Cyprus Theatre Organisation

27.1.2022

PLAY #5 – PLAY again! Έκδοση τεσσάρων νέων έργων

Θεατρική Ανάπτυξη / Θεατρική γραφή

Η πέμπτη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY, υπό τον τίτλο PLAY #5 – PLAY again!, ενός θεσμού που στα δέκα χρόνια δράσης του στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της εγχώριας δημιουργίας και αναδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία, ολοκληρώνεται με την έκδοση νέων θεατρικών έργων που προέκυψαν από το Πρόγραμμα.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου υποδέχτηκαν το κοινό από τις 17 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, όπου παρουσιάστηκαν επτά νέα θεατρικά έργα σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, τα οποία προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας του Προγράμματος. Στο τριήμερο των σκηνοθετημένων αναγνώσεων συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του κυπριακού θεάτρου και σημαντικός αριθμός θεατρόφιλων. Οι αναγνώσεις πλαισιώθηκαν από ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συντελεστών και του κοινού μετά το τέλος της κάθε ανάγνωσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συγγραφείς και τους διοργανωτές να λάβουν άμεση ανατροφοδότηση. 

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στις σκηνοθετημένες αναγνώσεις:

ΑΝD/DNA της Άννας Φωτιάδου
Στο πάρκινγκ της Ζωής Αποστολίδου 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθηνά Κάσιου

Πιστοποιητικό γάμου της Ελένης Ξένου
Ο σεναριογράφος του Μάριου Αγαθοκλέους
Ασφυκτική υπόθεση η εφηβεία της Μαρίας Δράκου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξία Παπαλαζάρου

Ρουά ματ του Γιώργου Κλεάνθους
The Neon Tetra της Νάγιας Τ. Καρακώστα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάρις Ερωτοκρίτου

Με απόφαση των δύο συνδιοργανωτών του Προγράμματος, τέσσερα από τα θεατρικά έργα που προέκυψαν από το Πρόγραμμα θα εκδοθούν σε τόμο εντός του τρέχοντος έτους. Τα έργα επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή η οποία απαρτίστηκε από άτομα με ειδική γνώση και πείρα στο πεδίο της θεατρικής γραφής. Τα μέλη της Επιτροπής ήταν τα εξής:

  • Δρ Αμαλία Κοντογιάννη, Θεατρολόγος, Επικεφαλής του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου & Δραματολογίου του ΚΘΒΕ
  • Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ
  • Δρ Ειρήνη Μουντράκη, Θεατρολόγος, Κριτικός Θεάτρου, Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, Δημιουργός – Υπεύθυνη “Greek Play Project”
  • Δρ Γιώργος Νεοφύτου, Θεατρικός συγγραφέας
  • Δρ Γιώργος Ροδοσθένους, Σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds

Τα έργα που θα συμπεριληφθούν στην έκδοση:

  • Ρουά ματ του Γιώργου Κλεάνθους (σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Χαράλαμπος Γιάννου) | Το έργο κρίθηκε ως άρτιο, με μεστή, ζωντανή γλώσσα, χιούμορ, ανάγλυφους χαρακτήρες, βάθος και ενδιαφέρουσα οπτική.
  • Στο πάρκινγκ της Ζωής Αποστολίδου (Δεν έτυχε επεξεργασίας με σύμβουλο, καθώς κρίθηκε ως έτοιμο όπως υποβλήθηκε.) | Το κείμενο παρουσιάζει ενδιαφέρουσα δυναμική και διαθέτει πολλές αρετές, μερικές από τις οποίες είναι ο πολύ καλός χειρισμός της γλώσσας, η εμβάθυνση των χαρακτήρων, ο καλός ρυθμός και οι άμεσοι, καλοδουλεμένοι διάλογοι. 
  • The Neon Tetra της Νάγιας Τ. Καρακώστα (σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Μαρία Καυκαρίδου) | Το κείμενο αξιοποιεί μια ανοιχτή φόρμα δοκιμής νέων μέσων μέσα από την ελλειπτική γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας πολλά ανοιχτά ενδεχόμενα για τον σκηνοθέτη. 
  • Πιστοποιητικό γάμου της Ελένης Ξένου (σύμβουλος επεξεργασίας κειμένου: Κώστας Μαννούρης) | Πρόκειται για ένα μονόλογο με ρέουσα γλώσσα, ο οποίος διαθέτει έναν καλά δομημένο χαρακτήρα. Στα θετικά του κειμένου περιλαμβάνεται η εύστοχη χρήση και αξιοποίηση στοιχείων του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι της Κύπρου.

Ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου:

Θανάσης Γεωργίου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Χαράλαμπος Γιάννου, Θεατρικός Συγγραφέας
Μαρία Καυκαρίδου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος 
Κώστας Μαννούρης, Θεατρικός Συγγραφέας

Συντονιστική επιτροπή:

Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Χρίστος Γεωργίου, Θεατρολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ
Μάριος Κωνσταντίνου, Ηθοποιός, μέλος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ
Μαρίνα Μαλένη, Θεατρολόγος, Επικοινωνιολόγος, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ

Η πέμπτη διοργάνωση του Προγράμματος θα συμπεριλάβει την πραγματοποίηση εργαστηρίων θεατρικής γραφής τα οποία θα πραγματοποιηθούν τελικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε νωρίτερα τη διεξαγωγή τους. 

Οι δύο οργανισμοί μελετούν ήδη τρόπους για τη μελλοντική εξέλιξη των κοινών τους δράσεων σε σχέση με την ανάπτυξη της θεατρικής γραφής.