιούργησε τη θεατρική ομάδα Open Arts που παρουσίασε πιο πρόσφατα τα έργα Love and Information της Caryl Churchill και True West του Sam Shepart. Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε στις παραστάσεις Διαβολιάδα του Bulgakov και για τα Κύπρια 15, με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τον ΘΟΚ, για την παράσταση Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Mendelssohn.
Κυριακή Αργυρού
Η Κυριακή Αργυρού θα παρουσιάσει μία σύντομη ανασκόπηση της σύγχρονης δραματουργίας ειδικά γραμμένης για το εφηβικό κοινό. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα κείμενα θα επιχειρήσει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της (πλαίσιο δημιουργίας, περιεχόμενο, θεματολογία, δομή, φόρμα).
H Κυριακή Αργυρού είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Θεατρικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Paris 3-Sorbonne Nouvelle. Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια θεάτρου για τη δημιουργία και την εφαρμογή εργαστηρίων για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Ως θεατρολόγος έχει συνεργαστεί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, καθώς και με το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου.
Εδουάρδος Γεωργίου
Με μια απλοποιημένη, βήμα βήμα, τεχνική θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη διαδρομή από την πρώτη επαφή με το κείμενο ως την πρώτη παράσταση με σκηνικό και κοστούμια. Έμφαση θα δοθεί στην συμμετοχική και από κοινού δουλειά με τους εφήβους σε όλα τα στάδια της διαμόρφωσης και υλοποίησης της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής πρότασης.
Ο Εδουάρδος Γεωργίου γεννήθηκε το 1968. Ήδη από το 1983 δουλεύει ως βοηθός σκηνογράφος. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ δουλεύει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για διάφορες μικρές και μεγάλες παραγωγές. Από το 1994 ως το 2002, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές σκηνογραφίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Clermont-Ferrand, ζει και εργάζεται στην Γαλλία. Για δύο χρόνια ήταν ο σκηνογράφος του θιάσου θεάτρου δρόμου L’arbre à Nomades στο Παρίσι. Από το 2002 ζει στην Ελλάδα και έχει σκηνογραφήσει πάνω από 40 έργα. Ανάμεσα σε άλλα, έχει σκηνογραφήσει για τo Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, την ΕΘΑΛ και το ΘΟΚ. Από το 2002 ως το 2009 ήταν ο σκηνογράφος του Θιάσου Παντούμ όπου δούλεψε κυρίως για θέατρο και θεάματα δρόμου.